Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU-KINA

Europski parlament zahtijeva zabranu uvoza robe iz logora

Fuele.jpg
European Commission
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
24.09.2010.
u 15:22

Kineska je roba na europskome tršištu konkurentna i stoga što 400.000 njezinih proizvođača ne prima nikakvu plaću.

Konkurentnosti kineskih proizvoda na europskome tržištu pridonosi ne samo činjenica da je kineska radna snaga višestruko manje plaćena od one na Zapadu, nego i to što dio kineskih proizvođača uopće ne prima nikakvu plaću! Riječ je o stanovnicima tzv. lao gaija, tj. logorašima. Europski je parlament stoga na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu zatražio od Europske komisije da zabrani uvoz robe proizvedene u logorima.

U Kini ima oko 500 lao gaija, u koje vlasti smještaju političke zatvorenike i zločince osuđene na kazne do četiri godine prisilnoga rada. Takvih je besplatnih radnika oko 400.000. Iako se logoraše ne ubija, ostali se uvjeti života, smještaj i prehrana, ne razlikuju mnogo od konclogora ili gulaga, tvrde europarlamentarci.

- Krvlju poškropljena roba mora se ukloniti s europskih polica! – sažeo je njihove zahtjeve njemački pučanin Daniel Caspary.

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Štefan Füle uzvratio je da se “EK slaže da je sustav lao gaija posve u neskladu s općeprihvaćenim shvaćanjem ljudskih prava” te da “dosadašnja politika pozitivnoga razgovora, umjesto zabrana, nije dovela do zamjetne promjene u ponašanju Pekinga”. 

- Otvoreni smo razmatranju zabrane uvoza robe proizvedene uporabom zatvoreničkoga rada uz kršenje temeljnih ljudskih prava, no vrlo je teško prepoznati robu proizvedenu u logorima - upozorio je Füle. Neslužbeno, EK-ove službe već traže način kako uklopiti takvu zabranu u propise Svjetske trgovinske organizacije.

Europski će čelnici prije zabrane imati još jednu priliku uvjeriti kineske da ugase radne logore: summit EU i Kine 6. listopada u Bruxellesu.

Komentara 6

TO
torrente
17:51 24.09.2010.

kinezi su pametniji nego zapad.kod nas krminalci u zatvoru bildaju i razmjenjuju iskustva .peku zanat.da je mozga u vladama svaki kriminalac bi morao raditi i za smještaj i hranu i da plati sudski postupak , a ne da država plaća liječenje bogatašu kao petraču dok neki pošteni kopaju po kontenjerima.ali demokracija je namjerno krnjava na sve strane .da će biti ovakva vladavina demokracije pisalo je još prije sto godina u protokolima sionskih mudraca,biblije masona ateista koji vladaju svijetom.možda je slučajnost , a možda su u šumi .uvjerite se sami na galaktici , gdje ima prijevod na našem

JS
ja sam gladan
18:00 24.09.2010.

Kineska roba je konkurentna, jeftinija, a to što je otrovna i kancerogena,nitko ne spominje. Uglavnom je kupuje sirotinja. A što prije nestane sirotinje,reptilima manje briga.

OB
-obrisani-
13:04 25.09.2010.

Sto je lose u tome da zatvorenici rade i privredjuju??? Meni bi klesali kamen... I po noci spavali kao bubice...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije