Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
primirje se poštuje

Merkel i Hollande na video chatu s Putinom: Kreće politički proces u Siriji?

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
05.03.2016.
u 09:02

Glavna poruka europskih vođa Putinu je da pozdravljamo činjenicu što se čini da se to krhko primirje održava, kazao je glasnogovornik britanskog premijera Davida Camerona

Europski vođe pozvali su Vladimira Putina da iskoristi utjecaj svoje zemlje kako bi se održalo trajno primirje u Siriji i omogućio rad na dugoočekivanom političkom rješenju petogodišnjeg rata u toj zemlji, objavljeno je nakon videokonferencije čelnika Njemačke, Francuske, Britanije i Italije s ruskim predsjednikom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande, koji su se susreli u Parizu, telefonski su u petak razgovarali s Putinom gotovo tjedan dana nakon što je na snagu stupilo privremeno primirje u Siriji. "Želim naglasiti da je predanost primirju važna poruka koju je potvrdio ruski predsjednik", kazala je Merkel.

 Kremlj bi mogao iskoristiti utjecaj na Damask kako bi se održalo primirje, kazala je Merkel nakon videokonferencije u kojoj su sudjelovali i britanski premijer David Cameron i talijanski premijer Matteo Renzi.

 "Svi smo se suglasili da politički proces mora započeti što je moguće prije jer će on biti temelj preobrazbe", dodala je Merkel.

 - Glavna poruka europskih vođa Putinu je da pozdravljamo činjenicu što se čini da se to krhko primirje održava -  kazao je glasnogovornik britanskog premijera.

- Na toj pozitivnoj dinamici u Siriji mora se graditi i pretvoriti primirje u trajni mir - kazao je glasnogovornik o razgovoru koji je trajao 50 minuta.

Kremlj je u priopćenju napisao da je u razgovoru izraženo zadovoljstvo što se primirje poštuje i stvara ozračje za pokretanje političkog procesa u Siriji.

>>'Vladimir Putin jednim telefonskim pozivom može okončati građanski rat u Siriji'

>>Putin i Obama razgovarali telefonom o Siriji

Komentara 59

Avatar d-ano
d-ano
19:55 05.03.2016.

.......Putin je dokazao SVIMa "velikima" da bez njega ne ide,,,,,,,htjeli to ili ne,,,,prema tome gospodo sada se vidi tko je tko ,,priznali to ili ne,,,,,,,priznali to ili ne,,,,,,,

Avatar d-ano
d-ano
20:05 05.03.2016.

..........Nadam se da ce u buducnosti ,,gp.Putin trazit i Aljasku nazad,,jer svi se brinu o Krima ,,,,ja bi im dao Krim kad ga hoce al nek po istom mjerilu vrate Aljasku,,,,,,,

Avatar superhik74
superhik74
19:26 05.03.2016.

Stravicno! Primirje. To ce jako pogoditi trgovce oruzjem koji ce morati smanjiti izdatke za prostitutke, jahte i privatne zrakoplove. Sram bilo te Ruse sto su doveli do primirja. Jadni trgovci oruzjem, trebati ce poceti raditi nemire u Juznom Kineskom Moru da bi nadoknadili gubitke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije