Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVORI STRUČNJAKA

Evo odgovora na vaša pitanja o legalizaciji (17. dio)

bespravna gradnja,rušenje,bager
Željko Mršić/PIXSELL
13.06.2013.
u 13:38

Vecernji.hr omogućio je čitateljima da nađu odgovore na pitanja o legalizaciji koja ih zanimaju. Na pitanja odgovara Jelena Krezo iz PRIMAPARSA.

1. Imam garažu izgrađenu 1975. godine,izgrađena je na temelju projekta i građevinske dozvole, ali dokumentaciju ne mogu pronaći niti je nema u službenoj arhivi. S obzirom da je izgrađena iza 15.02. 1968., je li potrebno podnijeti zahtjev za legalizaciju do 30.06.? Garaža je unesena u katastar i imam vlasnički list.

Prema važećim zakonima akt na temelju kojega je neki objekt izgrađen i pripadajuća ovjerena dokumentacija se moraju čuvati trajno – sve dok na tom mjestu postoji objekt. Ukoliko te dokumentacije nema, teško možete dokazati da je objekt legalan (možda ako uspijete nešto naći u arhivi Katastra ili Zemljišne knjige, ako je upisivanje provođeno na temelju izdane Uporabne dozvole). S obzirom na olakšice koje Vam za legalizaciju omogućava Zakon o legalizaciji, predlažemo kao jednostavnije i u konačnici jeftinije rješenje podnijeti zahtjev za legalizaciju.

2. Imam pitanja vezano uz legalizaciju objekta. Obiteljska kuća građena je krajem 70-ih godina. Ima valjanu građevinsku dozvolu, ali nije napravljena u skladu s projektom (iako je u gabaritima projekta - 10 m puta 10 m puta 2,70 metara visine + isto takav kat). U to je vrijeme bilo dovoljno priložiti bilo kakav nacrt da se ishodi građevinska dozvola (tako barem kažu). Nakon gradnje kuće uz nju je dograđena kotlovnica (10 m puta 4 m). Trebam li raditi novi nacrt kuće (onako kakva je u stvarnosti izgrađena) i što se sve treba legalizirati (kotlovnicu, kuću ili oboje)? Cijeli zajednički objekt (kuća i kotlovnica) vidljiv je na katastarskoj snimci. Moraju li mi arhitekti mjeriti svaku sobu u kući?

Ukoliko su fasade i krov u skladu s dokumentacijom iz građevinske dozvole (balkoni, lođe, krovne kućice i sl.) i ukoliko je kotlovnica izgrađena kao posebni objekt (sa nezavisna četiri zida) za kuću ne treba raditi legalizaciju. A kotlovnicu ćete legalizirati kao pomoćni objekt. Ukoliko je kotlovnica dograđena na kuću (ima samo tri svoja zida) onda radite legalizaciju za cijelu kuću, a naknadu plaćate samo za dograđeni dio. U snimci trebaju biti ucrtane sve prostorije u kući.

3. Molim da mi odgovorite na pitanje o legalizaciji za vrtnu kuću. Vrtna kuća je 4x3 m zidana od tvrdog materijala na koju se nadovezuje nadstrešnica 1.80 x 4.50 m. Trebam li je legalizirati i koliko bi me to koštalo?

Vaša vrtna kuća se može legalizirati kao pomoćni objekt u službi glavnog ako je na istoj parceli na kojoj se nalazi legalno sagrađeni glavni objekt. Troškovi su minimalni, trebate uz zahtjev predati tri primjerka Izvoda iz katastarska plana, 70 kuna biljega i platiti ćete naknadu od 500,00 kuna prije izdavanja Rješenja.

4. Trenutno smo u postupku legalizacije pomoćnog objekta u Crikvenici. Prije dva tjedna referentica nam je izašla na teren i pojavio se problem oko javnog puta. Naime, prije nego smo dobili dozvolu za izgradnju pomoćnog objekta (kojeg smo greškom izgradili s obrnutim gabaritima, ali ostali unutar svoje parcele) morali smo otkupiti od grada Crikvenice navedeni dio puta odnosno javnog dobra jer nam je to bio pristup javnoj cesti, i za to imamo originalni ovjereni kupoprodajni ugovor, međutim problem je što se taj dio i dalje vodi kao javni put (iako se ne koristi desetljećima u tu namjeru) i nije uveden u katastar i gruntovnicu kao moje vlasništvo, upravo iz razloga što moram dobiti rješenje o legalnosti objekta da bih se mogao upisati. Dotična referentica ne prihvaća moj kupoprodajni ugovor kao dokaz o vlasništvu te traži od mene da problem riješim sa gradom i da ukinem status puta. S druge strane moj projektant tvrdi da je to nemoguće i da ne mogu upisati vlasništvo bez rješenja o izvedenom stanju, molim Vas za savjet.

Prema onome što ste naveli čini nam se (uz ogradu da nismo vidjeli dokumentaciju koju posjedujete) da su oboje u pravu, i referentica i projektant; uobičajeno je i po važećim zakonima čak i uvjetovano da se građevinska dozvola izdaje za gradnju objekta na parceli za koju investitor može dokazati da na njoj ima pravo graditi, danas je to isključivo vlasnički list ili upisano pravo građenja, a u neka druga vremena za postupak izdavanja građevinske dozvole priznavao se je i ovjereni kupoprodajni ugovor, bez da je bio proveden u gruntovnici i katastru. Referentica je u pravu kada kaže da se kupoprodajni ugovor mora prvo provesti da bi ona izdala Rješenje – provedbom ugovora, na tom dijelu zemljišta brisati će se namjena javni put i ispuniti će se preduvjeti za legalizaciju.

A objekt koji legalizirate ćete, kako Vam i projektant kaže, upisati nakon što za njega bude izdano Rješenje i nakon što isto bude pravomoćno. Riječ je o dva odvojena postupka od kojega je jedan preduvjet za drugi.

5. Imamo rješenje o rušenju izdano prije sedam godina i pravovremeno smo podnijeli zahtjev za legalizaciju koji je pred svojim završetkom. Stara kuća je bila registrirana prije 1968. godine o čemu postoji dokument iz katastra i kao takav je predan skupa sa zahtjevom. Nelegalna nadogradnja i rekonstrukcija su započeti prije sedam godina i nalazom građevinske inspekcije izdano je rješenje o uklanjanju novog dijela. Dvije etaže su u roh-bau fazi, a jedna je dovršena. S obzirom da mi u kući živimo na jednoj dovršenoj etaži, zanima me mogu li na ostalim etažama privesti zidarske, instalaterske i obrtničke radove kraju i mogu li postaviti prozore u nedovršenim dijelovima zgrade i staviti ostali prostor u funkciju? Također me zanima je li moguće na takvoj kući izraditi termo fasadu s obzirom na stambenu funkciju i kakva mi je dodatna dokumentacija potrebna za dovršetak radova?

Sve što ste naveli možete i napraviti, naravno u skladu s propisima i odgovarajućim projektima, ali nakon izdavanja Rješenje o legalizaciji i njegove pravomoćnosti.

6. Imam objekt koji je ucrtan u prostorni plan iz 70-ih godina i jednu nadogradnju koja je iz 90-ih a koja nije ucrtana. Za tu nadogradnju imam pečat i papir koji dozvoljava nadogradnju isto kao i pečat općine u kojoj živim kojim je ovjeren tlocrt nacrta nadogradnje na postojeći objekat. Problem je što nadogradnja nije ucrtana u prostorni plan. Kome da se obratim u vezi problema, jer mislim da je negdje trebalo proslijediti ovjereni nacrt, ali to se nije obavilo.

Svi objekti izgrađeni na temelju pravovaljanog akta kojim je dozvoljeno građenje (imena su različita, ovisno o vremenu i mjestu gradnje) upisuju se, temeljem propisanih geodetskih elaborata u Katastar i Zemljišne knjige, a one su opet podloge za izradu svih Prostornih planova. Razgovarajte s nekim ovlaštenim geodetom.

7. Posjedujem kuću u Osijeku izgrađenu 1942. godine na kojoj je 1969. godine dograđen stambeni dio i garaža. Za dograđeni dio i garažu posjedujem izrađeni projekt te lokacijsku, građevinsku i uporabnu dozvolu iz tog vremena. Dograđeni dio i garaža nisu upisani u katastar i zemljišne knjige te me zanima mogu li uknjižbu provesti na osnovu navedenih dokumenata (napominjem da je na dozvolama navedeno da su primjerci istih poslani u katastar i zemljišne knjige), koja je procedura i da li je moj objekat legalan?

Vaš je objekt po dokumentaciji koju ste nabrojali legalan. Za upis legalno sagrađenih objekata trebate dati izraditi odgovarajući geodetski elaborat kod ovlaštenog geodete. S obzirom na vrijeme izgradnje, u postupku će Vas vjerojatno tražiti da od nadležne građevinske inspekcije ishodite Potvrdu da se za ove objekte kod njih ne vodi nikakav postupak.

8. Stanujem u kući u Zagrebu koja je sagrađena 30-ih godina 20. stoljeća. u sklopu prizemlja je nekad bila garaža koja je davnih godina pretvorena u sobu. Otad se ništa nije niti adaptiralo niti nadograđivalo na objektu. Da li moj slučaj podliježe legalizaciji?

Po zakonu da, promijenili ste namjenu prostorije, no s obzirom na vrijeme izgradnje cijele građevine i ako ništa drugo niste mijenjali prosudite sami da li Vam se isplati ili ne ulaziti u taj trošak. Naknade će biti minimalne – ali cijena arhitekta ovisi o veličini cijele kuće ili stana u njoj.

 >> Sve o legalizaciji čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije