Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVORI STRUČNJAKA

Evo odgovora na vaša pitanja o legalizaciji (7. dio)

bespravna gradnja,rusenje,dubrovnik,portal (1)
Grgo Jelavić/PIXSELL
03.05.2013.
u 13:30

Vecernji.hr omogućio je čitateljima da nađu odgovore na pitanja o legalizaciji koja ih zanimaju. Na pitanja odgovara Jelena Krezo iz PRIMAPARSA.

1. Kupila sam staru kuću i ta se kuća lani urušila pa bih ja na tome mjestu napravila drugu kuću. Zanima me moram li legalizirati tu drugu kuću kada se napravi ako je na istim temeljima kao i prethodna.

Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama reguliran je način legalizacije samo i isključivo za zgrade koje su već izgrađene i koje su izgrađene prije 21. 6. 2011. Za izgradnju nove, zamjenske kuće ili rekonstrukciju i nadogradnju postojeće trebate ishoditi odgovarajuće dozvole, ovisno o veličini i namjeni novog, zamjenskog/rekonstruiranog objekta, a u skladu s važećom prostorno-planskom dokumentacijom i važećim Zakonom o gradnji. Kod obračuna komunalnog i vodnog doprinosa za novi objekt uzeti će Vam se u obzir postojećeg legalnog objekta.

1.a. Još 2003. kupili smo stan u novogradnji. Predali smo papire u zemljišno-knjižni i na poreznu. Sada nam je došlo da svi stanari moraju sami pokrenuti legalizaciju jer investitor ne želi i nije to napravio. On tamo i dalje živi, ima svoje poslovne prostore, a predstavnik stanara počeo je skupljati potpise stanara za pokretanje legalizacije. Od 25 stanara sedam ih je potpisalo da ćemo to plaćati putem pričuve godinama. Ovima koji su potpisali rečeno je da nemamo izlaza, da investitora ne možemo tužiti jer nema novca, a i da do 30. 6. svi moramo pokrenuti legalizaciju te da nemamo više vremena. Trebamo li mi sami pokrenuti tužbu, jer kada oni skupe 12 potpisa to će se pokrenuti i nama koji nismo potpisali putem pričuve će doći ovrhe, jer će predstavnik stanara zajedno s investitorom uzeti zajam od pričuve Tankerske. Zgrada je u Zadru.

Iz Vašeg upita nije jasno je li riječ o potpuno nelegalnoj zgradi, znači je li riječ o zgradi koja uopće nije imala građevinsku dozvolu ili je riječ o zgradi koja nije izgrađena u skladu s izdanom građevinskom dozvolom. U vrijeme kada ste kupili zgradu, često je bila riječ o ovoj drugoj situaciji. Ako je zgrada potpuno nelegalna (uopće nema građevinsku dozvolu), onda bi za sve stanare bilo najbolje da se iskoristi ova situacija i da se do 30. 6. podnese zahtjev za legalizaciju cijele zgrade (Zadar je jedan od gradova koji su sada znatno smanjili cijenu komunalnog doprinosa i bilo bi šteta propustiti tu priliku). Ako je, međutim, zgrada izgrađena drugačije od izdane građevinske dozvole, onda svaki stanar može podnijeti zahtjev za legalizaciju samo svog stana i samo on će platiti i naknadu i komunalni i vodni doprinos samo za površinu, odnosno razliku volumena za svoj stan. Neovisno o tome, savjetujemo Vam da, što je prije moguće, kao zgrada ili sami angažirate odvjetnika koji će proučiti Vaše kupoprodajne i međuvlasničke ugovore i u Vaše ime pokrenuti tužbu protiv prodavatelja i investitora za nadoknadu štete koju stanari sada imaju.

2. Vezano za legalizaciju obiteljske kuće do 400 m3 imam jedno pitanje. Naime, imamo gotov elaborat te čekamo odobrenje kredita od banke kako bismo platili sve troškove u postupku legalizacije obiteljske kuće, međutim, prije dva mjeseca napukle su nam stube koje vode na kat obiteljske kuće zbog dotrajalosti ili loše kvalitete izrade, pri čemu se nije bilo moguće koristiti stanom koji se nalazi na katu navedene obiteljske kuće. Iz toga razloga bili smo prisiljeni srušiti dio stuba koje se nalaze ucrtane u elaboratu, a koje su prije bile izrađene u obliku slova "L" a danas su izrađene u obliku slova "I", tj. napravljene su samo ugrubo, bez rukohvata, pločica samo kako bi se mogao koristiti navedeni stan. Sada me zanima je li sadašnji elaborat koji imamo i koji smo skupo platili važeći s obzirom na to da ništa nije nadograđivano na kući čega nije bilo i prije u nacrtu osim što stube više ne idu u "L " nego u slovo "I". Postavljam vam ovo pitanje iz razloga što geodetska poduzeća tvrde da je elaborat koji je rađen prije sanacije stubišta sada nevažeći i traže nam za nadopunu jedne stranice elaborata na kojem su ucrtane navedene stube i koji ide u četiri primjerka 3600 kn. Postoji li mogućnost da se u ovo današnje vrijeme oskudice, recesije i nemogućnosti da ljudi općenito i samo nađu način na koji bi mogli osigurati sredstva za legalizaciju objekata koje su mukotrpno stekli i u kojima žive izbjegne ovaj za mene nepotreban trošak od 3600 kn?

Ako su stube s vanjske strane kuće, onda ste, promjenom oblika stuba, promijenili tlocrtne konture zgrade i geodet treba napraviti novu snimku (ili korigirati postojeću) – za njega to znači ponovni izlazak na teren i izradu novog elaborata. Osim geodetske snimke trebat ćete u 6. dijelu korigirati i arhitektonsku, odnosno građevinsku snimku. Ali, prije nego što se sve zakomplicira, bilo bi dobro da se posavjetujete sa službenicima nadležnog ureda za graditeljstvo, kako će oni gledati na Vaš zahvat s obzirom na to da se stvarno stanje sada razlikuje od zračne snimke; hoće li će se moći legalizirati cijele stube ili samo dio istih koji se podudara sa zračnom snimkom. Tek nakon toga angažirajte onoga koga ćete već trebati za korekcije izrađene dokumentacije. Cijene nije zahvalno komentirati, ali sigurni smo da se uz malo truda uvijek mogu naći i alternative.

3. Poštovani, imamo želju legalizirati svoj stan u kući, ali imamo „tehničkih“ problema sa suprugovim bratom. Naime, riječ je o kući sa 4 zasebna stana (3 vlasnika). Kuća je građena 1971., na jednoj čestici, bez dozvole. Postoji u katastarskom planu, te je 2004. provedeno etažiranje, tako da svi vlasnici imaju ZK izvadak, ali s napomenom da je kuća bez uporabne dozvole. Mi bismo htjeli legalizirati svoj stan jer dogovor sa suprugovim bratom nije moguć. Njegov dio je nadograđen, nalazi se na sjevernom dijelu kuće i ima dva stana (prizemlje i potkrovlje). Naš dio je u potkrovlju na južnoj strani, a u prizemlju ispod nas je svekrvin stan. Između sjevernog i južnog dijela, s obzirom na to da je izvršena nadogradnja, je dvostruki zid. Krov je zajednički. S obzirom na navedeno, možemo li legalizirati posebno svoj i svekrvin dio?

Zahtjev za legalizaciju cijele zgrade može podnijeti bilo koji od suvlasnika, a naknadu, komunalni i vodni doprinos plaća svaki suvlasnik razmjerno svom suvlasničkom udjelu koji je upisan u zemljišne knjige. Ako se ne možete dogovoriti sa šogorom oko zajedničkog pokretanja postupka, najgore što bi Vas trebalo snaći je da sami platite izradu potrebne dokumentacije.

4. Moja je prijateljica zatvorila i ostaklila lođu i stavila rolete. Lođa je i dalje u funkciji lođe, nije postala stambeni prostor, nije se rušio nikakav zid. 7 Treba li tu što legalizirati? Kako? Zgrada je Mamutica u Travnom.

Poštovana, ostakljenu lođu koja nije promijenila namjenu nije potrebno legalizirati. Vizualni izgled zatvorene lođe spada u nadležnost komunalnog redara i on ima pravo intervenirati, u okvirima svog djelokruga rada, ako je zatvaranjem lođe narušen izgled zgrade. Vaša bi prijateljica trebala napraviti sama za sebe svoju računicu – isplati li joj se zbog već uloženih sredstava u ostakljenje i rolete dodatno ulagati u taj prostor ili ne.

5. Imam jedno pitanje vezano uz legalizaciju objekta. Naime, u postupku smo legaliziranja dodatno izgrađenog dijela kuće. Ostatak kuće koji je otprije izgrađen je prije 1968. godine što moramo još i sudski dokazati. Međutim, imamo jednu veliku nedoumicu za koju nigdje ne možemo pronaći odgovor. Kuća se nalazi na granici s drugom zemljišnom česticom. Čestica na kojoj je kuća je bakina, a graniči s drugom česticom čiji su vlasnici moja baka i njena dva brata. Prozori novoizgrađenog dijela kuće su na granici s tom drugom česticom. Po Zakonu o legalizaciji prozori na građevini ne smiju biti na onom dijelu kuće (zidu) koji graniči s drugom česticom, znači trebali bismo ih zatvoriti kako bi nam uopće odobrili projekt i izašli u kontrolu. Nas zanima treba li zatvoriti te iste prozore s obzirom na to da je baka suvlasnica i te druge čestice s kojom kuća graniči?

Da, treba. U ovom slučaju nije riječ o tome tko je u konkretnom slučaju vlasnik susjedne čestice nego o tome da je to, sama po sebi, susjedna čestica. Prozore biste mogli ostaviti samo ako bi u dokumentaciji za legalizaciju obje katastarske čestice zajednički činile građevinsku česticu za zgradu koja se legalizira.

>> Sve o legalizaciji čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije