Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unesco

‘Europsku Amazonu’ zajedno će štititi pet zemalja

Rijeka Mura
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
20.06.2019.
u 23:45

Plan je da se uz potporu UNESCO-a stvori model održivog regionalnog razvoja, mogućnost razvoja turizma orijentiranog prirodi i malih obiteljskih gospodarstva te zaštite kulturnog nasljeđa.

Oko 13 tisuća hektara riječnog krajolika Mure u Austriji UNESCO je jučer proglasio rezervatom biosfere, što je posljednji komad “slagalice” koji omogućava zajedničku nominaciju Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i Srbije za jedinstveni pentalateralni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, koji nazivaju europskom Amazonom, priopćili su iz WWF-a Adria.

Ivana Korn Varga iz WWF-a kaže kako s ministarstvima okoliša i drugim partnerima iz svih pet zemalja već 20 godina rade na dugoročnoj zaštiti tog područja kroz rezervat biosfere, koji bi bio prvi takav na svijetu. Donje dionice triju rijeka i njihova poplavna područja čine jedan od najbogatijih i najraznolikijih krajolika u Europi.

Dom su brojnih ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, jesetre, dunavskog lososa... te više od 3000 vrsta ptica, među kojima i najviše gnijezdećih parova orla štekavca u Europi. Plan je da se uz potporu UNESCO-a stvori model održivog regionalnog razvoja, mogućnost razvoja turizma orijentiranog prirodi i malih obiteljskih gospodarstva te zaštite kulturnog nasljeđa.    

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
07:57 21.06.2019.

u odnosu na don i volgu, dunav je običan kanal. jedino delta dunava je nešto, ostatak toka je 'samo' velika rijeka.

BE
Beskucnik
05:54 23.06.2019.

A sta ce s nama indijancima ,ocemo svi morat u Irsku ili Svabiju, ili ce nas pobit ospicama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije