Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezolucija na zasjedanju u Strasbourgu poziva na ustavne promjene

Europski parlament za ukidanje OHR-a

bih_eurpar.jpg
import
23.10.2008.
u 23:00

Zastupnici Europskog parlamenta dali su danas, na završetku trodnevnoga plenarnog zasjedanja, pristanak na zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Bosnom i Hercegovinom.

 U rezoluciji, koja je prihvaćena uz izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini, Europski parlament velikom je većinom glasova zatražio puno veći napredak od vlasti u Bosni i Hercegovini, počevši od reforme državnih institucija do ustavnih promjena, ali i naglasio potrebu zatvaranja Ureda Visokog predstavnika i očekivanja da Europska unija preuzme veću ulogu u zemlji.

“Zastupnici su mišljenja kako raspravu o budućim ustavnim promjenama mora voditi državni Parlament BiH. Svako ustavno rješenje mora biti proizvod slobodnog dogovora između različitih političkih stranaka u BiH. Međunarodna zajednica i Ured posebnog Europskog predstavnika (EUSR) moraju imati ulogu podupiratelja”, navodi se u izvještaju.

Zastupnici su otvoreno kroz rezoluciju poručili kako se zalažu za jačanje uloge specijalnog predstavnika ‘kada bude zatvoren Ured Visokog predstavnika’, uz napomenu da se to može dogoditi kada se ispune svi uvjeti međunarodne zajednice. 
“Zastupnici podupiru zatvaranje Ureda Visokog predstavnika”, ističe se.

Europski parlament ocijenio je ohrabrujućim zaključivanje SSP-a s BiH, što bi trebalo osnažiti bosanskohercegovačko gospodarstvo, podsjećajući istodobno političare na svim razinama da je to moguće postići samo uz uvjet odlučnosti za provedbu reformi na svim razinama, od državne do lokalne. To podrazumijeva moderniziranje zemlje i uspostavu mnogo učinkovitijih i kompatibilnijih institucija sa standardima Europske unije.

“BiH treba ukinuti sve nepotrebne zakonske i administrativne barijere, kao i smjernice svojih administrativnih struktura”, dodaje se i navodi kako je članstvo BiH u Europskoj uniji i stvar jedinstvene države, ‘a ne nikako entiteta, koji ne uživaju autonomni suverentitet’. Bosna i Hercegovina potpisala je s EU u lipnju 2008. SSP, što je bio prvi korak prema članstvu u Europskoj uniji čime je, tvrdi se u izvještaju o BiH, reafirmirana perspektiva za članstvo u Europskoj uniji.

U izvještaju se upozorava i na sustav školstva u BiH.

“Ozbiljni napori moraju se poduzeti kako bi se promijenile strukture zasnovane na segregaciji i koje postoje širom zemlje. To je ključni mehanizam za omogućavanje zapošljavanja širom zemlje, ali i instrument u postizanju pomirenja”. Izvještaj i rezoluciju o BiH prihvatilo je 567 zastupnika, uz tek 21 protiv, dok je pet bilo suzdržano.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije