Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porast poginulih

Evo kako se trebate ponašati na cesti da izbjegnete nesreće

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/6
23.01.2019.
u 13:22

Već je 17 osoba poginulo ove godine u prometu u našoj zemlji, što je troje više nego lani u istom razdoblju

Već je 17 osoba poginulo ove godine u prometu u našoj zemlji, što je troje više nego lani u istom razdoblju. Od ukupno 317 poginulih u 2018., njih 158, ili svaka druga osoba, stradala je u nesrećama u kojima je uzrok bila nepropisna ili brzina neprimjerena uvjetima na cesti. Od 153 osobe poginule u osobnim automobilima, njih 55 ili svaka treća osoba, nije koristila sigurnosni pojas – ističe MUP.

Zbog velikog broja tragedija, MUP je objavio savjete svim sudionicima u prometu. Podsjećaju vozače, tako, da upale svijetla na vozilima i danju, jer smo u zimskom računanju vremena. - Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti. Poštujte ograničenja brzine kretanja vozila - ističe MUP.  Brzina je, naime, glavni ubojica u prometu.

- Ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje. 

- Ne koristite mobitel tijekom vožnje. 

- Koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu.

- Pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu.

- Bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja.

- Pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom.

- Prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila.

- Ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

- Biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Promjenjivi vremenski uvjeti očekuju se idućih dana u Hrvatskoj, sa snijegom i kišom, pa policija upozorava kako je za nužno vozilo propisno opremiti i poštivati i pojedine zakonske odredbe.

Ključne riječi

Komentara 3

PA
PainKiller
13:43 23.01.2019.

Realno je da je kod nas prometna kultura jedna velika 0, ali policija nakon svake prometne nesteće navodi da brzina nije bila prilagođena uvjetima na kolniku, čak i ako tek krećeš vozilom usred ljeta, na ravnoj i praznoj cesti ii iz dvorišta ti izleti pas ravno pod kotače, u zapisniku će pisati da brzina nije bila prilagođena uvjetima na cesti.

ZC
zorro.cz
16:59 23.01.2019.

a ovo po čemu se vozimo se zovu ceste?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije