Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVČARSTVO

Europsko novčarstvo 2011. postaje sigurnije

ECB
REUTERS
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
22.09.2010.
u 14:56

Dok dosadašnja nadzorna tijela imaju samo savjetodavnu ulogu, nova će dobiti ovlast zabranjivati ili ograničavati opasne novčarske proizvode i djelatnosti.

Korjenita preobrazba novčarskoga nadzora u Europskoj uniji, koja bi trebala onemogućiti ponavljanje kriza poput ove iz koje se Europa upravo izvlači, stupit će na snagu 1. siječnja 2011. godine. Odlučio je to Europski parlament, odobrivši u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu uspostavu Europskoga odbora za sustavne rizike (ESRB), kojemu će sjedište biti u Frankfurtu. ESRB će procjenjivati i sprječavati moguće sustavne opasnosti za novčarsku postojanost te upozoravati na općenito nakupljanje opasnosti za europsko gospodarstvo. Predsjedat će mu prvih pet godina predsjednik Europske središnje banke (ECB).

EP je također odobrio uspostavu još triju neovisnih europskih nadzornih tijela (ESAs): ono za nadzor banaka smjestit će se u Londonu, za nadzor osiguravajućih društava i mirovinskih fondova u Frankfurtu, a za nadzor vrijednosnica i tržišta u Parizu.

Dok dosadašnja nadzorna tijela imaju samo savjetodavnu ulogu, nova će dobiti ovlast zakonski obvezujućega posredovanja u sporovima među nacionalnim nadzornicima, i to ne samo na poziv nego i po vlastitoj procjeni, kao i privremeno zabranjivati ili ograničavati opasne novčarske proizvode i djelatnosti. Od Europske komisije moći će pak zahtijevati da ih zabrani trajno. U slučaju da izostane djelovanje nacionalnih nadzornika, ESAs će izravno nametati odluke novčarskim ustanovama, kako bi ispravio njihova moguća kršenja europskih zakona.

ESRB-u će na oku posebno biti prekogranične novčarske ustanove. Uspostavit će niz pokazatelja kojima će moći jednoobrazno procjenjivati opasnosti pojedinih takvih ustanova, čiju će razinu označavati ocjenama u boji.

EK i EP su zahtijevali da nova nadzorna tijela imaju i šire ovlasti, ali su se tome usprotivile zemlje članice. No ostavljena je mogućnost da se za tri godine, kada EK mora izvijestiti EP o njihovu radu, odluči o mogućoj reorganizaciji ili jačanju ESRB-a i ESAs-a.

Komentara 2

MM
Mladen Miletić
18:06 24.09.2010.

Europsko novčarstvo 2011. postaje sigurnije, glavni razlozi su načulo se da Sanaderovci dolaze , ti ne puštaju da Srbi sami dobrovoljno odu oni imaju generale heroje Glavaše vi su Norci ili Zagorci ili gotovani ! Ali nakon pretvorbarenja , nakonon Haračenja hvale se kako su oderali Hipo austrijance kao primitivne indijance... Zato trebaju da se debelo osiguraju da postanu sigurniji jel se Bakan spremna u EU tu veliku polupropalu YU !

UK
Ugo Kajvez
13:55 25.09.2010.

Da kak ne, veli cia da očekuju uskoro puč u grčkoj .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije