Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovori stručnjaka

Evo odgovora na vaša pitanja o legalizaciji (2. dio)

bespravna granja, rušenje (1)
Ivica Galović/Pixsell
29.03.2013.
u 14:03

Vecernji.hr omogućio je čitateljima da nađu odgovore na pitanja o legalizaciji koja ih zanimaju. Na pitanja odgovara Jelena Krezo, PRIMAPARS.

Poštovani, unaprijed zahvaljujem na odgovoru koji nisam uspjela dobiti ni na jednoj adresi, a vezan je za pitanje podliježe li legalizaciji natkriveni balkon dužine 4,60 m pokriven plastičnim pločama i željeznom konstrukcijom.

Zahvalna čitateljica iz Slavonskog Broda, Mirjana Smoljan

Poštovana gđo Smoljan, za konkretan odgovor potrebno je znati i širinu balkona koji je natkriven, jesu li mu obje ili jedna od bočnih strana zatvorene zidovima ili nekim drugim materijalom ili susjednom kućom i je li, možda, konstrukcija nadstrešnice samo metalna konzola učvršćena na fasadni zid. Kod odgovora smo pretpostavili da nadstrešnica pokriva cijelu površinu balkona i da se oslanja i na metalne stupove na vanjskom rubu balkona, a ovakva intervencija, s fiksnom metalnom konstrukcijom koja se oslanja na stupove koji su njezin sastavni dio, trebala bi se legalizirati.

Poštovani!    

Posjedujem gospodarski objekat – jednostavnu zgradu, veličine 15,5 x 5 m. Objekt se nalazi na kat. čest. broj 1010 (oranica) u katastarskoj općini Davor, Brodsko-posavska županija. Zgrada se nalazi izvan područja predviđenog za urbanizam i vidljiva je na DOF-u, a nalazi se u zoni sanitarne zaštite općine Davor. Pokušavam legalizirati objekat, ali nailazim na niz kontradiktornih obavijesti i uputa te Vas stoga molim za savjet. Kao prvo, mogu li uopće legalizirati spomenuti objekt, je li mi potrebna suglasnost Hrvatskih voda i kakva mi je dokumentacija uopće potrebna. Ni sam više ne znam odakle da krenem jer, kako sam već naveo, upućivan sam na više adresa, a nisam doznao još ništa konkretno. U nadi da ćete mi pomoći konkretnim uputama i savjetima, unaprijed zahvaljujem.

Poštovani,

Prema članku 13. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama zahtjevu za legalizaciju gospodarskog (pretpostavljamo poljoprivrednog) objekta dimenzija 15,5 x 5 m uz zahtjev (ispunjeni obrazac koji ćete dobiti u nadležnom upravnom tijelu) trebate priložiti:

1. tri primjerka geodetskog snimka, odnosno kopije katastarskog plana ako je objekt evidentiran na katastarskom planu,

2. iskaz površina i obračunske veličine zgrade; građevinska (bruto) površina, broj etaža i visina zgrade te obračunske veličine zgrade prema posebnim propisima kojima se uređuje obračun komunalnog doprinosa i vodnog doprinosa, koji je izradio ovlašteni arhitekt ili ovlašteni inženjer građevinarstva,

3. fotodokumentaciju (najmanje četiri fotografije koje prikazuju sva pročelja zgrade),

4. iskaz podataka za obračun naknade za zadržavanje zgrade u prostoru prema kriterijima iz članka 27. Zakona koji je izradio ovlašteni arhitekt ili ovlašteni inženjer građevinarstva,

5. pristojbu u obliku državnih biljega. S obzirom na to da je objekt izgrađen u zoni sanitarne zaštite općine Davor, temeljem članka 15. istog Zakona uz zahtjev i ostalu dokumentaciju trebate priložiti i suglasnost Hrvatskih voda koju izdaju u skladu s čl. 6, stavkom 2. Zakona.

Suglasnost Hrvatskih voda traži investitor temeljem prikupljene i izrađene dokumentacije za legalizaciju. Za izdavanje ove suglasnosti potrebno je: 1. Ispuniti obrazac zahtjeva (koji ćete dobiti u nadležnoj službi Hrvatskih voda za vaše područje) i osobno ga potpisati 2. Uz zahtjev priložiti jedan primjerak izrađene dokumentacije za legalizaciju 3. Uplatiti pristojbu u obliku državnih biljega u vrijednosti od 20 kn za zahtjev i 50 kn za rješenje.

Nadamo se da je odgovor dovoljno konkretan i da će Vam pomoći u daljnjem postupanju.

Poštovani,

Postavio sam na terasu svoga stana u prizemlju montažnu nadstrešnicu koja je konstruirana od čeličnih zakrivljenih pravokutnih cijevi i s pokrovom od polikarbonatnih ploča. Nadstrešnicu je projektirao i izveo ovlašteni izvođač. Stan je u Sesvetama, u novogradnji, zgrada je legalna i ima sve potrebne dozvole. Projektant zgrade dao je suglasnost za izvedbu nadstrešnice prema prijedlogu. Terasa je otvorenog tipa, iznad prizemlja su još 4 etaže te je ovakav zaklon potreban radi zaštite od sunca, padalina, leda i snijega s krova i pada predmeta s gornjih etaža. Dimenzija je terase 6 x 4,3 m, nadstrešnica je dimenzija 6 x 2,4 m. Stražnjim dijelom nadstrešnica je učvršćena na vanjski zid moga stana. Cijela konstrukcija je izvedena tako da se u cijelosti nalazi unutar terase, odnosno ne izlazi iz gabarita posebnog dijela nekretnine. Terasa je i dalje terasa, nije joj promijenjena namjena.

Prilog: dopis projektanta o suglasnosti i  vizualizacija nadstrešnice.

S poštovanjem, Mladen Novačić, Sesvete

Poštovani gospodine Novačić,

Doista je lijepo naići na nekoga tko se u svojoj intervenciji obratio za suglasnost arhitektu – autoru projekta po kojem je sagrađen objekt. S obzirom na rješenje koje ste izveli (konzolna nadstrešnica na dijelu terase uz postojeći zid objekta, uklopljena u postojeće fasadno rješenje građevine), riječ je o tipu nadstrešnice za koju nadležna tijela, za sada, kažu da ih ne treba legalizirati.

Poštovani,

Hvala unaprijed na pomoći oko legalizacije. Na svim portalima može se naći mnogo odgovora, ali još uvijek se nalazim u dilemi što napraviti.

Moja su pitanja sljedeća: Poduzeće je sagradilo svojim radnicima kuće na moru. One su u vlasništvu djelatnika. Poduzeće je propalo, a dokumentacija je nestala. Investitor koji je izvršio dogradnju nema rješenje o građevinskoj dozvoli ni projekt. Kuća je izgrađena 1970. godine. Na općini nemaju  građevinsku dozvolu. Kako dokazati što je legalni, a što nelegalni dio? Smatra li se građevina obiteljskom kućom ako vlasnik živi na drugoj adresi?

Poštovana,

Ako je kuća legalno sagrađena 1970. godine, građevinska dozvola i njoj pripadajuća dokumentacija čuva se u županijskom ili državnom arhivu. Predlažemo da počnete od njih; zatražite uvid u njihovu dokumentaciju. Imamo izuzetno dobra iskustva s njihovom profesionalnošću i brzinom i kvalitetom pristupa arhiviranoj dokumentaciji.

Smatra li se građevina obiteljskom kućom, ako vlasnik živi na drugoj adresi? Namjenu neke građevine određuje projekt, prostorno-planska dokumentacija i zakonska regulativa temeljem koje je izrađena. Za dobivanje odgovarajućih dokumenata kojima se dozvoljava gradnja, investitor dokazuje da ima pravni interes, što ne znači nužno da je vlasnik ili da je prijavljen na adresi na kojoj će se objekt graditi. (Pravni interes uvijek je upisan u Zemljišnim knjigama.) Važeći Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama veže se na podatke iz katastra i njime više nisu predviđene olakšice u obračunu visine naknade za zadržavanje nelegalno sagrađenog objekta u prostoru za one koji su gradili „obiteljsku kuću“ za rješavanje svojih stambenih potreba. Slijedom toga trebalo bi biti svejedno na kojoj je adresi podnositelj zahtjeva prijavljen. Taj je podatak interesantan u postupku plaćanja komunalnog i vodnog doprinosa, no to više nije tema legalizacije.

>> Evo odgovora na vaša pitanja o legalizaciji (1. dio)

>> Sve o legalizaciji nekretnina pratite na našem specijalu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije