Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene EU direktive

Europska unija uvodi strože testiranje vodovoda i mjere protiv mikroplastike u pitkoj vodi

Right2Water
Foto: Europski parlament
23.10.2018.
u 14:03

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan istaknula je da je ova direktiva i odgovor EU na prvu uspješnu građansku inicijativu, „Right2Water“

Europski parlament je na zasjedanju u Strasbourgu izglasao izmjene EU direktive o pitkoj vodi koje imaju za cilj čišću i sigurniju pitku vodu dostupnu svima. Stupanjem nove direktive na snagu uvest će se novi način mjerenja čistoće vode, proširiti lista kemikalija i spojeva na čiju prisutnost će se testirati i obvezati države članice EU da promoviraju univerzalan pristup pitkoj vodi za sve građane.

- Voda je život i stoga smo odlučili postrožiti cijeli niz kriterija koje će morati ispunjavati pružatelji vodovodnih usluga. Nadalje, ova direktiva je i odgovor EU na prvu uspješnu građansku inicijativu, „Right2Water“, koja je, tražeći da se voda proglasi neotuđivim javnim dobrom i strateškim resursom, prije par godina skupila potpise 1.8 milijuna građana EU, - kazala je članica odbora, hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan

Tijekom izglasavanja novog zakona u Parlamentu se vodila politička bitka o tome trebaju li države članice samo „promovirati univerzalni pristup pitkoj vodi“ ili „omogućiti univerzalni pristup pitkoj vodi“.

- S obzirom na to da u Hrvatskoj u 21. stoljeću skoro 250 tisuća građana nema pristup pitkoj vodi iz javnog vodovoda, svakako sam podržala da se državama članicama uvede obveza pružanja te usluge, a ne samo preporuka. Na kraju krajeva, na raspolaganju su nam značajna sredstva iz EU fondova upravo za tu svrhu. Radi se o osnovnom ljudskom pravu i zato žalim što su kolege iz europskih pučana, konzervativaca i liberala to odbili podržati, -  izjavila je Borzan.

Znatno se postrožuju maksimalno dozvoljene vrijednosti za cijeli niz onečišćivača i toksina poput olova, bakterija i raznih industrijskih kiselina i spojeva. Nadalje, pružatelji vodovodnih usluga će morati značajno povećati uzorkovanje i broj točaka u vodovodnom sustavu na kojima ispituju kvalitetu vode.

- Prihvaćen je cijeli niz mojih zakonodavnih prijedloga od kojih bi svakako istakla dodavanje vrtića, škola, sveučilišta, domova umirovljenika i sportskih objekata na popis tzv. prioritetnih lokacija na kojima će se kvaliteta vode morati dodatno i temeljitije ispitivati. Takvi će se objekti staviti uz bok bolnicama kao lokacije na kojima obitavaju ranjive društvene skupine poput djece, starijih osoba i bolesnika, - izvijestila je Borzan.

Mikroplastika je sve veći problem u kontekstu pitke vode, pojedina istraživanja su pokazala da je mikroplastika prisutna u oko 2/3 uzoraka vode iz vodovoda u europskim zemljama. No cjelovitih podataka za sve države članice nema, a mjerenja se vrše stihijski.  Borzan je, s kolegama iz svoje političke grupe, obvezala Europsku komisiju da izradi metodologiju za mjerenje prisutnosti mikroplastike u vodi.

- Tek posljednjih godina smo spoznali da mikroplastike u velikim količinama ima u vodi, hrani i okolišu. Komisiju su smo obvezali da izradi metodologiju, a države članice da po njoj sustavno mjere prisutnost mikroplastike u vodenima masama iz kojih se crpi pitka voda, - najavila je SDP-ova europarlamentarka.

Komentara 3

KA
KaraMarko
15:48 23.10.2018.

Bolje da podigne bijednu ekonomiju i bijedan standard u EU koji ide stalno samo dole... nego sto brine o ovakvim glupostima.

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
14:38 23.10.2018.

Europska unija mora uvesti strože testiranje i mjere za domoljubne kopače po kontejnerima na nevino viteškom balkanu. Treba se kopati sa rukavicama i radi zavičajske kulture uz Boga I domoljubje. Edukacija nije potrebna jer sada kopaju več i profesori ii inženijeri u penziju koji radi starosti nemru pobjeći u Irsku.

HO
homofob
04:49 24.10.2018.

Davno kao Mladic sam se zainteresirao za pcelarstvo. Imao sam uspjesnog pcelara za mentora. Poucavao me kako pcele instiktivno teze rojenju - napustanju djela populacije kosnice s mladiom maticom i osnivanju nove kolonije. Nedovoljno brojne zajadnice su osudene na ne prezivljavanje zime. Umjetnost je zaposliti pcele u kosnici do mjere da nemaju vremena za rojenje. Zaposlenost ce rezultirati povecanjem populacije i takove zajadnice jako brojne ce biti jako produktivne u medu te ce biti dovolno velike da prezive zdrave najostriju zimu. "Znas sinek", znao mi je kazati Mentor, "pcele su ti kao zene moraju biti zaposlene i onda je mir u zajadnici a kada imaju previse slobodnog vremena ond su im na pameti svakakve bedastoce." Malo znanja je jako opasno , opasnije od puno neznanja! Propagiraju, te neznalice "novinari" i dusobriznici svjeta "zeleni" da su plasticne mase gotovo neunistive i da zagaduju oceane, tlo, cjelu Zemlju a sada najedamput nesto sto je nerazgradivo, mekanicki usitnjeno, prodire u vodu, u zraku je (u cesticama prasine) na povrsini hrane koju unosimo u organizam nekim cudom prestaje biti inertno i pretvara se u agresora na stanice, unistavatelja organizma.(?) Logika! Halo ima li koga tamo gore (medu usima) ili je samo pirekrumpir? Nemam pojma ali sam spreman prokockati malu sumu da so brojcano zene i EU Parlamentu u vecini ili makar natprosjecno vise zastupljene nego u zakonodavstvu pojedinih drzava. Vjerujem im u dobre namjere problem je neznanje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije