Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovor u Beču

Europski ministri financija složni: digitalni porez do kraja ove godine

Ministar Marić s europskim kolegama
Foto: Snježana Herek
1/3
08.09.2018.
u 20:54

Plan EU o uvođenju poreza na digitalne usluge tumači se i kao oštro sukobljavanje Europe s Washingtonom

Ministri financija 27 zemalja članica Europske unije uspjeli su nakon višesatnih razgovora u Beču postići suglasje o oporezivanju prometa velikih digitalnih skupina, na temelju prijedloga Europske komisije, iz mjeseca ožujka ove godine, te su najavili da bi to trebalo biti do kraja ove godine.

„Zajednički smo usuglasili stajalište, da ćemo slijedećih mjeseci intenzivno raditi na tome, s ciljem da do kraja godine donesemo odluku o cjelovitom paketu“, rekao je u subotu u Beču austrijski ministar financija i  trenutačni predsjedatelj Vijeća za financije i gospodarstvo (ECOFIN) Hartwig Löger na konferenciji za novinare, kojom je završio dvodnevni neformalni sastanak ECOFIN-a.

Novinarima se je obratio i potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis.

„Mi ćemo taj kratkoročni digitalni porez povezati sa Sunset Clause, da ta odluka tako dugo ostane na snazi dok ne pronađemo s našim partnerima na međunarodnoj razini neko zajedničko rješenje“, istakao je Löger. Napomenuo je kako samo na taj način može biti za sve uspostavljen „pravedan porezni sustav“.

Austrijski ministar financija posebice je naglasio kako on i njegove kolege pri donošenju odluka moraju prvo voditi računa o Europi. „Europa first“, rekao je, aludirajući na politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa „America first“. U tom kontekstu, Plan EU o uvođenju poreza na digitalne usluge, koji će snažno pogoditi američki digitalni sektor,tumači se i kao oštro sukobljavanje Europe s Washingtonom zbog carina i trgovinskih naknada. 

Kako u Europskoj komisiji ne očekuju da će sve članice EU prihvatiti prijedloge izmjene oporezivanja velikih digitalnih i internetskih tvrtki odlučili su se za privremeni prijedlog oporezivanja prometa, a ne dobiti takvim tvrtkama u nadi kako će to biti prihvatljivo svim članicama Unije.

Potpredsjednik EK Dombrovskis (lijevo) i austrijski ministar Löger
Foto: Snježana Herek

Govoreći o središnjim temama rasprave završnog dana zasjedanja ECOFIN-a, ministar Löger je rekao da je to bilo produbljivanje Ekonomske i monetarne unije (EMU) u kontekstu višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021-2027, te već spomenuti nastavak rasprave u smjeru daljnjih tehničkih aktivnosti na zakonodavnom paketu o pravednom oporezivanju digitalnog gospodarstva.

Potpredsjednik EK Dombrovskis je rekao da su ministri razmijenili mišljenja i o prijedlogu programa InvestEU, koji bi trebao osigurati 650 milijuna eura za javne i privatne investicije u EU, a predstavlja svojevrstan nastavak Europskog fonda za strateška ulaganja. Dodao je kako je održan i prvi krug rasprava o dva prijedloga Europske komisije: prijedlogu o programu potpore reformama, te o prijedlogu o europskoj funkciji stabilizacije ulaganja.

Hrvatsko izaslanstvo na sastanku Vijeća ministara EU za ekonomske i financijske poslove predvodio je ministar financija Republike Hrvatske Zdravko Marić. U radu ECOFIN-a sudjelovao je i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

 

>> Pogledajte kako je pljačkašu ispao pištolj, i što je onda bilo

 

Komentara 3

ST
stefj
21:43 08.09.2018.

He, he, i dalje se EU trudi ubiti Internet i zaustaviti razvoj... Uopće se ne čudim što EU drastično zaostaje iza Amerike i Azije, pa već godinama nije izbacila niti jednu vodeću softversku ili tehnološku firmu na tržište... Dok drugi gledaju kako uvesti robote, u EU se glavna rasprava vodi kako uvesti porez na robote. Dok drugi razvijaju digitalne tehnologije, EU gleda nabiti porez na njih... Hrpa birokrata koji samo gledaju kako, komu uzeti što više novaca. Troši se akumulirani kapital, a donekle se krpa jeftinom radnom snagom iz pridruženih članica iz istočne Europe. U takvom okruženju i s takvim trendovima samo je pitanje kada će se potrošiti ušteđeni i tuđi novac. I Francuska i Italija su već u problemima...

TO
Toni70
00:08 09.09.2018.

Mafija zana kako če svojim građanima uzeti novac i tu suzna se složni . Navarro kao oni Ameriku žele oprati svjesni da se to sve indirektnim putem tako sredi da mi korisnici čemo to sve platiti iz financirati . Amerikaerika nije Kravetina ; da se da svojim ovisnicima podanicima musti samo tako...Oni ovisnici EU državice donesu podmukli porez i ozakone to a Amerika plača jer su oni pametni . Koju korist če imati EU od Harača naravno samo se radi o jednome debelu lovu zgrnuti "pametni" za vlastiti džep a ostalo je za ratnu industriju naoružanje ( Jer to Amerika traži od svih u EU a to je potom za EU 200% . ZAKON ... U eu su gore svjesni da dan obračuna sa Rusijom nam je programirana budućnost ... Ako Amerika to odluči i uskoro ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije