Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
105 23°C
  • Cobra_:

    Mislim se nešto, da imaju malo moralne odgovornosti, odgovorni bi završili u zatvoru, političari dali otkaz. Ali pogotovo kod nas, pa baš ti što nemaju ni zrno morala i ljudskosti, eto, takvi se baš bave politikom. Pa one žene što ... prikaži još!o zarađuju uz cestu, za njih su velike Gospođe.

  • zelenooki10:

    Točka 7. Lijepo zamišljeno mentorstvo, ali - usvajanje nenasilnih obrazaca ponašanja, kontrola ljutnje, uspješnija komunikaciju i rješavanje problema. Kad se riješi bespogovorno i obavezno liječenje alkoholizma, onda možemo govoriti o nekim pomacima. Kako ćete alkoholičaru koji uz to ima i ... prikaži još! PTSP objasniti neku od ovih stavki. S druge strane, upitajmo se - kad je tko od nas nazvao plavi telefon ili policiju ili 112 i prijavio da netko urla na dijete ili da ga zlostavlja, kad je tko od nas pozvao neku od službi za obiteljsko nasilje??? Većinom se to svodi na - neću se petljati, to je njihov problem, on je agresivan, može i meni nešto učiniti.

  • zelenooki10:

    Zadržao bih se samo na onome što znam i mogu komentirati Točka 5. Obiteljske domove ne treba zatvarati. Potrebna je edukacija djelatnika i to iz područja psihologije, palijativne skrbi i sestrinstva, trajna prisutnost medicinskih sestara (barem jedna prvostupnica), liječnik u ... prikaži još! u pripravi. Poseban naglasak treba staviti na kontrole svih ustanova koje plaćaju takve domove, a to je Ministarstvo u kojem se nalazi i socijalna skrb i HZZO. Nemoguće je paušalno davati novac za medicinsko osoblje i palijativnu skrb, a ne kontrolirati za što se novac stvarno troši. Točka 6. Što je zajamčena minimalna naknada? To je minimum s kojim je, prema mišljenju "stručnjaka" koji iz svojih fotelja misle da je dovoljno za preživljavanje. Danas je to cca 800 kn. Pa volonteri za prijevoz i gablec u 30 dana dobiju više (30 dana x 20 kn za gablec je već 600 kn, pa još prijevoz). To je ujedno i osnovica koja služi da brojna djeca, supruge ili supruzi ne mogu dobiti zasluženu obiteljsku mirovinu, jer, eto, imaju npr. 1000 kn mirovine i zaboravi na obiteljsku mirovinu s kojom ne bi bili socijalni slučajevi. Jednokratna pomoć za jednočlano domaćinstvo iznosi cca 2400 kn godišnje i to ne možete dobiti jednokratno. S malim prihodima ne možete dobiti niti kredit koji bi možda i mogli otplaćivati, ali kako sa 2400 kn riješiti obaveznu zamjenu npr. plinske instalacije u stanu.

Još iz rubrike Vijesti

BEZOPASNO ZA LJUDE

U Sloveniji pronađena uginula divlja svinja, sumnja se na prvi slučaj afričke svinjske kuge

MISTERIJ NA KOJI ODGOVORA NEMA

Britanac dronom snimio slučajno Loch Ness čudoviše: 'Čudno je kako pliva toliko blizu tebi '

3
Nesreća u Solinu
Izbjegnuta velika tragedija

Nepoznati junak spasio mladiće: Petoricu malodobnika izvukao iz gorućeg automobila

7