Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
doprinos tehnologije

Evo kako se iz satelita vidi svako poplavljeno mjesto, pogođeno točno 1.262.972 stanovnika

poplave GDI satelit
Foto: poplave.gdi.net
1/7
22.05.2014.
u 15:47

Tvrtka GDi Gisdata priložila je satelitske snimke s platforme Esri ArcGIS koje prikazuje regiju zahvaćenu poplavama. - Želimo dijeliti informacije u najboljoj namjeri da se koliko-toliko pomogne ugroženim i unesrećenim stanovnicima - poručuju

Hrvatska Tvrtka GDi Gisdata, koja izrađuje računalne programe i proizvodi tehnološka rješenja, na svoj se način, modernom tehnologijom, uključila u podršku svima na poplavljenim područjima.

Priložili su, naime, satelitske snimke područja u Hrvatskoj, BiH i Srbiji zahvaćenih poplavama, koje su dostupne na stranici poplave.gdi.net. Ondje su veze na servise s najnovijim snimkama i trenutačnim, ažurnim i "live" stanjem na terenu.

Snimke su zasnovane na platformi Esri ArcGIS i osvježavaju se novima, a ulaskom na arcgis.com otkriva se čitava regija u kojoj je moguće kliknuti čak i na svako pojedino ugroženo i poplavljeno mjesto, pa i "zoomirati" određene dijelove naselja.

Na slici s vidljivim spektrom lijevo je prizor prije poplava, a desno ono što se dogodilo nakon – katastrofa nezapamćena u više desetljeća. Poplave se ovdje vide kao plavo-zelena polja.

Foto: poplave.gdi.net

Time se, kako navode u GDi-ju, žele dijeliti informacije, a sve, kažu, u najboljoj namjeri da se koliko-toliko pomogne ugroženim i unesrećenim stanovnicima koji su morali napustiti svoje domove. To je ujedno, ističu, i maleni doprinos da se tehnologijom pomogne boljem razumijevanju situacije, kao i ubuduće boljoj obrani od poplava i štetnog djelovanja voda.

Foto: poplave.gdi.net

Hrvatsko područje - prije poplave

– Ponosni smo na zaposlenike u svim našim uredima, na njihovu inicijativu, aktivnosti i napore da na više načina pomognu, a posebno na one koji su se osobno angažirali bilo na spašavanju kao npr. članovi ekipa na terenu u Obrenovcu ili na dostavljanju i koordinaciji pomoći kao npr. u Brodu – poručio je predsjednik uprave tvrtke Boris Lončarić.

Foto: poplave.gdi.net

Hrvatsko područje – poslije poplave

Precizno su izračunali kako su poplave pogodile oko 1,3 milijuna ljudi (točnije 1.262.972, od toga 622.936 muškaraca i 640.035 žena!) i 409.438 domaćinstava, ponajviše u Srbiji i BiH.

>>Satelitske snimke otkrivaju razmjere katastrofe u Slavoniji!

>>Pogledajte kako poplavljena područja izgledaju iz svemira

>>UŽIVO 'Nemojte prestati donirati, pomoć će trebati još mjesecima!'

Komentara 15

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
16:27 22.05.2014.

A nastalu stetu u HR ce platit onaj tko je i nasip minirao

DU
Deleted user
17:06 22.05.2014.

Čak je i planina glamoc poplavila! Super snimci i super članak....bravo večernji divimo vam se

MA
Matejozin
16:50 22.05.2014.

Što će ti ta tehnologija kad nemamo tehnologiju da se obranimo od poplava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije