Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najviši sud EU-a
Povratak na članak

Europski sud u povijesnoj presudi zaštitio intelektualno vlasništvo

Korisnici koji objave neki sadržaj dostupan na internetu moraju dobiti dopuštenje osobe koja stoji iza tog sadržaja

Komentari 6

AL
Aleluja
00:00 08.08.2018.

EU će uskoro ostati bez interneta. Zbog ovakvih ridikuloznih propisa American Express povlači svoje poslovanje iz EU, mnoge internetske platforme za najrazličitije usluge ograničavaju ili prekidaju poslovanje na području EU. Uskoro će svi izbjegavati EU i dok će ostatak svijeta dalje napredovati EU će ostati tehnološki i poslovni šupak svijeta. Živi bili pa vidjeli.

VL
DU
Deleted user
21:35 07.08.2018.

Tu uopće nije rijeć o intelektualnom vlasništvu, nego o cenzuri kao u dobra stara komunistička vremena. Političare uopće nije briga za intelektulan vlasništvo nego koriste to kao paravan za cenzuru. Da su htjeli zaštiti intelektualno vlasništvo mogli su to napraviti na jednostavniji način sa programom ili softverom koji bi štitio prava takvih intelektualnih mudrijaša koji misle da će ovako biti zaštićeni.

VL
GO
goran2hr
02:18 08.08.2018.

Da je to dijete znalo, da će ga školski rad koštati 400€, ne bi uzelo taj snimak, a niti škole ne bi smjele tražiti djecu da rade prezentacije i čemu onda informatika... Autor svejedno ne bi dobio ništa. Autor je pak to svoje djelo postavio tako (možda i ciljano) da ga svatko može uzeti, a on ga poslije tužiti. Nova EU ludorija, koja djecu i prosječne korisnike pretvara u krimnalce, a profesionalnim piratima, falsifikatorima i plagijatorima ne će moći ništa. Koliko će sada EU djeci plaćati za izložene školske radove - njihovo intelektualno vlasništvo? EU bizarnostima nema kraja. Uzeti nešto, što je ponuđeno "na izvolite", a to "uzeto" se ne koristi dalje u komercijalne svrhe, ne bi trebalo biti kriminal. Što je slijedeće?

VL
Avatar nekakav
nekakav
07:57 08.08.2018.

kako bi umjetnici zaštitili svoje djelo? hm, znači, ako neki 'umjetnik' fotografira ili nekako prikaže moj kraj, u kojem se bude vidjela moja okućnica, prozor, to objavi bez moje privole, ja ga tužiti mogu i naplatiti se? ok. malo jee 'razvijeni svijet' skrenuo u zamku iz koje se neće izvući, i radi čega će ga istok prešišati. jedno je zaštita stvarnih intelektualnih prava, a drugo ovo što rade. društvo u kojem nema slobode stvaranja novih vrijednosti na temelju starih poznatih, nestaje. sva ta prava i zaštite trebaju imati jako kratak vremenski rok, nakon čega postaju opće dobro, od javnog interesa. dal su mediji dobili dozvolu za objavu snimki cura po trgovima i parkovima, plažama, kako su lijepo obučene i tako to? nisu. zamislite gdje bi bili danas da je kotač zaštićen kao nečije intelektualno vlasništvo. u vašem autu ima stotinu kotrljajućih dijelova, koji svoj oblik preuzimaju od kotača. zaštititi treba i npr. oblik čaše. i da, vrata, prozore. kao što ajfon ima takav i takav oblik ekrana, pa ga 'ne da' drugima. ovo je sad već postala smetnja i prijetnja razvoju. indija npr. ne dozvoljava stranim farmaceutima da kod njih prodaju svoje lijekove po visokim cijenama. i uspijeva u tome, giganti im ništ ne mogu. južna afrika isto počela to raditi. samo zapad, moralan i demokratski, sa vladavinom prava, omogućava deranje naroda do gole kože. dal su mediji dobili dozvolu citirati npr. vučičev govor? kojeg sad svi kod nas s pravom napadaju? nisu. pa, što smo s time? krademo tuđe

VL
MA
Markos
23:10 07.08.2018.

Kako je Lisac samo mudar i pametan i on sve zna, zasto, cemu, kako to rijesiti. Cak se tu nadje i teorija zavjere...Pa eto ja zivim ISKLJUCIVO od intelektualnog vlastnistva pa i zaposljavam ljude pa mislim, da i mi kako nasu industriju nazivas "intelektualni mudrijasi" imamo pravo na kompenzaciju (po tvoje placu) za SVOJ RAD a tebi nitko ne brani, da razvijes svoje sposobnosti i znanja pa mozda budes jednoga dana i ti dio "intelektualnih mudrijasa".

VL
TE
Teuta
23:45 07.08.2018.

Dakako da se radi o intelektualnom vlasnistvu. Slovima: v-l-a-s-n-i-s-t-v-u (ne znam koliko Lis`ci znaci taj termin inace ne bi skakala ka`oparena na samu ideju o zastiti od internet i druge zlouporabe tudjega intelektualnoga vlasnistva). Nema mjesta mijesati u to politicarere nego ce to, gotovo pa samo od sebe, a u skadu sa Europskim smjernicama (pa i odredbama) sve polako doci na svoje. Intelektualno. Vlasnistvo. Danasnjoj mladosti (a oni su "schön erwachst, dazu" prica se), stupu modernoga drustva ne znaci nista centar danasnjega modernoga drustva - pojedinac. Ne mogu dvije osobe biti Edward Munch. Puskinovi "Pisma, ogledi i zaaisi" primjerice, nisu pripdajuci nekakvoj "zadruzi" a njegovi potomci uzivaju i bastine njegova intelektualna prava. Tako svijet funkcionira te je tim zalosnije vidjeti (primjerice) 30-godisnju zenskicu koja misli i u svojoj glavi najozbiljnije drzi (ovo je sada vec extremna situacija u zastititi tudjega intelektualnoga vlasnistva a usljed nedaca koje hakerstvo nosi sobom kao sastvani dio "ciribimbenja" (precizno!) ) da ona cak ima "pravo" na tudji intelektualni rad. Nekada mi se pari da cu umrijeti u cudjenju nad tudjom gluposti.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.