Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog nepravilnosti

Europski parlament pozvao Rusiju na ponavljanje izbora

sergej mironov
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
15.12.2011.
u 09:20

Ruski su dužnosnici oštro reagirali na rezoluciju nazivajući je miješanjem u unutarnju politiku.

Europski je parlament izglasao rezoluciju u kojoj se Rusiju poziva da održi nove parlamentarne izbore zbog unutarnjih i međunarodnih kritika i sumnji o njihovoj regularnosti. Kako prenosi Pravda, članovi Europskog parlamenta također smatraju da Rusija mora registrirati sve oporbene stranke prije novih izbora, a sve to uoči summita Europske unije i Rusije koji se u četvrtak održava u Bruxellesu.

U dokumentu se navodi da izbori nisu zadovoljili međunarodne standarde, a članovi smatraju da nekim oporbenim strankama nije dozvoljen pristup izborima. Uz sve to, međunarodni su promatrači bili izloženi pritisku tijekom izbornog procesa.

Stalni predstavnik Rusije pri Europskoj uniji Vladimir Čižov smatra da ova rezolucija, koja je, kako je rekao, izglasana u posljednjem trenutku, "ne mijenja mnogo". Čižov je rekao da ga rezolucije Europskog parlamenta podsjećaju na "koktel pozitivnog, negativnog, nespojivog i tako dalje", a ovaj slučaj nije iznimka.

– Pozivaju Rusiju da ponovno održi izbore samo na mjestima gdje su zabilježeni prekršaji. Nije jasno što im je važnije, novi izbori ili ponovljeno glasanje na nekim mjestima – rekao je Čižov naglasivši da je pravna moć rezolucije praktički ništavna, jer rezolucije Europskog parlamenta nisu pravno obvezujuće. Osim toga, rekao je, nije korektno da se govori o ponovljenim izborima iako promatrači OSCE-a još uvijek nisu podnijeli svoj izvještaj.

Reakcije u zemlji također su oštre, prenosi RT, pa je tako vođa stranke Pravedna Rusija Sergej Mironov rekao da je ova rezolucija "kategorički neprihvatljiva" jer predstavlja miješanje u unutarnju politiku Rusije. Dodao je kako se slaže da je u izborima bilo nepravilnosti, no naglasivši pritom kako su u Rusiji toga svjesni te će se s tim problemom pozabaviti sami.

Predsjednik Federalnog vijeća Aleksandar Toršin rekao je pak kako bi se Europa trebala pozabaviti samom sobom, jer prolazi kroz najgoru krizu od Drugog svjetskog rata, umjesto da od Rusije radi neprijatelja "kao u vremenima Hladnog rata".

Komentara 96

DE
DERAN
12:00 15.12.2011.

dobro teta rea

RE
@rea
11:15 15.12.2011.

Počeo je redovni EU - Rusija summit u Bruxellesu. Rezolucija o izborima je nebitna, prijateljsko podbadanje. Ono bitno na dnevnom redu su Teheran i Damaskus.

OB
-obrisani-
10:24 15.12.2011.

molim vas Link Pa zar ne vidite... to je \" kako prenosi Pravda \" jel itko moze naci orginalan tekst na engleski?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije