Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IT destinacija ljeta

Evo kako tijekom ljeta izbjeći poznatu dječju rečenicu: „Mama, tata, meni je dosadnoooo!“

Sastavite popis ljetnih želja i budite spremni kada kod vaše djece zavlada dosada.
Foto: Shutterstock
1/4
05.07.2021.
u 14:56

Vrući ljetni mjeseci za sobom vuku cjelodnevno ljenčarenje, zbog čega vašoj djeci lako može postati dosadno. Mi ćemo vam pomoći, da kada se nastupi taj trenutak, vi budete spremniji najbolje moguće.

Kraj je školske godine i djeca se napokon mogu prepustiti zabavi i uživanju. No, ljetne vrućine u kontinentalnim gradovima postaju nemoguće, zbog čega se mnoga djeca odluče povući u zatvoreni prostor u kojem ne mogu raditi mnogo. Tada nastupaju mnogi izazovi s kojima se roditelji moraju  svakodnevno nositi.

Postoje mnoga rješenja i načini kako imati zabavno ljeto s vašom djecom, no ono što se pokazalo najučinkovitijim je napisati listu ljetnih želja. Takav pristup stvara pravi izazov za roditelje, ali ih ujedno motivira na kreativnost i razmišljanje. Time se možete upustiti u neke nove stvari koje još niste probali ili pak odabrati neke stare poznate favorite. Bitno je samo da kad dosada zavlada, da budete spremni sa svojom listom želja.

Brainstorming ideja

Savjetujemo vam da prvu listu želja napravite bez uključivanja djece, jer ćete tako postaviti vaše granice i prioritete prije nego što djeca počnu ubacivati svoje zamisli. Također, prije početka pisanja razmislite koje su vaše najdraže stvari za raditi nakon kojih se osjećate ispunjeno te imate li mogućnost te aktivnosti provoditi više tijekom ljeta. Isto tako potrebno je zapitati se koje su vam najmanje omiljene stvari za raditi, od čega biste voljeli uzeti predah te mogu li se one smanjiti ili s njima pametnije upravljati ovog ljeta. Posljednja stvar o kojoj morate razmisliti je koje vještine ili predmete želite da vaša djeca nauče te što je sve za to potrebno.

Kada ste to odredili, novim aktivnostima slobodno priključite one stare u kojima također uživate nakon čega sa svojim partnerom počnite sužavati izbore sukladno vašim trenutnim obiteljskim prioritetima. Tek kada ste eliminirali sve nepotrebne ili neizvedive ideje, dobivenu listu želja predstavite svojoj djeci kako bi oni mogli dodati svoje zamisli.

Osigurajte sebi i svojoj djeci pravu zabavu uz puštanje zmajeva.
Foto: Shutterstock

Kako bi cijela lista želja bila još zabavnija, možete s djecom razmisliti o tematici popisa. Osmislite neku jednostavnu riječ ili frazu koja najbolje opisuje vaše ciljeve za ljeto. Riječ izložite na nekoliko različitih mjesta po domu kako bi se stvorilo uzbuđenje čime sebe i svoju djecu potičete da pogledaju popis i veselite se onomu što dolazi.

Također, razmislite o vašim ljetnim rutinama jer su studije pokazale kako one povećavaju djetetov osjećaj neovisnosti i kontrole, dok pritom smanjuje roditeljsko mučenje. To je jedan od velikih razloga zbog kojeg se preporučuje pisanje ljetne liste želja. Takvim pristupom dajte si idealno vrijeme za razmišljanje o novim rutinama i postavljanju nekoliko vizualnih podsjetnika. Na primjer:

1. Jednostavan i precizan popis za kontrolu vremena koje djeca provedu ispred ekrana
2. Grafikoni ponašanja i postavljanja ciljeva za različite potrebe ovisno o dječjoj dobi
3. Inspirativni citati za izgradnju karaktera nalijepljeni po kući, tako da konstantno mogu motivirati djecu
4. Slatki jutarnji razgovori djecom
5. Naučiti djecu da preuzmu odgovornost za vlastitu zabavu postavljanjem kasice za dosadu

Sve navedeno, definitivno će ovisiti o dobi djece koju imate u kući, ali jedno se savjetuje da ostane isto. Redovno, svako ljeto sastavite ultimativnu listu želja koja će odgovarati cijeloj vašoj obitelji. Naravno, djeca sugeriraju više od nekoliko stvari koje nisu realne npr. kupiti konja, ali uz malo preusmjeravanja u razmišljanju, mogli bi zaista ponuditi neke sjajne ideje, bilo u vlastitom okruženju ili na nekoj posebnoj lokaciji.

Summer Kingdom

Brojne obitelji prije odlaska na more, spremaju se za veliki ljetni shopping koji mnogoj djeci nije omiljena ljetna aktivnost, pa tako neki shopping centri i za to imaju rješenje. U razdoblju od 18. lipnja pa sve do 5. rujna, svaki dan od 9 do 21h, cijela obitelj može se zabaviti na parkiralištu ispred srednjeg ulaza u King Cross. Tamo će biti smješten zabavni park u sklopu kojeg se nalazi trampolin za vaše mališane, bazen s mini pedalinama, rashladno drvo i još mnogo toga. Dok će djeca uživati, roditelji će se moći odmoriti na ležaljkama, a baldahini će pružati zaštitu od sunca. Bit će osiguran i photo point u kojem ćete moći zabilježiti trenutke uživanja sa svojim najmilijima.

Summer Kingdom by King Cross – najbolja ljetna obiteljska zabava.
Foto: King Cross

Animatori će biti zaduženi za vođenje programa, tako da je na vama da se samo opustite i uživate u zabavi koja se za vas pripremila. Ujedno ćete moći konzumirati „take away“ hranu i piće King Crossovih ugostiteljskih objekata. Vikendima se održavaju predstave za djecu, tako da vaši najmlađi mogu uživati, dok vi posjećujete trgovine unutar samog centra. Uz navedene, postoji još niz drugih aktivnosti za vas i vašu obitelj koje možete pronaći na King Cross web stranici.

S druge strane, najlakše je da odete na planinarenje po nekoj jednostavnoj, ali zanimljivoj stazi. Osmislite lov na blago, provedite noć u kućici na drvetu, posjetite nacionalne pakove ili parkove prirode u blizini vaše kuće koje još nikada niste. Također, možete staviti otopinu za mjehuriće u dječji bazen te upotrijebiti hula obruč kako biste napravili divovski mjehurić. Upustite se u noćni lov na krijesnice, jer će to djeci biti uzbudljivo pošto je riječ o noćnoj aktivnosti. Napravite vlastiti sladoled od voća i chia sjemenki, nabavite projektor te na vanjskom zidu napravite kućno kino.

Slatki jutarnji razgovori s djecom savršeni su ritual za svaku obitelj.
Foto: Shuttershock

Ostanite budni do kasno u noć istražujući i gledajući zviježđa, skupljajte školjke na plaži, posjetite lokalni muzej, igrajte frizbi. Možete naučiti kako napraviti jednostavni origami, crtajte kredom po pločniku, radite ogrlice, napravite kućicu za ptice. Možete i napraviti danas popularne sluzavce, otiđite u zoološki vrt, organizirajte spa noć, puštajte zmaja, napravite papirnate zrakoplove i utrkujte se  njima. Također, dajte djeci mogućnost da isplaniraju večeru te im pomognite u pripremi.

Osigurajte sebi i svojoj obitelji najbolju ljetnu zabavu i započnite ljeto u radosti i veselju.

Sadržaj nastao u suradnji s King Crossom.
 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije