Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJAVLJENI DORH-U

Evo što piše u prijavi protiv Price i Bandićevih prijatelja: 'Nešto se skriva, možda je mogao preživjeti'

Foto: PIXSELL
1/3
11.03.2021.
u 12:21

Donosimo najvažnije dijelove kaznene prijave koju je podnio Stjepan Perko

Stručnjak za zaštitu osobnih podataka iz Zagreba, Stjepan Perko, u četvrtak je podnio DORH-u kaznenu prijavu protiv Natalije Price, Gzima Redžepija, Sergeja Ivanovića i još jedne nepoznate osobe.

Podsjetimo, redom se radi o suradnicima i prijateljima pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji su bili s njim u trenutku kad je doživio srčani udar, a koji nakon te kobne večeri nisu davali sasvim ujednačene izjave. Pa se pojavila sumnja da se neki podaci i okolnosti kriju.

Odmah je bilo sumnjivo zašto hitna pomoć nije došla do Bandićeva stana budući da je iz njemu bliskih krugova prvotno rečeno da je preminuo kod kuće. Nedugo zatim Pavle Kalinić izjavio je da je Bandić preminuo u restoranu pa se potom ispravio. Ne bi ni bilo logično da se Bandić našao u nekom restoranu jer su tada na snazi još uvijek bile epidemiološke mjere koje su ugostiteljskim objektima priječile rad. 

 Uskoro je otkriveno da je Milan Bandić bio u društvu poduzetnika Sergeja Ivanovića i liječnika Gzima Redžepija koji su kazali kako mu je pozlilo tijekom večere. No, u sljedećim danima pojavila se sumnja gdje je zapravo stigla hitna pomoć i tko je uopće prvi zvao hitnu pomoć. Čini se da hitna pomoć nije pozvana regularnim putem nego su ljudi koji su bili s njim prvo zvali ravnatelja Hitne. 

Sve spomenute okolnosti probudile su niz sumnji u istinske okolnosti smrti zagrebačkog gradonačelnika pa stoga dio javnosti smatra da tu nije riječ o "kopanju" po privatnom životu već građani imaju pravo znati kad, gdje, kako i u kojem društvu je umro dugovječni prvi čovjek metropole. 

Podnositelj kaznene prijave Perko kaže da se na taj potez odlučio kako bi se istražile sve okolnosti smrti gradonačelnika, nakon što policija i DORH nisu po službenoj dužnosti to učinili iako postoji niz kontradiktornih činjenica koje upućuju na sumnju da se gradonačelniku možda i nije na vrijeme pomoglo nakon srčanog udara od kojeg je preminuo.

Nakon kaznene prijave to će morati učiniti. 

Portal 24sata objavio je u cijelosti njegovu prijavu, a ovdje možete pročitati najvažnije dijelove

"Navodno je g. Bandić preminuo u kolima hitne pomoći i prije dolaska u bolnicu, međutim taj podatak nije službeno potvrđen. Kao što će pokazati i svi detalji u ovoj kaznenoj prijavi, upravo je trenutak i mjesto smrti Milana Bandića ključan detalj za razjašnjenje okolnosti bitnih za ovu kaznenu prijavu. Kako se radi o javnoj osobi, tim više prvom čovjeku Grada Zagreba, medijima su se počeli obraćati navodni svjedoci nemilog događaja. Dana 28. veljače 2021. objavljen je tako iskaz g. Sergeja Ivanovića koji je detaljno opisao što se dogodilo prethodne noći kad je Bandić doživio srčani udar", piše Perko u svojoj prijavi i zatim citira izjavu za medije Sergeja Ivanovića. 

"U potpunom sam šoku jer prijatelj mi je umro u mojoj kući. Teško je to, još uvijek ne vjerujem da se to dogodilo. S Milanom sam se družio u subotu (27. 2. 2021) gotovo cijeli dan. Bili smo zajedno od podneva sve do 15 sati, a onda je samo nakratko otišao na neki ručak u Brezovicu. Potom je došao kod mene s dr. Gzimom Redžepijem i tako smo nastavili s druženjem. Razgovarali smo o običnim, ne političkim temama i čak o visibabama koje su ove godine prerano procvale.(....) Ne, Milan se nije žalio ni na što, sve je bilo uobičajeno šalili smo se tijekom razgovora, a onda se u trenutku sve promijenilo. Dodatni je šok što se to dogodilo kod mene, u mojoj kući", citira Perko dodavši kako je adresa stanovanja Sergeja Ivanovića Ive Serdara 7A

Potom citira i izjavu Gzima Redžepija kako slijedi:

„Istina je, bili smo na večeri kod prijatelja Sergeja na Vrhovcu i Bandiću je pozlilo. Započeo sam reanimaciju, zvali smo hitnu koja je u tom trenutku bila na Ilici. To je bio veliki masivni infarkt. Kod našeg zajedničkog prijatelja smo bili, nas trojica, gradonačelnik, prijatelj i ja. Jeli smo oko 8 navečer, popili kavu, sjedili smo, pričali i samo se srušio sa stolice. Pozlilo mu je. Mislim da je to bilo oko 23:15, ne znam točno. Hitna je došla za 3, 4 minute, jako su brzo došli jer su se vraćali s intervencije, druga (kola hitne pomoći) je došla za 7, 8 minuta. Nastavili smo reanimaciju, nastavljena je i na Sv. Duhu, bio je živ dok je hitna došla. Sve smo odradili po pravilima. Borite se, ali ne znate kad će vas dočekati”.

Perko dalje navodi i izjavu Žarka Rašića, ravnatelja zagrebačkog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu koji je naveo da je primio poziv u kojem je obaviješten da je Milanu Bandiću loše te je on stoga osobno nazvao dispečerski centar koji je uputio kola hitne pomoći.

No hitna pomoć je, navodi Perko, stigla na adresu Vidovčica 24, a na kojoj ne stanuje Sergej Ivanović već Natalija Prica. 

"Prema neslužbenim informacijama g. Bandić i gđa. Prica često su zajedno boravili u stanu gđe. Price pa se može zaključiti (iako za to nema konkretnih dokaza dostupnih javnosti) kako su bili u ljubavnoj vezi. Inače stan koji od prošlog ljeta koristi gđa. Prica u vlasništvu je gđe. Maje Čuljak koja je ustupila svoju nekretninu gđi. Prici za stanovanje. Sve ove informacije objavili su mediji te nisu naknadno opovrgnute", piše Perko u svojoj prijavi. 

VIDEO: Sprovod Milana Bandića

Perko napominje kako je neuobičajeno da se u trenutku kad nekome pozli ne zove 112 ili 194, nego se gubi vrijeme na pozive drugim osobama koji onda tek pozivaju pomoć unesrećenome, a koji je očito po dolasku pomoći bio živ, ali u iznimno teškom stanju.

Perko tvrdi da se stoga nameću tri logična pitanja:

1) Koliko je poziva bilo prije nego što je zaista poslana stručna pomoć unesrećenome?

2) Koliko je vremena prošlo od trenutka srčanog udara do dolaska prijeko potrebne stručne medicinske pomoći?

3) Gdje je bio g. Bandić kad mu je pozlilo, tko je bio s njim i tko je prvi obaviješten o njegovu stanju i najvažnije od svega tko mu je i kada točno zapravo pružio prvu pomoć?

"Nastavno na sve navedene kontradiktornosti nedvojbeno smatram kako postoji dovoljno javno dostupnih informacija koje upućuju na sumnju o postojanju kaznenog djela nepružanja pomoći iz članka 123. Kaznenog zakona, ali i kaznenog djela nepružanja  medicinske pomoći u hitnim slučajevima iz članka 183.  Kaznenog zakona", navodi Perko. 

"Ključno je pitanje", piše Perko u prijavi, "je li Milanu Bandiću zapravo pružena pravodobna i adekvatna pomoć, pri čemu element hitnosti ima značajnu ulogu. Kao dokaz iznesenih tvrdnji pozivam nadležno državno odvjetništvo da pročita medijske članke i sve spomenute izjave u ovoj kaznenoj prijavi. S obzirom na to se radi o javno dostupnim tekstovima smatram nepotrebnim u ovoj prijavi iste posebno prilagati."

Na kraju Perko sugerira DORH-u da ispita sve involvirane u okolnost smrti gradonačelnika. 

Perko se u četvrtak ujutro obratio i medijima rekavši, između ostalog: 

"Da moja žena tako umre, ja bih htio znati istinu. Ja postavljam pitanje hrvatskoj javnosti u kakvom to društvu živimo. Ako si ne možemo gledati u oči, hajdemo onda barem provjeriti".

"Službeno tijelo mora utvrdi kako je umro gradonačelnik Bandić. Službena verzija nije istinita. Kao što je rekao Milan, neka institucije rade svoj posao. Mislim da je to u Bandićevu interesu, u interesu njegove časti. 'Umro sam u ljubavi, umro u ljubavi.' Pa nije to problem", rekao je Perko.

"Zakon jasno propisuje, ako netko ne udjeli pomoć, to je kazneno djelo. To je i moralni problem", kazao je. Dodao je da se akteri ne mogu još uvijek dogovoriti oko službene priče.

"Želim da se ovo izgura. Ja čuvam Milanovu čast, to je najmanje što mogu napraviti za njega", rekao je.

 

 

Komentara 104

DU
Deleted user
16:30 11.03.2021.

Pozdrav cenzorima VL. Ne cudi me sto brisete ,,nepocudne,, komentare a prostacke ne. Ipak ste vi srpska ,,novina,, u Hrvatskoj.

DU
Deleted user
14:39 11.03.2021.

Nisam fan Bandita ali jalni ste mu i u smrti . Uzas uzas

Avatar hrvat do smrti
hrvat do smrti
13:42 11.03.2021.

Perko ja cu ze kazno prijaviti da bespotrebno uzimas medijski prostor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije