Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Dnevnice

Evo zašto je sudac ukinuo rješenje o proširenju istrage za Sauchu i Zeljko

Tomislav Saucha
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
17.05.2017.
u 20:42

USKOK je već uložio žalbu na odluku suca istrage. Ovo je inače prva takva odluka jer su ranije žalbe odbijene.

Oliver Mittermayer, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda iz procesnih je razloga ukinuo rješenje o proširenju istrage protiv Tomislava Sauche i Sandre Zeljko u aferi Dnevnice te je spis vratio USKOK-u na ponovno odlučivanje.

Rješenje je ukinuto jer, smatra sudac Mittermayer, ZKP ne poznaje termin “proširenje istrage”. Prema stavu suca Mittermayera, USKOK može donijeti novo rješenje o provođenju istrage, a zatim ga spojiti s već postojećim spisom. Inače, ovo je prva ovakva odluka jer su u prethodnim slučajevima, poput slučaja Zdravka Mamića, Milana Bandića... žalbe na proširenja istrage odbijene.

USKOK uložio žalbu

Na to upućuje i USKOK, koji je već uložio žalbu na odluku suca istrage. USKOK smatra da sudac nije imao zakonsko ovlaštenje za ukidanje rješenja o provođenju i proširenju istrage. Navode i da u ZKP-u ne postoji odredba koja propisuje da državni odvjetnik, kada na temelju rezultata postojeće istrage otkrije novo kazneno djelo, prvo mora donijeti rješenje o provođenju istrage, a zatim i posebnu odluku o spajanju istraga.

Ova odluka za sada samo znači da dok rješenje o proširenju istrage ne postane pravomoćno, USKOK ne može ispitivati svjedoke u odnosu na nove inkriminacije koje stavlja na teret Sauchi te Sandri Zeljko.

O cijelom slučaju večeras se oglasio i USKOK čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio je žalbu protiv rješenja suca istrage Županijskog suda u Zagrebu kojim je ukinuo rješenje o provođenju i proširenju istrage u kaznenom predmetu protiv I. okr. Tomislava Sauche i II. okr. Sandre Zeljko. 

Ured naglašava da doneseno rješenje o provođenju i proširenju istrage proizlazi iz činjeničnih utvrđenja dosadašnjih rezultata istrage i provedenih izvida koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da su okrivljenici počinili kaznena djela upravo na način kako im se rješenjem stavlja na teret.

Dakle, u konkretnom slučaju ne radi se o pitanju sadržaja nego forme, odnosno naziva državnoodvjetničkog akta, koji je ne samo da nije u suprotnosti s odredbama Zakona o kaznenom postupku, nego je u skladu sa dosadašnjom praksom svih županijskih sudova u Republici Hrvatskoj pred kojima Ured postupa.

Međutim, odlukom suca istrage Županijskog suda u Zagrebu, po prvi puta je ukinuto ovakvo rješenje sa stavom da sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku nije moguće donijeti rješenje o provođenju i proširenju istrage", stoji u priopćenju USKOK-a.

   

Komentara 37

TA
Tag
21:36 17.05.2017.

Neznam iz kojeg se razloga podizu optuznice protiv politicara kada jos nije donesena ni jedna konacna presuda.Sudjenja traju godinama ili se optuznice odbacuju.Jos nitko nije osudjen pa ni Sanader.Sta je sa Bandicem.Pa ovkvog sudstva nema ni u Nikaragvi.

DJ
djakputnik
21:16 17.05.2017.

Dakle, da rezimiramo, USKOK nema kompertentnih ljudi koji su sposobni smisleno sastaviti optužnice i slično. Ili je ipak nešto drugo u pitanju.

Avatar Idler 3
Idler 3
20:53 17.05.2017.

Zato jer je Saucha "digel ruku" na vrijeme >;-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije