Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Europski sud za ljudska prava: Ustav BiH je diskriminirajući

Predsjedništvo Bih
Arhiva VL
23.12.2009.
u 07:54

Presuda je obvezujuća i donesena je na temelju žalbi čelnika židovske i romske zajednice u BiH, Jakoba Fincija i Derva Sejdića. Oni su istaknuli da im je zabranjeno kandidirati se za članove Predsjedništva BiH zbog etničke pripadnosti.

Europski sud za ljudska prava presudio je da ustav Bosne i Hercegovine diskriminira građane koji ne pripadaju jednom od triju konstitutivnih naroda - Hrvatima, Srbima ili Bošnjacima. Presuda je obvezujuća i donesena je na temelju žalbi čelnika židovske i romske zajednice u BiH, Jakoba Fincija i Derva Sejdića. Oni su istaknuli da im je zabranjeno kandidirati se za članove predsjedništva BiH zbog etničke pripadnosti.

Ustav BiH, donesen u sklopu Daytonskoga mirovnog sporazuma, dopušta samo Hrvatima, Srbima i Bošnjacima da se kandidiraju za položaje u tročlanom predsjedništvu zemlje. Europski je sud za ljudska prava u presudi istaknuo da je svjestan da je Ustav BiH sastavljen da bi vratio mir u zemlju, ali istodobno kaže da je BiH pristala uskladiti svoje zakonodavstvo i ustav s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Jakob Finci, jedan od podnositelja tužbe sudu u Strasbourgu, rekao je da je "oduševljen što je Europski sud za ljudska prava potvrdio pogrešku unesenu u Ustav prije 14 godina" i pozvao političare u zemlji da to brzo isprave.

 

Komentara 7

OB
-obrisani-
11:42 23.12.2009.

Sad bi mogao uskoro neki Rom postati visoki predstavnik a član predsjedništva Federacije zasigurno Židov....i to bi bi bilo bolje za Hrvate nego danas kad ih zastupa Željko Komšić koji je samo imenom i prezimenom Hrvat....

DA
Dayton
11:55 23.12.2009.

Tri entiteta (republike). Srpski Hrvatski Bosnjacki A iz svakoga entiteta neka se bira \"gradjanin\".

OB
-obrisani-
10:22 23.12.2009.

pa sta je sa tim romima i solifarima zar nevide da mi jedni druge nevolimo a oni bi se jos upetljali tu sami sebi prijete sa istrebljenjem u bosni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije