Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počelo s Praljkom

Lijevi i desni sada ‘ratuju’ virtualno – na Facebooku

Facebook
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
05.12.2017.
u 07:12

Za vikend je desnica krenula u akciju prijavljivanja lijevog sadržaja, a na meti su bile stranice antifašističkih portala i udruga

U vrijeme dok pojedini političari iznose tvrdnje o hibridnom ratu, u hrvatskom virtualnom prostoru Facebooka traje pravi mali virtualni rat. Nakon što su zbog statusa vezanih uz pokojnog generala Slobodana Praljka na dulje ili kraće vrijeme blokirani profili dr. Željke Markić, Velimira Bujanca, Večernjakova suradnika prof. Ive Lučića, patera Ike Mandurića, don Damira Stojića i na tisuće drugih, desnica je krenula u protuudar. U tom protuudaru blokiran je cijeli niz antifašističkih Facebook-stranica. I zadnja kolumna Viktora Ivančića morala je biti uklonjena s Facebook-stranice „Novosti“ zbog brojnih prijava. A izgleda da su obje Facebook ofenzive koordinirane. Naime, sadržaj vezan uz Slobodana Praljka i dalje se blokira pa se čini kako je riječ o tome da je, zbog velikog broja prijavljivanja sličnog sadržaja, to već postao automatizam.

Što sve prijavljuju

Blokirane su neke stranice zbog objava o generalu Praljku objavljenih prije same presude, a u nedjelju je “stradala” i Facebook-stranica samostana i svetišta Gospe Sinjske koji su u srijedu, 29. studenoga, objavili vijest o smrti generala Praljka uz tekst “Preminuo je general Slobodan Praljak. Počivao u miru Božjem“ i njegovu fotografiju u civilnoj odjeći. Nakon što su tu objavu administratori uklonili, stranica je opet postala vidljiva svim korisnicima. Nakon što su blokirane brojne desne stranice desnica je tijekom vikenda pokrenula akciju prijavljivanja lijevog sadržaja, a na meti su bile stranice antifašističkih portala i udruga. Da je riječ o organiziranom poslu, pokazuje preslik poruka u kojima se navodi “Večeras od 20:00 ide tajni masovni napad na stranicu Antifa Zagreb, masovno prijavljivanje. Javite kome god možete, ali neka ostane u tajnosti sve do 20:00, a onda masovne prijave na tu stranicu. Osim same stranice, treba prijaviti i svaku objavu i sliku koju su stavili, tako će uspjeh biti siguran kao i sa stranicom “Antifa Šibenik”. Kao inicijator se navodi splitska udruga Urbana desnica. Taj “napad” urodio je plodom i srušeni su, nakon Antife Šibenik i Antifa Zagreb i Antifašistički vjesnik, hrvatske antifašističke stranice s najvećim brojem pratitelja.

“Protiv cenzure Fejsa”

Uzajamne prijave i automatika i dalje ruši profile i stranice, a virtualni rat traje i u Bosni i Hercegovini. Ondje je također ugašeno na tisuće profila zbog objava vezanih uz generala Praljka. U znak protesta zbog takve prakse gašenja poznatiji internetski portal poskok.info ugasio je svoje web stranice na 20 sati. U povodu masovnog gašenja Facebook-profila oglasila se i udruga “U ime obitelji“ koja od primjera Andreja Plenkovića te ministara Dražena Bošnjakovića i Davora Božićevića traže da “u najkraćem roku osiguraju prekid cenzure koju u Republici Hrvatskoj provodi društvena mreža Facebook”.      

Komentara 121

IS
Istranka
04:42 06.12.2017.

Facebook je privatna firma ,ali svoja pravila mora uskladiti sa POVELJOM UN O LJUDSKIM PRAVIMA i drugim pravnim aktima Međunarodne zajednice! Ne može se nijedna privatna firma uzdići iznad Ujedinjenih Naroda i nepoštivati Dokumente UN. "Svatko ima pravo na slobodudu mišljenja i izražavanja, te pravo zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja , primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice." Dakle jasno piše PUTEM BILO KOJEG MEDIJA I BEZ OBZIRA NA GRANICE!

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
07:22 05.12.2017.

Ne postoje hrvatske antifašističke stranice, to su jugoslovenske kvazi-antifašističke stranice. Ne postoje ni hrvatski antifašisti, a čista je podvala tvrditi da par iskompleskiranih polupismenih jugoudbaških štakora može pokrenuti opsežnu operaciju na Fejsu i blokirati sve o generalu Praljku. Iza toga stoji sam Haag, odnosno njegovi politički pokrovitelji koji ne znaju što će sa sobom nakon što ih je Praljak konačnim činom razotkrio kao lažljivu bagru.

KT
Kolo_Tg
07:43 05.12.2017.

Desni postoje lijevih nema, Šugoslavenske opcije ne mozemo i ne smijemo smatrati svojim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije