Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
industrija pred krahom

Event industrija od Vlade i Stožera traži hitan plan otvaranja

Zagreb: Prosvjed poduzetnika zbog neadekvatnih ekonomskih mjera
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
15.04.2021.
u 10:58

-Nitko iz industrije događanja ne želi sjediti doma prekriženih ruku i živjeti od potpore. Navikli smo na rad - Berislav Marszalek iz udruge Glas poduzetnika

Event industrija koja zapošljava više od 17.000 profesionalaca i donosi 22 milijarde kuna godišnje u hrvatski proračun je na izdisaju nakon što je trenutno jedino zaposlenima u ovom sektoru potpuno ukinuto pravo na rad od početka pandemije. Cijeli sektor, organizatori festivala, konferencija, sajmova, klubova, cateringa, vjenčanja, poslovnih događaja, glazbenika, producenata, rental tvrtki, autora i menadžera, se ujedinio i zahtijevaju jasno rješenje. 

Većina poduzetnika suočava se sa stopostotnim padom prihoda. Hrvatska Vlada kao ni one u regiji još uvijek nisu pronašle rješenje za ovaj gorući problem.

No, itekako postoje dobri primjeri u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nizozemskoj, Danskoj i u susjednoj Sloveniji. Brojne europske države izdvojile su milijarde eura za posebne pakete pomoći ovom sektoru.

Osim fonda za oporavak, uvedena su i državna financijska jamstva koja omogućavaju povrat do 70% troškova za organizatore velikih događaja u slučaju njihovog otkazivanja.

Udruga Glas poduzetnika predložila je i svoje rješenje za opstanak industrije:

1. Osiguravanje fiksnih troškova svim poslovnim subjektima koji pretežito ostvaruju prihod od javnih okupljanja, koja su zabranjena već godinu dana.

2. Hitno otvaranje redovne i direktne komunikacije između Nacionalnog stožera civilne zaštite i predstavnika event industrije s ciljem donošenja okvirnog plana rada te tempa otvaranja događaja pod sigurnim uvjetima.

3. Osiguravanje financijskih sredstava kroz fond oporavka za industriju događanja i omogućavanja tzv. "Umbrella" zaštitnog programa koji će organizatorima omogućiti da krenu planirati događanja, po uzoru na Austriju i druge države iz Europske unije.

"Nitko iz industrije događanja ne želi sjediti doma prekriženih ruku i živjeti od potpore. Navikli smo na rad," rekao je Berislav Marszalek, koordinator Odbora za event industriju udruge Glas poduzetnika. Istaknuo je kako ova industrija neće izdržati još jednu sezonu bez jasnog plana i potpore Vlade. 

Osim radnika u industriji, apeliraju i na turiste koje se želi potencijalno privući u Hrvatsku, a koji nemaju informacije o tome hoće li se manifestacije održavati.

 

Komentara 1

DU
Deleted user
11:08 15.04.2021.

Da li gosp. Marić zaista misli da "Nema potrebe za podjele i raditi razliku između privatnog i javnog sektora". Iz dosadašnjeg iskustva nisam siguran da ta teza drži vodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije