Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stručni odgovori

Evo odgovora na vaša pitanja o legalizaciji (1. dio)

bespravna granja, rušenje (1)
Ivica Galović/Pixsell
25.03.2013.
u 13:36

Vecernji.hr omogućio je čitateljima da nađu odgovore na pitanja o legalizaciji koja ih zanimaju. Na pitanja odgovara Jelena Krezo, PRIMAPARS.

Poštovani!

Situacija je sljedeća. Imam komad zemlje u G. Vrapču (240 ha) na kojem je drvena kućica (9 m²). Kupio sam ih prije 20 god. i sređujem papire već godinama jer je u zemljišnim knjigama navedeno osam vlasnika. Zanima me treba li se to legalizirati.

Unaprijed hvala!

Božidar Krakan, Zagreb

Poštovani gospodine Krakan, Prema odredbama Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima od 19. 07. 2012., najbliža odredba konkretnom slučaju bila bi točka 8. Članka 2. koja definira mogućnost građenja privremene građevine za potrebe građenja građevine, odnosno uređenja gradilišta, zapremnine do 10 . Prema vašim informacijama, objekt ima 9 m², (pretpostavljamo da mu je zapremnina oko 20 do 25 ) i samim time pripada grupi objekata koje bi bilo dobro legalizirati. Legalizacijom ćete riješiti predstojeće „među vrijeme“ koje ćete potrošiti na rješavanje vlasničkih odnosa i ishođenje dokumentacije za građenje, a sada nastali trošak za komunalni i vodni doprinos bit će priznat kod obračuna troškova za buduću građevinu. Sam postupak legalizacije nema izravne veze s neriješenim suvlasničkim odnosima i ne utječe na način i brzinu njihovog rješavanja.

Lijep pozdrav,

Sagradio sam uz postojeću kuću za koju imam građevinsku dozvolu još od 1979, prostoriju dim. 3.5 x 5.0 m uz zid kuće, vanjski ulaz, visine do 3.5 m, znači, tri zida, a četvrti se naslanja na drvenu gredu uz zid postojeće kuće. Sada to želim legalizirati, no u upravi mi ne znaju objasniti je li to pomoćni objekt ili proširenje postojeće zgrade.

Hvala na odgovoru i lijepo Vas pozdravljam i zahvaljujem,

Viktor Gorupec

Poštovani gospodine Gorupec,

Važeći Zakon o prostornom uređenju i gradnji definira građevinu kao "građenjem nastao i s tlom povezan sklop, svrhovito izveden od građevnih proizvoda... – tehnološka cjelina ili samostalno postrojenje povezano s tlom..." ( nema smisla citirati cijelu točku 38. Zakona – izdvojen je dio koji se odnosi na konkretan upit ). Vaša dogradnja nije u potpunosti samostalna cjelina povezana s tlom (jedna strana oslonjena je preko drvene grede na postojeću zgradu ) pa Vam na temelju važećih propisa i dosadašnjeg iskustva u postupanju upravnih tijela možemo savjetovati da ne gubite nepotrebno energiju i novac već da je odmah u postupku legalizacije definirate kao nelegalni dio postojećeg objekta.

Kako doznati zonu za izračun komunalnog doprinosa?

To ovisi o gradu ili općini na čijem se području nalazi objekt koji treba legalizirati. Visina komunalnog doprinosa određuje se propisanom procedurom i objavljuje u odgovarajućim službenim glasilima. U svim odlukama o komunalnom doprinosu uvijek je za svaku zonu izrijekom navedeno područje, selo, naselje koje se u njoj nalazi; za Grad Zagreb granice zona određene su ulicama i one su sve popisane u odgovarajućoj odluci. Ako niste sigurni u vlastito snalaženje u ovoj, javno dostupnoj dokumentaciji, uputite pismeni ili usmeni upit za konkretan slučaj nadležnom upravnom tijelu. Pismeni odgovor dolazi obično za osam do deset dana.

Poštovani,

imam nekoliko pitanja. Lođu,veličine 240 x 170 x 230 zatvorio sam aluminijskom stolarijom i napravio sobicu, tj. dio sobe. Što sve moram napraviti da bi to legalizirao i kolika bi bila otprilike cijena?

Hvala i lijepi pozdrav,

Damir

Poštovani Damire, Vi ste baš pravi primjer legalizacije lođa. Postupak je jednostavan, treba izraditi odgovarajuću arhitektonsku snimku izvedenog stanja kojoj se prilaže mišljenje statičara (po potrebi i elektroinženjera i strojarskog inženjera) i podnijeti zahtjev na propisanom obrascu nadležnom upravnom tijelu. Za izradu arh. snimke treba izvaditi novi katastarski plan i prikupiti dokumentaciju zgrade; građ. dozvolu, bilo bi dobro i uporabnu dozvolu ako je ima i najmanje arhitektonski projekt temeljem kojega je izdana građ. dozvola cijele zgrade. S obzirom na sadržaj arhitektonske snimke, cijena ovisi o broju lođa koje bi se legalizirale na jednoj zgradi i o tome je li prikupljanje dokumentacije u cijeni ili nije, a iznosi od 2.000 do 8.000 kn po lođi (cijena s PDV-om).

Poštovani! Je li za limenu montažnu garažu za auto, dimenzija 3 x 5, potrebna kakva legalizacija? Također, što kaže zakon o drvenim montažnim objektima?

Unaprijed hvala na odgovoru,

Poštovani,

Limena montažna garaža položena na podlogu nije trajan objekt i ne treba se legalizirati. Što se tiče drvenih montažnih objekata, ovisi o tome od kakvih su elemenata sastavljeni i čemu su namijenjeni. Ako je riječ o drvenim, montažnim, industrijski proizvedenim kućama, drvenim kućama izgrađenima od trupaca ili građe prenesene sa starih drvenih kuća, treba ih i mogu se legalizirati.

Poštovani, prvo pohvale na vašoj hvalevrijednoj inicijativi, odmah zatim upit: u Istri 6 km od mora uz desni dio dvodomke (lijevi dio drugi vlasnik), legalno i sa svim dozvolama i katastarskim i zemljišnim izvodima 80-ih godina izgrađen je, a dograđen prije lipnja 2011, podrum, iznad njega spremište, iznad spremišta je natkrivena terasa, u tlocrtu otprilike 3 m širine x 5 m dužine. Dogradnja je prislonjena, slijepljena s kućom, nije samostojeća. Biste li mi mogli otprilike reći koje elaborate i izvide kojih struka bih treba o pribaviti i kojoj klasi legalizacije pripada (pomoćni ili stambeni objekt, do ili više od 50 ili 100 četvornih metara – tu ima mnogo zbrke u javno dostupnim podacima što kamo pripada), da bih na temelju toga moga procijeniti razinu troška npr. do 5000 kn ili oko 10.000 kn ili više... Zakon je ispravan, ali uštedjeti 10.000 kn od svojih primanja dugotrajno je i teško.

Hvala lijepa!

Poštovani,

Hvala lijepa na pohvali. Nadamo se da ćete od nas imati i koristi. Nažalost, Vaš objekt ne može se nikako svrstati u zakonsku kategoriju pomoćnog objekta, bez obzira na tlocrtnu dimenziju (3 x 5 m). Prema definiciji po čl. 14 Zakona, pomoćni objekt je objekt u funkciji osnovne zgrade, koja ima jednu etažu i čija tlocrtna površina nije veća od 50 m².

>> Imate pitanja o legalizaciji? Vecernji.hr pronalazi odgovore!

>> Sve o legalizaciji nekretnina pratite na našem specijalu.

Vecernji.hr je omogućio čitateljima da nađu odgovore o legalizaciji koji ih zanimaju. Pozvali smo sve koji imaju pitanja da ih pošalju na mail legalizacija@vecernji.net. Na pitanja odgovara Čedomir Popočovski, dipl. ing. arh. iz tvrtke PRIMAPARS.

Poštovani!

Situacija je slijedeća.Imam komad zemlje u G.Vrapču(240 ha)na kojoj je
drvena kučica(9m2)To sam kupio prije 20 god.i sređujem papire već godinama
jer u zemljišnim knjigama ima osam vlasnika.Mene zanima treba li se to
legalizirati.

Unaprijed hvala

Božidar Krakan
 Zagreb


Poštovani gospodine Krakan,
Prema odredbama Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima od 19.07.2012. najbliža odredba Vašem konkretnom slučaju bi bila točka 8. Članka 2. koja definira mogućnost građenja privremene građevine za potrebe građenja građevine odnosno uređenja gradilišta, zapremnine do 10m3.
Prema Vašim infrmacijama Vaš objekt ima 9m2, ( pretpostavljamo da mu je zapremnina oko 20 do 25m3) i samim tim spada u grupu objekata koju bi bilo dobro legalizirati.
Legalizacijom ćete riješiti predstojeće „među vrijeme“ koje ćete još potrošiti na rješavanje vlasničkih odnosa i ishođenje dokumentacije za građenje, a sada nastali trošak za komunalni i vodni doprinos će Vam se priznati kod obračuna istih za buduću građevinu.
 Sam postupak legalizacije nema direktne veze s nerješenim suvlasničkim odnosima niti utječe na način i brzinu njihovog rješavanja.


Lijep pozdrav,

Sagradio sam uz postojeću kuću za koju imam građevinsku dozvolu još od
 1979, prostoriju dim. 3.5x5.0m uz zid kuće, vanjski ulaz, visine do
3.5m, znači, tri zida, a četvrti se naslanja na drvenu gredu uz zid
postojeće kuće.
Sada to želim legalizirati, no u Upravi mi ne znaju objasniti, je li to pomoć ni objekt ili proširenje postojeće zgrade.
Hvala na odgovoru i lijepo Vas pozdravljam i zahvaljujem

Viktor Gorupec

Poštovani gospodine Gorupec,
Važeći Zakon o prostornom uređenju i gradnji definira građevinu kao „ građenjem nastao i s tlom povezan sklop, svrhovito izveden od građevnih proizvoda ... – tehnološka cjelina ili samostalno postrojenje povezano s tlom.....“  ( nema smisla citirati cijelu točku 38. Zakona – izdvojen je dio koji se odnosi na konkretan upit )
Vaša dogradnja , nije u potpunosti samostalna cjelina povezana s tlom ( jedna strana oslonjena joj je  preko drvene greda na postojeću zgradu ) pa Vam na temelju važećih propisa i dosadašnjeg iskustva u postupanju upravnih tijela možemo savjetovati da ne gubite nepotrebno energiju i novac već da je odmah u postupku legalizacije definirate kao nelegalni dio postojećeg objekta.


Kako doznati zonu za izračun komunalnog doprinosa?

Ovisi o gradu ili općini na čijem se području nalazi objekt koji treba legalizirati.
Visina komunalnog doprinosa određuje se propisanom procedurom i objavljuje u odgovarajućim službenim glasilima. U svim odlukama o komunalnom doprinosu uvijek je za svaku zonu izrijekom navedeno područje, selo, naselje koje se u njoj nalazi; za Grad Zagreb granice zona određene su ulicama i one su sve popisane u odgovarajućoj Odluci.
Ako niste sigurni u vlastito snalaženje u ovoj, javno dostupnoj dokumentaciji, uputite pismeni ili usmeni upit za konkretan slučaj nadležnom upravnom tijelu. Pismeni odgovor dolazi obično za osam do deset dana.


Poštovani,

imam par pitanja.
Lodju,veličine 240x170x230 sam zatvorio aluminijskom stolarijom i napravio
sobicu,tj. dio sobe.
Što sve moram napraviti da bi to legalizirao i kolika bi bila
cijena,otprilike?


Hvala i lijepi pozdrav

Damir

Poštovani Damire,
Vi ste baš pravi primjer legalizacije lođa. Postupak je jednostavan, treba izraditi odgovarajuću arhitektonsku snimku izvedenog stanja kojoj se prilaže mišljenje statičara ( po potrebi i elektroinženjera i strojarskog inženjera ) i podnijeti zahtjev na propisanom obrascu nadležnom upravnom tijelu.
Za izradu arh. snimke treba izvaditi novi katastarski plan i  prikupiti dokumentaciju zgrade; građ. dozvolu, bilo bi lijepo i uprabnu dozvolu, ako je ima i najmanje arhitektonski projekt temeljem kojega je izdana građ. dozvola cijele zgrade
S obzirom na sadržaj arhitektonske snimke, cijena ovisi o broju lođa koje bi se legalizirale na jednoj zgradi i o tome da li je prikupnjanje dokumentacije u cijeni ili ne, a kreće se od 2.000 do 8.000 kn po lođi ( cijena sa PDV-om ).

Poštovani!

 Je li za limenu montažnu garažu za auto,dimenzija 3x5 , potrebna kakva
legalizacija?

Takoder što kaže zakon o drvenim montažnim objektima...?



Unaprijed hvala na odgovoru

Poštovani,
Limena montažna garaža položena na podlogu  nije trajan objekt i ne treba se legalizirati.
Što se tiče drvenih montažnih objekata, ovisi o tome od kakvih su elemenata sastavljeni i čemu su namjenjeni. Ako je riječ o drvenim montažnim industrijski proizvedenim kućama, drvenim kućama izgrađenim od trupaca ili građe prenesene sa starih drvenih kuća,  treba ih i mogu se legalizirati.

Poštovani

,

prvo pohvale na vasoj hvalevrijednoj inicijativi, odmah zatim upit: u Istri
6 km od mora uz desni dio dvodomke (lijevi dio drugi vlasnik), legalno i sa
svim dozvolama i katastarskim i zemljišnim izvodima 80ih izgrađenoj,
dograđen je prije lipnja 2011 podrum, iznad njega spremište, iznad
spremišta natkrivena teresa, u tlocrtu ca. 3 m širine x 5 m dužine.
 Dogradnja je prislonjena, slijepljena s kućom, ne samostojeća. Ako biste mi
mogli otprilike reći koje elaborate i izvide kojih struka bih treba o
pribaviti i u koju klasu legalizacije (pocni ili stambeni objektr, do ili
 više od  50 ili 100 mkvadr (tu ima dosta zbrke u javno dostupnim podacima
što gdje spada), da bih na temelju toga moga procijeniti razinu troška npr.
do 5000 kni, ili oko 10 000 kn ili više jer zakon je ispravan, ali imati 10.
000 kn usteđeno od svojih primanja je drugo i puno teže.

 
Hvala lijepa

Poštovani,
Hvala lijepa na pohvali. Nadamo se da ćete od nas imati i koristi.
Nažalost; Vaš objekt se ne može nikako svrstati u zakonsku kategoriju pomoćni objekt, bez obzira na tlocrtnu svoju dimenziju ( 3 x 5 m ).
Prema  definiciji po čl. 14 Zakona, pomoćni objekt je objekt u funkciji osnovne zgrade, koja ima jednu etažu i čija tlocrtna površina nije veća od 50 m². Vecernji.hr je omogućio čitateljima da nađu odgovore o legalizaciji koji ih zanimaju. Pozvali smo sve koji imaju pitanja da ih pošalju na mail legalizacija@vecernji.net. Na pitanja odgovara Čedomir Popočovski, dipl. ing. arh. iz tvrtke PRIMAPARS. Poštovani! Situacija je slijedeća.Imam komad zemlje u G.Vrapču(240 ha)na kojoj je drvena kučica(9m2)To sam kupio prije 20 god.i sređujem papire već godinama jer u zemljišnim knjigama ima osam vlasnika.Mene zanima treba li se to legalizirati. Unaprijed hvala Božidar Krakan Zagreb Poštovani gospodine Krakan, Prema odredbama Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima od 19.07.2012. najbliža odredba Vašem konkretnom slučaju bi bila točka 8. Članka 2. koja definira mogućnost građenja privremene građevine za potrebe građenja građevine odnosno uređenja gradilišta, zapremnine do 10m3. Prema Vašim infrmacijama Vaš objekt ima 9m2, ( pretpostavljamo da mu je zapremnina oko 20 do 25m3) i samim tim spada u grupu objekata koju bi bilo dobro legalizirati. Legalizacijom ćete riješiti predstojeće „među vrijeme“ koje ćete još potrošiti na rješavanje vlasničkih odnosa i ishođenje dokumentacije za građenje, a sada nastali trošak za komunalni i vodni doprinos će Vam se priznati kod obračuna istih za buduću građevinu. Sam postupak legalizacije nema direktne veze s nerješenim suvlasničkim odnosima niti utječe na način i brzinu njihovog rješavanja. Lijep pozdrav, Sagradio sam uz postojeću kuću za koju imam građevinsku dozvolu još od 1979, prostoriju dim. 3.5x5.0m uz zid kuće, vanjski ulaz, visine do 3.5m, znači, tri zida, a četvrti se naslanja na drvenu gredu uz zid postojeće kuće. Sada to želim legalizirati, no u Upravi mi ne znaju objasniti, je li to pomoć ni objekt ili proširenje postojeće zgrade. Hvala na odgovoru i lijepo Vas pozdravljam i zahvaljujem Viktor Gorupec Poštovani gospodine Gorupec, Važeći Zakon o prostornom uređenju i gradnji definira građevinu kao „ građenjem nastao i s tlom povezan sklop, svrhovito izveden od građevnih proizvoda ... – tehnološka cjelina ili samostalno postrojenje povezano s tlom.....“ ( nema smisla citirati cijelu točku 38. Zakona – izdvojen je dio koji se odnosi na konkretan upit ) Vaša dogradnja , nije u potpunosti samostalna cjelina povezana s tlom ( jedna strana oslonjena joj je preko drvene greda na postojeću zgradu ) pa Vam na temelju važećih propisa i dosadašnjeg iskustva u postupanju upravnih tijela možemo savjetovati da ne gubite nepotrebno energiju i novac već da je odmah u postupku legalizacije definirate kao nelegalni dio postojećeg objekta. Kako doznati zonu za izračun komunalnog doprinosa? Ovisi o gradu ili općini na čijem se području nalazi objekt koji treba legalizirati. Visina komunalnog doprinosa određuje se propisanom procedurom i objavljuje u odgovarajućim službenim glasilima. U svim odlukama o komunalnom doprinosu uvijek je za svaku zonu izrijekom navedeno područje, selo, naselje koje se u njoj nalazi; za Grad Zagreb granice zona određene su ulicama i one su sve popisane u odgovarajućoj Odluci. Ako niste sigurni u vlastito snalaženje u ovoj, javno dostupnoj dokumentaciji, uputite pismeni ili usmeni upit za konkretan slučaj nadležnom upravnom tijelu. Pismeni odgovor dolazi obično za osam do deset dana. Poštovani, imam par pitanja. Lodju,veličine 240x170x230 sam zatvorio aluminijskom stolarijom i napravio sobicu,tj. dio sobe. Što sve moram napraviti da bi to legalizirao i kolika bi bila cijena,otprilike? Hvala i lijepi pozdrav Damir Poštovani Damire, Vi ste baš pravi primjer legalizacije lođa. Postupak je jednostavan, treba izraditi odgovarajuću arhitektonsku snimku izvedenog stanja kojoj se prilaže mišljenje statičara ( po potrebi i elektroinženjera i strojarskog inženjera ) i podnijeti zahtjev na propisanom obrascu nadležnom upravnom tijelu. Za izradu arh. snimke treba izvaditi novi katastarski plan i prikupiti dokumentaciju zgrade; građ. dozvolu, bilo bi lijepo i uprabnu dozvolu, ako je ima i najmanje arhitektonski projekt temeljem kojega je izdana građ. dozvola cijele zgrade S obzirom na sadržaj arhitektonske snimke, cijena ovisi o broju lođa koje bi se legalizirale na jednoj zgradi i o tome da li je prikupnjanje dokumentacije u cijeni ili ne, a kreće se od 2.000 do 8.000 kn po lođi ( cijena sa PDV-om ). Poštovani! Je li za limenu montažnu garažu za auto,dimenzija 3x5 , potrebna kakva legalizacija? Takoder što kaže zakon o drvenim montažnim objektima...? Unaprijed hvala na odgovoru Poštovani, Limena montažna garaža položena na podlogu nije trajan objekt i ne treba se legalizirati. Što se tiče drvenih montažnih objekata, ovisi o tome od kakvih su elemenata sastavljeni i čemu su namjenjeni. Ako je riječ o drvenim montažnim industrijski proizvedenim kućama, drvenim kućama izgrađenim od trupaca ili građe prenesene sa starih drvenih kuća, treba ih i mogu se legalizirati. Poštovani , prvo pohvale na vasoj hvalevrijednoj inicijativi, odmah zatim upit: u Istri 6 km od mora uz desni dio dvodomke (lijevi dio drugi vlasnik), legalno i sa svim dozvolama i katastarskim i zemljišnim izvodima 80ih izgrađenoj, dograđen je prije lipnja 2011 podrum, iznad njega spremište, iznad spremišta natkrivena teresa, u tlocrtu ca. 3 m širine x 5 m dužine. Dogradnja je prislonjena, slijepljena s kućom, ne samostojeća. Ako biste mi mogli otprilike reći koje elaborate i izvide kojih struka bih treba o pribaviti i u koju klasu legalizacije (pocni ili stambeni objektr, do ili više od  50 ili 100 mkvadr (tu ima dosta zbrke u javno dostupnim podacima što gdje spada), da bih na temelju toga moga procijeniti razinu troška npr. do 5000 kni, ili oko 10 000 kn ili više jer zakon je ispravan, ali imati 10. 000 kn usteđeno od svojih primanja je drugo i puno teže. Hvala lijepa Poštovani, Hvala lijepa na pohvali. Nadamo se da ćete od nas imati i koristi. Nažalost; Vaš objekt se ne može nikako svrstati u zakonsku kategoriju pomoćni objekt, bez obzira na tlocrtnu svoju dimenziju ( 3 x 5 m ). Prema definiciji po čl. 14 Zakona, pomoćni objekt je objekt u funkciji osnovne zgrade, koja ima jednu etažu i čija tlocrtna površina nije veća od 50 m².Vecernji.hr je omogućio čitateljima da nađu odgovore o legalizaciji koji ih zanimaju. Pozvali smo sve koji imaju pitanja da ih pošalju na mail legalizacija@vecernji.net. Na pitanja odgovara Čedomir Popočovski, dipl. ing. arh. iz tvrtke PRIMAPARS. Poštovani! Situacija je slijedeća.Imam komad zemlje u G.Vrapču(240 ha)na kojoj je drvena kučica(9m2)To sam kupio prije 20 god.i sređujem papire već godinama jer u zemljišnim knjigama ima osam vlasnika.Mene zanima treba li se to legalizirati. Unaprijed hvala Božidar Krakan Zagreb Poštovani gospodine Krakan, Prema odredbama Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima od 19.07.2012. najbliža odredba Vašem konkretnom slučaju bi bila točka 8. Članka 2. koja definira mogućnost građenja privremene građevine za potrebe građenja građevine odnosno uređenja gradilišta, zapremnine do 10m3. Prema Vašim infrmacijama Vaš objekt ima 9m2, ( pretpostavljamo da mu je zapremnina oko 20 do 25m3) i samim tim spada u grupu objekata koju bi bilo dobro legalizirati. Legalizacijom ćete riješiti predstojeće „među vrijeme“ koje ćete još potrošiti na rješavanje vlasničkih odnosa i ishođenje dokumentacije za građenje, a sada nastali trošak za komunalni i vodni doprinos će Vam se priznati kod obračuna istih za buduću građevinu. Sam postupak legalizacije nema direktne veze s nerješenim suvlasničkim odnosima niti utječe na način i brzinu njihovog rješavanja. Lijep pozdrav, Sagradio sam uz postojeću kuću za koju imam građevinsku dozvolu još od 1979, prostoriju dim. 3.5x5.0m uz zid kuće, vanjski ulaz, visine do 3.5m, znači, tri zida, a četvrti se naslanja na drvenu gredu uz zid postojeće kuće. Sada to želim legalizirati, no u Upravi mi ne znaju objasniti, je li to pomoć ni objekt ili proširenje postojeće zgrade. Hvala na odgovoru i lijepo Vas pozdravljam i zahvaljujem Viktor Gorupec Poštovani gospodine Gorupec, Važeći Zakon o prostornom uređenju i gradnji definira građevinu kao „ građenjem nastao i s tlom povezan sklop, svrhovito izveden od građevnih proizvoda ... – tehnološka cjelina ili samostalno postrojenje povezano s tlom.....“ ( nema smisla citirati cijelu točku 38. Zakona – izdvojen je dio koji se odnosi na konkretan upit ) Vaša dogradnja , nije u potpunosti samostalna cjelina povezana s tlom ( jedna strana oslonjena joj je preko drvene greda na postojeću zgradu ) pa Vam na temelju važećih propisa i dosadašnjeg iskustva u postupanju upravnih tijela možemo savjetovati da ne gubite nepotrebno energiju i novac već da je odmah u postupku legalizacije definirate kao nelegalni dio postojećeg objekta. Kako doznati zonu za izračun komunalnog doprinosa? Ovisi o gradu ili općini na čijem se području nalazi objekt koji treba legalizirati. Visina komunalnog doprinosa određuje se propisanom procedurom i objavljuje u odgovarajućim službenim glasilima. U svim odlukama o komunalnom doprinosu uvijek je za svaku zonu izrijekom navedeno područje, selo, naselje koje se u njoj nalazi; za Grad Zagreb granice zona određene su ulicama i one su sve popisane u odgovarajućoj Odluci. Ako niste sigurni u vlastito snalaženje u ovoj, javno dostupnoj dokumentaciji, uputite pismeni ili usmeni upit za konkretan slučaj nadležnom upravnom tijelu. Pismeni odgovor dolazi obično za osam do deset dana. Poštovani, imam par pitanja. Lodju,veličine 240x170x230 sam zatvorio aluminijskom stolarijom i napravio sobicu,tj. dio sobe. Što sve moram napraviti da bi to legalizirao i kolika bi bila cijena,otprilike? Hvala i lijepi pozdrav Damir Poštovani Damire, Vi ste baš pravi primjer legalizacije lođa. Postupak je jednostavan, treba izraditi odgovarajuću arhitektonsku snimku izvedenog stanja kojoj se prilaže mišljenje statičara ( po potrebi i elektroinženjera i strojarskog inženjera ) i podnijeti zahtjev na propisanom obrascu nadležnom upravnom tijelu. Za izradu arh. snimke treba izvaditi novi katastarski plan i prikupiti dokumentaciju zgrade; građ. dozvolu, bilo bi lijepo i uprabnu dozvolu, ako je ima i najmanje arhitektonski projekt temeljem kojega je izdana građ. dozvola cijele zgrade S obzirom na sadržaj arhitektonske snimke, cijena ovisi o broju lođa koje bi se legalizirale na jednoj zgradi i o tome da li je prikupnjanje dokumentacije u cijeni ili ne, a kreće se od 2.000 do 8.000 kn po lođi ( cijena sa PDV-om ). Poštovani! Je li za limenu montažnu garažu za auto,dimenzija 3x5 , potrebna kakva legalizacija? Takoder što kaže zakon o drvenim montažnim objektima...? Unaprijed hvala na odgovoru Poštovani, Limena montažna garaža položena na podlogu nije trajan objekt i ne treba se legalizirati. Što se tiče drvenih montažnih objekata, ovisi o tome od kakvih su elemenata sastavljeni i čemu su namjenjeni. Ako je riječ o drvenim montažnim industrijski proizvedenim kućama, drvenim kućama izgrađenim od trupaca ili građe prenesene sa starih drvenih kuća, treba ih i mogu se legalizirati. Poštovani , prvo pohvale na vasoj hvalevrijednoj inicijativi, odmah zatim upit: u Istri 6 km od mora uz desni dio dvodomke (lijevi dio drugi vlasnik), legalno i sa svim dozvolama i katastarskim i zemljišnim izvodima 80ih izgrađenoj, dograđen je prije lipnja 2011 podrum, iznad njega spremište, iznad spremišta natkrivena teresa, u tlocrtu ca. 3 m širine x 5 m dužine. Dogradnja je prislonjena, slijepljena s kućom, ne samostojeća. Ako biste mi mogli otprilike reći koje elaborate i izvide kojih struka bih treba o pribaviti i u koju klasu legalizacije (pocni ili stambeni objektr, do ili više od  50 ili 100 mkvadr (tu ima dosta zbrke u javno dostupnim podacima što gdje spada), da bih na temelju toga moga procijeniti razinu troška npr. do 5000 kni, ili oko 10 000 kn ili više jer zakon je ispravan, ali imati 10. 000 kn usteđeno od svojih primanja je drugo i puno teže. Hvala lijepa Poštovani, Hvala lijepa na pohvali. Nadamo se da ćete od nas imati i koristi. Nažalost; Vaš objekt se ne može nikako svrstati u zakonsku kategoriju pomoćni objekt, bez obzira na tlocrtnu svoju dimenziju ( 3 x 5 m ). Prema definiciji po čl. 14 Zakona, pomoćni objekt je objekt u funkciji osnovne zgrade, koja ima jednu etažu i čija tlocrtna površina nije veća od 50 m².Vecernji.hr je omogućio čitateljima da nađu odgovore o legalizaciji koji ih zanimaju. Pozvali smo sve koji imaju pitanja da ih pošalju na mail legalizacija@vecernji.net. Na pitanja odgovara Čedomir Popočovski, dipl. ing. arh. iz tvrtke PRIMAPARS. Poštovani! Situacija je slijedeća.Imam komad zemlje u G.Vrapču(240 ha)na kojoj je drvena kučica(9m2)To sam kupio prije 20 god.i sređujem papire već godinama jer u zemljišnim knjigama ima osam vlasnika.Mene zanima treba li se to legalizirati. Unaprijed hvala Božidar Krakan Zagreb Poštovani gospodine Krakan, Prema odredbama Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima od 19.07.2012. najbliža odredba Vašem konkretnom slučaju bi bila točka 8. Članka 2. koja definira mogućnost građenja privremene građevine za potrebe građenja građevine odnosno uređenja gradilišta, zapremnine do 10m3. Prema Vašim infrmacijama Vaš objekt ima 9m2, ( pretpostavljamo da mu je zapremnina oko 20 do 25m3) i samim tim spada u grupu objekata koju bi bilo dobro legalizirati. Legalizacijom ćete riješiti predstojeće „među vrijeme“ koje ćete još potrošiti na rješavanje vlasničkih odnosa i ishođenje dokumentacije za građenje, a sada nastali trošak za komunalni i vodni doprinos će Vam se priznati kod obračuna istih za buduću građevinu. Sam postupak legalizacije nema direktne veze s nerješenim suvlasničkim odnosima niti utječe na način i brzinu njihovog rješavanja. Lijep pozdrav, Sagradio sam uz postojeću kuću za koju imam građevinsku dozvolu još od 1979, prostoriju dim. 3.5x5.0m uz zid kuće, vanjski ulaz, visine do 3.5m, znači, tri zida, a četvrti se naslanja na drvenu gredu uz zid postojeće kuće. Sada to želim legalizirati, no u Upravi mi ne znaju objasniti, je li to pomoć ni objekt ili proširenje postojeće zgrade. Hvala na odgovoru i lijepo Vas pozdravljam i zahvaljujem Viktor Gorupec Poštovani gospodine Gorupec, Važeći Zakon o prostornom uređenju i gradnji definira građevinu kao „ građenjem nastao i s tlom povezan sklop, svrhovito izveden od građevnih proizvoda ... – tehnološka cjelina ili samostalno postrojenje povezano s tlom.....“ ( nema smisla citirati cijelu točku 38. Zakona – izdvojen je dio koji se odnosi na konkretan upit ) Vaša dogradnja , nije u potpunosti samostalna cjelina povezana s tlom ( jedna strana oslonjena joj je preko drvene greda na postojeću zgradu ) pa Vam na temelju važećih propisa i dosadašnjeg iskustva u postupanju upravnih tijela možemo savjetovati da ne gubite nepotrebno energiju i novac već da je odmah u postupku legalizacije definirate kao nelegalni dio postojećeg objekta. Kako doznati zonu za izračun komunalnog doprinosa? Ovisi o gradu ili općini na čijem se području nalazi objekt koji treba legalizirati. Visina komunalnog doprinosa određuje se propisanom procedurom i objavljuje u odgovarajućim službenim glasilima. U svim odlukama o komunalnom doprinosu uvijek je za svaku zonu izrijekom navedeno područje, selo, naselje koje se u njoj nalazi; za Grad Zagreb granice zona određene su ulicama i one su sve popisane u odgovarajućoj Odluci. Ako niste sigurni u vlastito snalaženje u ovoj, javno dostupnoj dokumentaciji, uputite pismeni ili usmeni upit za konkretan slučaj nadležnom upravnom tijelu. Pismeni odgovor dolazi obično za osam do deset dana. Poštovani, imam par pitanja. Lodju,veličine 240x170x230 sam zatvorio aluminijskom stolarijom i napravio sobicu,tj. dio sobe. Što sve moram napraviti da bi to legalizirao i kolika bi bila cijena,otprilike? Hvala i lijepi pozdrav Damir Poštovani Damire, Vi ste baš pravi primjer legalizacije lođa. Postupak je jednostavan, treba izraditi odgovarajuću arhitektonsku snimku izvedenog stanja kojoj se prilaže mišljenje statičara ( po potrebi i elektroinženjera i strojarskog inženjera ) i podnijeti zahtjev na propisanom obrascu nadležnom upravnom tijelu. Za izradu arh. snimke treba izvaditi novi katastarski plan i prikupiti dokumentaciju zgrade; građ. dozvolu, bilo bi lijepo i uprabnu dozvolu, ako je ima i najmanje arhitektonski projekt temeljem kojega je izdana građ. dozvola cijele zgrade S obzirom na sadržaj arhitektonske snimke, cijena ovisi o broju lođa koje bi se legalizirale na jednoj zgradi i o tome da li je prikupnjanje dokumentacije u cijeni ili ne, a kreće se od 2.000 do 8.000 kn po lođi ( cijena sa PDV-om ). Poštovani! Je li za limenu montažnu garažu za auto,dimenzija 3x5 , potrebna kakva legalizacija? Takoder što kaže zakon o drvenim montažnim objektima...? Unaprijed hvala na odgovoru Poštovani, Limena montažna garaža položena na podlogu nije trajan objekt i ne treba se legalizirati. Što se tiče drvenih montažnih objekata, ovisi o tome od kakvih su elemenata sastavljeni i čemu su namjenjeni. Ako je riječ o drvenim montažnim industrijski proizvedenim kućama, drvenim kućama izgrađenim od trupaca ili građe prenesene sa starih drvenih kuća, treba ih i mogu se legalizirati. Poštovani , prvo pohvale na vasoj hvalevrijednoj inicijativi, odmah zatim upit: u Istri 6 km od mora uz desni dio dvodomke (lijevi dio drugi vlasnik), legalno i sa svim dozvolama i katastarskim i zemljišnim izvodima 80ih izgrađenoj, dograđen je prije lipnja 2011 podrum, iznad njega spremište, iznad spremišta natkrivena teresa, u tlocrtu ca. 3 m širine x 5 m dužine. Dogradnja je prislonjena, slijepljena s kućom, ne samostojeća. Ako biste mi mogli otprilike reći koje elaborate i izvide kojih struka bih treba o pribaviti i u koju klasu legalizacije (pocni ili stambeni objektr, do ili više od  50 ili 100 mkvadr (tu ima dosta zbrke u javno dostupnim podacima što gdje spada), da bih na temelju toga moga procijeniti razinu troška npr. do 5000 kni, ili oko 10 000 kn ili više jer zakon je ispravan, ali imati 10. 000 kn usteđeno od svojih primanja je drugo i puno teže. Hvala lijepa Poštovani, Hvala lijepa na pohvali. Nadamo se da ćete od nas imati i koristi. Nažalost; Vaš objekt se ne može nikako svrstati u zakonsku kategoriju pomoćni objekt, bez obzira na tlocrtnu svoju dimenziju ( 3 x 5 m ). Prema definiciji po čl. 14 Zakona, pomoćni objekt je objekt u funkciji osnovne zgrade, koja ima jednu etažu i čija tlocrtna površina nije veća od 50 m².

Komentara 11

BO
bodulac
19:09 25.03.2013.

komunalni doprinos u zagrebu za 120m2 je 0 kuna a u mom selu bez skoro ikakve infrakstruture za 120 m2 je 50 000 kuna. SRAMOTA!

ĐB
đuka_begović
10:55 26.03.2013.

krađa i pljačka...............ovo što rade nema drugi naziv!

ME
mellifera196666
05:57 26.03.2013.

Ma i ta legalizacija,opet će je platiti samo poštenjaci.Eto,legaliziram poljoprivredni objekt,sve kako zakon kaže,a nemam nikakvu infrastrukturu iako je objekt na starom građevinskom zemljištu.Na tisuće vikendica u mojoj blizini ima struju,vodu,telefon,a nema građevinske dozvole i još vlasnici ne kane pokrenuti postupak legalizacije.Opet ću biti mona i štupido.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije