Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVORI STRUČNJAKA

Evo odgovora na vaša pitanja o legalizaciji (13. dio)

bageri,rušenje,portal
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
27.05.2013.
u 15:30

Vecernji.hr omogućio je čitateljima da nađu odgovore na pitanja o legalizaciji koja ih zanimaju. Na pitanja odgovara Jelena Krezo iz PRIMAPARSA.

1. Zanima me da li moram legalizirati potkrovlje koje je uređeno iza 1994., a nije ucrtano u nacrtima za kuću koja ima građevinsku dozvolu. U nacrtu postoji slika bez uređenog potkrovlja. S time da je na krovu također rađena jedna krovna kućica kod adaptacije krova koja u prijašnjim nacrtima nije bila.

Uređenjem potkrovlja promijenili ste mu namjenu predviđenu građevinskom dozvolom, pa ga zajedno s izgrađenim krovnim kućicama trebate legalizirati.

2. Najljepše molim za odgovor, jer mi je isti potreban u zastupanju osobe pod skrbništvom. Naime, ta gospođa je 1976. godine kupila kamenu kućicu iznad crkve u Starom selu, Stara Novalja, na otoku Pagu, koja je sada stara preko 150 godina. Ista je renovirana 1977. godine, ali prema izjavi kćeri te gospođe - ništa nije dograđivano, niti proširivano, sve je u gabaritima. Dužna sam štititi interese štićenice - te: moram pokrenuti postupak legalizacije, ako je utemeljen, odnosno - ne smijem ga pokrenuti i trošiti štićeničina sredstva - ako nije utemeljen. Je li potrebno pokrenuti postupak legalizacije kamene kuće izgrađene prije 150 godina, koja jest renovirana, ali nije proširivana - kako kaže kćer vlasnice?

Ako je stara kamena kuća renovirana unutar postojećih gabarita i ako nije u tijeku ovih radova ili kasnije na njoj vršena intervencija koja bi uključivala zahvate kao npr. dodavanje balkona, dodavanje krovnih kućica, pretvaranje tavana u stambeni prostor i sl. onda za nju nije potrebno pokretati postupak legalizacije.

3. Kupili smo gotovu kuću ove godine koja datira iz 1930-tih i bivši vlasnici su je potpuno adaptirali iznutra prije petnaestak godina. Nema projektne dokumentacije za tu adaptaciju. Kuća ima preko 400 metara kvadratnih iznutra. Željeli bismo legalizirati terasu koja je napravljena prije 15-tak godina za koju također nije izrađena projektna dokumentacija. Kada smo probali angažirati jednu odvjetnicu, došla je sa svoja dva pomoćnika (u dvadesetima) i željela izmjeriti "postojeće stanje" cijele kuće iznutra i izvana, svaki detalj u kući, a mi samo želimo legalizirati postojeću terasu.

Moramo li doista pustiti nekoga u kuću da gleda kako mi živimo i donosi o tome svoje zaključke samo zato što želimo u skladu sa zakonom legalizirati bespravno sagrađenu terasu. Veličina terase je oko 20-tak metara kvadratnih? Nadam se da su izrađujući hrvatsku varijantu zakona mislili na ljudsko dostojanstvo i poštivanje privatnosti u svoja četiri zida.

Zakon o postupanju sa nezakonito izgrađenim zgradama razvrstava nelegalno sagrađene objekte u nekoliko kategorija; ovisno o njihovoj ukupnoj bruto građevinskoj površini (računa se ukupna površina objekta – zbraja se „legalan i nelegalna“ površina svih etaža) i njihovoj namjeni . Ovisno o tome, u koju će kategoriju objekt biti razvrstan, po zakonom utvrđenim kriterijima, određuje se i obim dokumentacije koju treba izraditi za legalizaciju.

U Vašem slučaju to znači da bez obzira što želite legalizirati samo terasu treba izmjeriti i nacrtati cijelu kuću i izračunati obujam sadašnjeg objekta i objekta za koji je bila izdana građevinska dozvola, a ako terasa nije ucrtana u katastarski plan treba angažirati i geodeta koji će napraviti geodetsku snimku cijele građevine. Nažalost ove radnje nije moguće napraviti bez da Vam ljudi koji izrađuju dokumentaciju uđu u kuću. Ukoliko Vam njihovo prisustvo u kući smeta, pokušajte se dogovoriti s njima da im Vi napravite skicu sa svim nutarnjim mjerama, a oni da snime samo vanjske gabarite i usporede podatke, kompromisi su uvijek mogući pogotovo kada neće nikoga oštetiti time.

4. Zanima me ako moram legalizirati ljetnu kućicu sa roštiljem. Kućica je dimenzija 3,5 x 3,5 metara, a roštilj se nalazi cijelom jednom stranom između stupova te viri još 1,2 metra van iz kućice. Otvorena je sa svih četiriju strana. Moram li je legalizirati ili nije potrebno?

Ukoliko je riječ o objektu koji je površine manje od 15 metara kvadratnih (sjenica), koji je izgrađen na parceli postojećeg legalnog objekta, onda je on prema važećim propisima jednostavna građevina i za nju nije potrebna građevinska dozvola.

>> Sve o legalizaciji čitajte u našem specijalu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije