Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda Daruvarcu

Evo zašto je Kovačević dobio pet godina zatvora

Zadar: Darko Kovačević Daruvarac za brutalno premlaćivanje djevojke dobio pet godina zatvora
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/5
10.01.2019.
u 18:01

“To i želim, želim je ubiti” rekao je Daruvarac prijatelju koji ga je htio zaustaviti.

Darko Kovačević zvani Daruvarac problijedio je kada je čuo presudu sutkinje Mitre Meštrović. Samo je u jednom trenu pogledao prema svom odvjetniku Borisu Radmanu i potom vidljivo šokiranog izraza lica, bez riječi, sjeo na stolac.

– Darko Kovačević je kriv i osuđuje se na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Za nanošenje teških tjelesnih ozljeda osuđeni ste na četiri godine i šest mjeseci, a za prijetnju na deset mjeseci. Jedinstvena bezuvjetna kazna zatvora je pet godina... - čitala je presudu sutkinja Meštrović.

Video - Izjava odvjetnika nakon presude Daruvarcu

 

Čovjek koji je u lipnju prošle godine brutalno pretukao 18-godišnju Zadranku odmah nakon izricanja presude odveden je u zadarski zatvor gdje će dočekati i drugostupanjsku odluku. Na licu mu se, ali i po govoru tijela, vidjelo da takav epilog nije očekivao. Da je dobio samo jedan dan manju kaznu zatvora, Kovačević bi drugostupanjsku odluku čekao na slobodi, baš kao što je na slobodi dočekao i dovršetak suđenja.

Masakrirao ju je pred drugima

O tome za što je Daruvarac osuđen izvijestila je sutkinja Mitra Meštrović uoči izricanja presude.

– Proglašavam Darka Kovačevića krivim što je dana 28. svibnja 2018. godine u Zadru u Ulici Benka Benkovića 30 u café baru “Chill Out” oštećenici Loreni Gurlici s kojom je bio u povremenoj vezi, s ciljem da je ustraši, prijetio ručnom bombom i ovim riječima: “Ako me prijaviš policiji, ja ću 20 godina biti u zatvoru, ali kada iziđem usmrtit ću tvoju obitelj.”. Kod oštećene je to izazvalo strah za sebe i obitelj. Potom je 13. lipnja u istom kafiću Lorenu Gurlicu udario rukom u potiljak, opalio joj dvije-tri pljuske pa zatim za njom otišao u WC i optužio je da ga vara...

Zadar: Darko Kovačević Daruvarac za brutalno premlaćivanje djevojke dobio pet godina zatvora
1/16

Potom ju je, u namjeri da je teško ozlijedi, počeo udarati šakama po glavi, a kad je Ante Kokić ušao i rekao mu: “Nemoj je toliko tući, ubit ćeš je”, on je odgovorio: “To i želim”. Kada je u jednom trenutku oštećenica otišla u drugi WC, otišao je za njom i nastavio ju je udarati šakama u glavu, a držeći je za glavu, dva-tri puta udario je njezinom glavom u umivaonik.

Pobjegla je tada u unutrašnjost kafića a okrivljenik ju je bez povoda i uz prisutnost drugih osoba u dva navrata uhvatio za kosu i bacio na pod, a potom ju je udarao otvorenim dlanovima i zatvorenim šakama i nogama u tijelo i glavu od čega je oštećenica Lorena Gurlica zadobila teške tjelesne ozljede – istaknula je sutkinja i izrekla jedinstvenu bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Daruvarcu tako nije pomogao manevar uoči izricanja presude kada je promijenio stav i, za razliku od prvog suđenja na kojem se opravdavao pretjeranim konzumiranjem alkohola i steroida, ovaj put priznao krivnju. Njegov odvjetnik Boris Radman nakon presude nije htio dati komentar novinarima, baš kao ni Daruvarac koji je uoči ročišta na pitanje novinara samo rekao da ništa ne očekuje. Mlada Zadranka koju je Daruvarac brutalno premlatio također nije htjela dati komentar, a njezina je majka uoči presude rekla kako očekuje pravdu, a nakon presude da je sud rekao svoje.

Vlasnica kafića bez emocija

To je suđenje na noge diglo cijelu zadarsku, ali i hrvatsku javnost. Zbog tog su slučaja održani i prosvjedi u Zadru, i to baš zato što mu nije presuđeno u roku od šest mjeseci koliko je maksimalno trajanje pritvora za ta kaznena djela. Naime, tijekom postupka se prvi sudac Tomislav Šimić razbolio pa je slučaj dodijeljen sutkinji Meštrović netom prije isteka maksimalnog pritvora i Daruvarac je, bez presude, pušten da se brani sa slobode.

Video - Izrečena presuda Darku Kovačeviću Daruvarcu

 

Potom su uslijedili prosvjedi, ali i kritike na račun pravosuđa. Reagirao je čak i hrvatski politički vrh, te je naposljetku najavljena izmjena kaznenog zakona zbog tog slučaja. Javnost je, osim što je Daruvarac u jednom trenutku izišao na slobodu, sablaznilo i svjedočenje vlasnice kafića koja ni u jednom trenutku nije osudila nasilje, već je isključivo blatila 18-godišnjakinju. Nakon tog svjedočenja, suđenje je zatvoreno za javnost uz obrazloženje da obrana samo želi blatiti žrtvu.

Nedugo potom razbolio se sudac i Daruvarcu je 14. prosinca istekao maksimalni pritvor od šest mjeseci. Na slobodi je proveo manje od mjesec dana i za to vrijeme najavio tužbe protiv medija, promijenio je odvjetnika i redovito se javljao policiji. Majka oštećene djevojke je pak policiju obavijestila o prijetnjama preko društvenih mreža. Cijelo vrijeme isticala je da cijela njezina obitelj strahuje od Daruvarca. 

Video - Ana Gurlica dolazi na suđenje Daruvarcu

 

Odvjetnik žrtve: Presuda sutkinje Meštrović stroga je i poučna 

Jedini koji je htio komentirati presudu bio je opunomoćenik oštećene Milan Petričić. Istaknuo je da je krivnja Daruvarca očita, a da je kazna stroga i poučna. Zapravo, jedino su od njega svi novinari mogli dobiti informacije s izricanja presude. I s televizijskih ekrana. Naime, sutkinja Mitra Meštrović je svim novinarima, osim televizijskima, zabranila pristup u sudnicu na izricanje presude obrazloživši da je premala za sve. Sutkinja Meštrović uspjela je u dva dana završiti postupak jer se novi Kovačevićev odvjetnik nije protivio ni jednom iskazu i pristao je i na čitanje iskaza.

– Da se nije razbolio, i prvi bi sudac u roku završio suđenje – rekao je opunomoćenik oštećene, odvjetnik Milan Petričić.

Komentara 90

BO
Boromeus
18:21 10.01.2019.

Svaka čast sutkinji. Sve jasno u jednom saslušanju! A za Ovčaru čekamo 28 godina???

SS
simpatican.simpa
20:23 10.01.2019.

smiješna odluka suca, čačić za ubojstvo dvoje ljudi dobije uvjetno čitaonica pula, horvatinčić sinkopa još se ne zna, vozač ubije pješake dobije dvije godine, sada ovaj za ovo 5 godina, nije da nije kriv i bahat, ali stvarno smiješno i dosljedno

OL
OldybutGoldy
19:13 10.01.2019.

Chilli Out ne posječujte više. Ta "vlasnica" nije zaslužila da radi sa gostima. Neka ubuduće ide kopati njive...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije