Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
program za blagdane

Evo kako će se u hrvatskim zatvorima proslaviti Uskrs

zatvor
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
19.04.2014.
u 08:38

Program za blagdane – križni put u Lepoglavi, u Glini nastupa bend Nisam kriv, u Sisku turnir u šahu i stolnom tenisu...

Svete mise, blagdanski objedi, oslikavanje pisanica, sportske aktivnosti, darovi za djecu... Sažetak je to aktivnosti kojima se posljednjih dana uskrsni blagdani obilježavaju u svim kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima.

Čokoladna jaja na dar

U Remetincu, kamo iz dana u dan pristižu nekoć moćni i ugledni članovi društva, a danas, poput bivšeg premijera Ive Sanadera i sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić-Merzel, osumnjičenici za financijske malverzacije, na Uskrsni ponedjeljak bit će služena misa tijekom koje će zapjevati župni zbor. Blagdanski koncert održava se i u kaznionici u Glini, uz nastup kaznioničkog benda “Nisam kriv”.

U Lepoglavi, gdje su zatvoreni osuđenici za najteža kaznena djela, u Velikom tjednu organizirani su križni put i ispovijedi te Uskrsni turnir u malom nogometu. Za zatvorenike roditelje u kaznionici u Lipovici-Popovači organizirano je predavanje o uskrsnim običajima, a u kaznionici u Turopolju izložba je članova zatvorske modelarske sekcije. Djeca koja na Uskrs dođu u posjet roditeljima u zatvoru u Karlovcu dobit će čokoladna jaja, a u zatvoru u Varaždinu, gdje uskrsnu misu predvodi biskup Josip Mrzljak, čekaju ih pisanice. U zatvorima u Požegi i Zadru najmlađi imaju prigodu s roditeljima izrađivati uskrsne čestitke. U tjednu prije Uskrsa maloljetnici su dobili pravo na sat izvanrednog posjeta roditeljima u zatvoru Bjelovaru gdje su izrađivali čestitke i bojili jaja. Pisanice su izrađivali i maloljetnici smješteni u Odgojnom zavodu u Požegi. U sklopu likovne radionice izradili su još i prigodni zidni pano te čestitke za Uskrs.

Za zatvorenike su organizirane i ispovijedi te razgovori sa zatvorskim dušobrižnicima. Na sam Uskrs ili uoči njega mise se služe u zatvorima u Šibeniku, Gospiću, Karlovcu, Glini, Sisku, Bjelovaru, Splitu, Odgojnom zavodu u Turopolju, a u kaznionici u Požegi, gdje kaznu izdržavaju i žene, uoči Uskrsa misno je slavlje predvodio biskup Antun Škvorčević. Biskup Mate Uzinić misu na Uskrs služi u zatvoru u Dubrovniku.

Kaznionica u Valturi, gdje kaznu izdržava Radimir Čačić, u povodu blagdana organizira sportsko-rekreacijska natjecanja, a zatvor u Sisku tradicionalni turnir u šahu i stolnom tenisu. Šahovski turnir održava se i u zatvoru u Splitu. Stipe Božić i Feđa Klarić iz Fotokluba “Split” za zatvorenike su priredili edukacijsko predavanje “Sedam vrhova”.

Literarni radovi

U Rijeci je na programu predstava u izvedbi udruge “Za bolji život”. Zidne novine prigodnog sadržaja napravljene su u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, a na terapijskoj zajednici predstavljeni su literarni radovi zatvorenika.

Na Uskrsni ponedjeljak u zatvoru u Osijeku nastupa vokalno-instrumentalni sastav “Krijesnice”. Turnir u malom nogometu održan je tijekom Velikog tjedna. Na misi u ponedjeljak u zatvoru u Puli-Pola s osuđenicima će biti članovi udruga sv. Vinka Paulskog, Vojske bezgrešne i Institut.

Komentara 18

Avatar _Hedon_
_Hedon_
09:03 19.04.2014.

Bolje će slaviti nego ja doma, plaća nije bila, kreditna blokirana, autić na rezervi svijetli ... počanstvo, trkom odmah u neku pljačku, još stignemo na feštu!!!

DU
Deleted user
08:53 19.04.2014.

Hoće li se za Uskrs, kako je to dužnost katoličkih vjernika, u zatvoru ispovjediti i pričestiti i Sanader dr. Ivek ? Ta on se pravio velikom vjernikom dok je drmao Hrvatskom.

OB
Objektivno...
08:55 19.04.2014.

Vidim da je u jednom zatvoru bio turnir, ali očito nisu sudjelovali pravi "igrači" koji su još vani kao publika. Gospon Dinko.... dajte prosim lijepo ubacite ih u "igru"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije