Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova EU

Evo zašto su Nijemci najveći dobitnici Brexita

Brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
03.07.2016.
u 23:00

Podrška Europskoj uniji među Nijemcima danas je 87 posto, što je najviše u povijesti od stvaranja ujedinjene Europe

Desetak dana nakon referenduma na kojemu su Britanci izglasali odlazak iz Europske unije, situacija je znatno drukčija nego što je većina analitičara očekivala u slučaju potvrde Brexita.

Europska unija nije počela pucati po šavovima, već je prilično homogenizirana i stabilna, dok je Velika Britanija gotovo preko noći prerasla u duboko podijeljeno društvo.

Panika među bankarima

Naime, pojam Britanac gotovo da danas više i ne postoji. Škoti optužuju Engleze da su im upropastili budućnost, Sjeverni Irci prozivaju Velšane da su im svojom odlukom ponovo podijelili otok, mladi tvrde kako su ih stare generacije, koje su na zalasku svoga života, nadglasale bez razloga... Podjela je toliko duboka da je čak i grad London zatražio veću autonomiju unutar države kako bi što bezbolnije i lakše podnio gubitke koje će im Brexit stvoriti. A ti gubici nipošto nisu zanemarivi.

Samo u bankarskom sektoru Londona ovoga trenutka ugroženo je gotovo pola milijuna radnih mjesta jer sve velike financijske institucije svijeta imale su upravo London kao bazu za operacije na tržištu Europske unije. Sada to više nema smisla, institucije se sele u Pariz, Frankfurt ili Milano, a radna mjesta u Londonu se gase. Ne samo bankarima već i cijelom nizu pratećih službi. London gubi i status startup prijestolnice Europe koji seli u Berlin, a pratio ga je cijeli niz visokotehnoloških tvrtki. Ne čudi stoga što su tijekom vikenda deseci tisuća Londončana prosvjedovali na ulicama grada poručujući da su oni EU, da ne žele Brexit.

Gdje je nestao Johnson

I dok Londončani izlaze na ulice, Škotska očito počinje s nešto drukčijim akcijama. Škotska premijerka Nicola Sturgeon najavila je kako će tražiti referendum o odcjepljenju Škotske od ostatka Velike Britanije i ostanak Škotske unutar Europske unije.

Da to nisu samo prazne prijetnje, shvatila je i kraljica Elizabeta koja je u subotu gotovo nenajavljeno posjetila Škotsku i održala govor u škotskom parlamentu. Nije izravno spominjala Brexit, ali je govorila o izazovnim vremenima koja slijede. Istodobno, Boris Johnson, jedan od vodećih zagovornika Brexita, odustao je od ideje da se kandidira za premijera. I dok na Otoku vlada kaos i vrlo izgledni početak raspada, od svega profitira Njemačka. Položaj vođe EU je učvršćen, a sada čak 87 posto Nijemaca podržava EU, više nego ikada u povijesti.     

Komentara 30

ST
Stormbringer
06:43 04.07.2016.

Koliko bezprizornog pljuvanja po EU, a najviše od onih koji bi u YU, jer su tamo dobro živjeli na račun radnika i seljaka glumeći "avagardu radničke klase" u svojim vikendicama na moru trošeći nezarađen novac. Ima i onih naivnih protivnika EU koji svijet vide očima iz 19. stoljeća ( engleski, njemački, ruski imperiji ...). Europa je daleko od idealnog, ali balkan je crna rupa zla.

Avatar @proma_trač
@proma_trač
08:21 04.07.2016.

Ne bi rekao da Nijemci od britanskog exita imalo mogu profitirati. Naprotiv nije se digla samo mala uzbuna i zbunjenost u Njemačkoj i šire nakon referenduma, prije svega sad se radi o novom brže-bolje premazivanju EU i ubjeđivanju vlastitih građana da EU nema alternative sve da nebi i kod njih došlo do slične takve pobune. Njihovi idući parlamentarni izbori će najbolje pokazati što misle građani o njihovoj sveukupnoj politici. Inače u Njemačkoj nije teško biti političar dok im je gospodarstvo, koje i garantira trajnu stabilnost i dalje u usponu. Čim i ako se pojave ozbiljniji problemi u tom segmentu u Njemačkoj će izbiti nezadovoljstvo i pobuna. Toga je njihova politika sasvim svjesna.

PA
Pax
09:39 04.07.2016.

Karakaš moze samo piskarati narucene clancice, on kao novinar ne bi mogao raditi ni u Njemackoj ni u UK.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije