Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOMBARDIRANJE NATO-A

Ispovijest pilota 'nevidljivog' zrakoplova kojeg su Srbi srušili 1999. godine

F-117A
Foto: Thinkstock
05.12.2017.
u 17:25

Kada je doletio helikopter iz Tuzle, bio je u problemu - uređaj za infracrveni signal se pokvario, a na radiju se čulo "javi se, ne vidimo te".

Tijekom četvrtog dana bombardiranja Srbije 1999. godine, srpska PVO srušila je ''nevidljivi'' zrakoplov F-117 kojim je upravljao Amerikanac Dale Zelko. On se u serijalu ''Nikoga ne ostavljamo'' National Geographica prisjetio kako je preživio rušenje i najveće akcije spašavanja još od vijetnamskog rata.

Dana  27. travnja poletio je iz zračne baze u Italiji te se od sjevera Srbije spuštao južno prema Beogradu. Tamo je bacio dvije bombe, a prisjetio se kako ga je pratilo olujno vrijeme te da je imao loš predosjećaj. Rekao je kako je bio prestravljen zbog olujnih oblaka te je znao da neće moći javiti bazi ako mu se nešto dogodi jer taj tip zrakoplova ne može komunicirati s bazom.

Nakon što je pogodio metu, krenuo je prema bazi, no tada je u akciju krenuo PVO i srušio ga. Jedna od raketa pogodila ga je u krilo, nakon čega je počeo brzo padati. 

– Sve mi je prolazilo kroz glavu, moj život, obitelj, fotografija kako tuguju nad mojim kovčegom, zrakoplov koji pada – rekao je Zelko i nastavio: – Odjednom sam se našao u sjedištu koje pada. Morao sam ga se riješiti i nekako sam to uspio te sam se počeo spuštati padobranom'.

Tada je počeo razmišljati o tome kako će ga čekati srpski vojnici kojima je bombardirao glavni grad. Pao je u njivu između dva sela tridesetak kilometara od Beograda. Sakrio se u kanal za odvodnjavanje i počeo tražiti GPS signal, prenosi Blic.

Uspostavio je vezu te je u kanalu proveo sate. 

– U daljini su se čula vozila, helikopter. Odjednom sam čuo da je netko pokraj mene. Bio je to pas na petnaestak metara. Uzeo sam nož i čekao, no on se okrenuo i otrčao - kazao je.

Kada je doletio helikopter iz Tuzle, bio je u problemu - uređaj za infracrveni signal se pokvario, a na radiju se čulo "javi se, ne vidimo te".

– Iskočio sam iz kanala i ispalio signalnu raketu. Čekao sam tko će me prvi uhvatiti. Dotrčala su dva vojnika, nisam znao čiji su dok nisu progovorili na engleskom. Sutradan sam pozvao kćer i čestitao joj 10. rođendan. Tek tada sam shvatio – spašen sam – ispričao je Zelko, prenosi Blic.

Pogledajte i galeriju: Reutersove fotke godine

F-117A
1/23

 

Komentara 256

NV
NV
17:43 05.12.2017.

Ludi srbi,to su samo oni mogli. Srušiti nevidljivog. A ovaj se ukakio od oluje.

AS
ante_slavonac
18:04 05.12.2017.

novinar napiše porodica a admin ne reagira,hebeni VL

Avatar mali_Radojica- hibridni ratnik
mali_Radojica- hibridni ratnik
20:01 05.12.2017.

Čekali smo ih. Tukli su skoro tri meseca, pošto su vojsci naneli zanemarljive gubitke, krenula je nervoza pa su počeli da se iživljavaju na civilnim objektima. Moja jedinica je na granici sa Albanijom trpela gotovo svakodnevna tepih bombardovanja plus borbe sa OVK i stranim plaćenicima. Nisu ušli. Začudo, sve je funkcionisalo kao sat. Oficiri prekaljeni u borbama u Bosni i Hrvatskoj, neprestana mobilnost jedinica i moral na visokom nivou. Verovatno bi nas satrli iz vazduha, ali bilo bi interesantno da smo se ogledali na našem terenu. Nebi to bio Irak ili Libija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije