Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKRETANJE PROJEKTA

Europski Obavještajni koledž starta u Zagrebu

Andrej Plenković
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
26.02.2020.
u 20:01

Plenković: Cilj su bolja rješenja za prijetnje suvremenog svijeta.

Predstavnici obavještajnih službi i tijela za nacionalnu sigurnost iz 23 europske zemlje okupili su se u Zagrebu gdje su potpisali pismo namjere o osnivanju projekta “Obavještajni koledž u Europi”.

Riječ je o svojevrsnoj europskoj obavještajnoj akademiji u kojoj će obavještajne zajednice intenzivirati suradnju na strateškoj razini u sklopu obuke, obrazovanja i razmjene.

Sjedište u Parizu

– Inicijativa je pokrenuta prije dvije i pol godine nakon govora francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na Sorboni, gdje je on zagovarao ideju tješnje suradnje i osnivanja obavještajnog koledža, ne u smislu obrazovane institucije, nego svojevrsne mreže koja će uključivati obavještajne službe, akademsku zajednicu, medije…sve kako bi se bolje pronalazila rješenja za izazove prijetnji suvremenog svijeta, posebice u Europi – rekao je premijer Andrej Plenković, koji je s ravnateljem hrvatske Sigurnosne obavještajne agencije (SOA-e) Danielom Markićem otvorio panel u Zagrebu.

Nakon početne inicijative 2017. Francuska je, naime, 5. ožujka prošle godine okupila europske sigurnosne i obavještajne službe te se počelo s radom na koncipiranju Obavještajnog koledža koji je sad počeo s radom u Zagrebu, a sjedište će mu biti u Parizu odakle će se koordinirati sve aktivnosti.

Sudjelovanje u Koledžu ponuđeno je 30 država, odnosno svim članicama EU te Ujedinjenom Kraljevstvu, Norveškoj i Švicarskoj, a do sada su 23 države pristale na potpisivanje pisma namjere.

– Ne samo da naši obavještajci sudjeluju, nego smo mi jedan od glavnih aktera koji pokreću ovu priču. Kad se ideja pojavila, mi smo obavili niz razgovora s francuskim partnerima, a o ovoj smo temi predsjednik Macron i ja razgovarali u oba navrata kada sam bio u posjetu Francuskoj. Tako da je Hrvatska tu definitivno jedan od predvodnika – rekao je premijer Plenković te zaključio da je potpisivanje pisma namjere odličan iskorak tijekom hrvatskog predsjedanja EU.

Hrvatskoj prvo predsjedanje?

Cijelo događanje organizirala je SOA čiji je ravnatelj Daniel Markić bio jedan od panelista u Parizu prošle godine te je održao niz sastanaka s francuskim kolegama. Također, ovo je ujedno bio najveći događaj javnog karaktera koji je SOA do sada organizirala, što predstavlja svojevrsno otvaranje obavještajnih agencija javnosti.

– Ovo je jedan novi vid suradnje koji neće zamijeniti operativnu suradnju koju imamo s drugim državama, primjerice SAD-om i članicama EU, no ovom ćemo inicijativom postići veću transparentnost te će se na strateškoj razini omogućiti bolja komunikacija – rekao je Markić. Dodao je da je su SOA i Hrvatska od početka prihvatile inicijativu i pokazale se kao vodeće u tom projektu te da će vjerojatno tijekom prve godine Hrvatska predsjedati Koledžom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije