Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
240 milijardi eura

Evo kako je Grčka potrošila golemi novac dobiven od međunarodnih institucija!

Grčka
Foto: Reuters/PIXSELL
30.06.2015.
u 08:42

Veći dio tog velikog iznosa na kraju su pokupile banke koje su posuđivale novac Grčkoj prije financijske katastrofe.

Samo manji dio od 240 milijardi eura "programa pomoći", odnosno kredita, koji je Grčka 2010. i 2012. godine dobila od međunarodnih institucija potrošeno je na ublažavanje posljedica financijske krize 2008. i za reformske programe, piše Guardian.

Veći dio tog velikog iznosa na kraju su pokupile banke koje su posuđivale novac Grčkoj prije financijske katastrofe. Za razliku od većine država Europe, koje su povećale proračunske deficite kako bi zaštitile umirovljenike i primatelje socijalnih davanja, Atena je prisiljena dramatično smanjiti svoj deficit te kresati mirovine i minimalne plaće.

Otpis 100 milijardi eura duga

Trojka je prvi puta "uskočila" Grčkoj u proljeće 2010. godine kada Atena više nije mogla financirati svoj dug od 310 milijardi eura koje je većinom posudila od velikih europskih banaka. Dvije godine kasnije, Međunarodni monetarni fond, Europska komisija i Europska središnja banka odlučile su dati i drugi "paket pomoći", popularni "bailout", koji je u središtu imao otpis 100 milijardi eura duga od strane privatnih kreditora.

Privatni vlasnici obveznica vidjeli su da je njihova vrijednost pala 53 posto te su prihvatili i dodatni gubitak zamijenivši taj dug za druge vrijednosne papire s manjom kamatom. Time je eliminirano oko 100 milijardi eura grčkog duga, no 34 milijarde je iskorišteno kako bi se sklapanje tog sporazuma uopće postiglo i taj je iznos dodan grčkom dugu. Grčki mirovinski fondovi, koji su bili veliki privatni kreditor,  također su pretrpjeli veliki gubitak.

140 milijardi eura potrošeno za plaćanje prvotnih kredita i kamata

48,2 milijarde eura iskorišteno je za pomoć grčkim bankama koje su pretrpjele gubitke te je oslabila njihova sposobnost da zaštite sebe i depozite građana. Na kraju je 140 milijardi eura potrošeno za plaćanje prvotnih kredita i kamata na njih.

Manje od 10 posto novca od "programa pomoći" ostalo je grčkim vladama za reformiranje gospodarstva i zaštitu najugroženijih društvenih skupina. Uz sve ovo, grčki dug je još uvijek oko 320 milijardi eura, od čega 78 posto otpada na Trojku.

>>Grčkoj danas ističe rok. Juncker poslao 'last minute' ponudu

>>3 scenarija nakon referenduma u Grčkoj

Komentara 158

DU
Deleted user
09:08 30.06.2015.

Kako ide ona kletva, dabogda imao pa ne imao... Ali u modernom svijetu je to drugačije, onaj koji je imao ima i dalje. oni koji su malo imali gube sad baš sve... a uhljebi, oni su iznijeli svoje zalihe u strane banke.

ZO
zoom
09:04 30.06.2015.

sve je jasno iz rečenice da su "od 240 milijardi EUR-a pomoći najveći dio pokupile banke"! znači sama grčka i grčki narod od svog tog novca gotovo da nisu imali koristi, a sada ih žele uništiti još rigoroznijom štednjom i odricanjima koji bi ih zabetonirali na dno!

BA
balic
08:59 30.06.2015.

@Malenkost---- Sigurno da nam prijeti Grcki scenario samo sa jednom razlikom da su nase place i mirovine nize od njihovih.Ekonomski smo isti sa njima, novim dugovima i zaduzivanjima vracati kredite /kamate je utopija spirala koja je sve veca.Umjesto gledat daa se ekonomski oporavis ti se vise i sve vise zaduzujes ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije