Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Europski zakon o sigurnosti nuklearnih reaktora - u ladici

05.06.2008.
u 18:46

Ima li EU radioaktivno predsjedništvo? Je li sigurno putovati u Sloveniju? pitao je francuski kolega na brifingu u Europskoj komisiji Ferrana Tarradellasa Espunyja, glasnogovornika europskoga povjerenika za energetiku Andrisa Piebalgsa.

Uzalud mu se ovaj trudio objasniti da je sve pod nadzorom i da NEK ne prijeti okolišu. Kad čujem da je sve pod nadzorom, uhvati me panika. I za Černobilj govorilo se da je sve pod nadzorom uporan je bio Francuz.

Iako je Tarradellas hvalio slovenske vlasti jer su "činjenično, točno, brzo i jasno" obavještavale o nezgodi, omaknula im se i pogreška pa su prvo priopćenje Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u Beču poslale na formularu za vježbu, zbog čega je oštro prosvjedovala Austrija, protivnica nuklearne energije.

Sustav Hitne razmjene radioloških obavijesti Europskih zajednica na snazi je od 1987. i nalaže da sve zemlje članice hitno obavijeste EK i moguće ugrožene zemlje članice te IAEA o nezgodi koja može ugroziti ljude ili okoliš (iako pvaj put nije bio slučaj o takvoj nezgodi). EK, pak, tu obavijest mora odmah proslijediti zemljama članicama. A zašto ni Slovenija ni EK nisu o nezgodi hitno obavijestili Hrvatsku nego nekoliko sati kasnije, bilo je novinarsko pitanje.

Jer Hrvatska nije još ni zatražila da pristupi ECURIE-u uzvratio je Tarradellas. Nezgoda u Krškome podsjetila je na to da prijedlog Europske komisije o europskome zakonu o sigurnosti nuklearnih reaktora već pet godina skuplja prašinu u nekoj ladici Vijeća EU. (SdP)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije