Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodatne sankcije

Europska unija usuglasila novi paket sankcija protiv Irana

ahmadinedzad
AFP
15.06.2010.
u 16:17

Zasad postoji nacrt deklaracije o Iranu o kojoj će raspravljati i koju će na summitu u Bruxellesu prihvatiti šefovi vlada članica EU.

Europska unija u četvrtak će objaviti svoj popis sankcija protiv Irana s ciljem da se dodatno poveća pritisak na tu zemlju da odustane od svoga nuklearnog programa. Zasad postoji nacrt deklaracije o Iranu o kojoj će raspravljati i koju će na summitu u Bruxellesu prihvatiti šefovi vlada članica EU. U tom nacrtu također piše da su nove sankcije protiv Irana postale neizbježne jer je Teheran odbio sve ponude za ozbiljne pregovore. Između ostalog jedna od mjera bit će zabrana investiranja u energetski sektor u Iranu, što se osobito tiče plina i nafte, ali i "crna lista" svih pripadnika Iranske revolucionarne garde i zamrzavanje njihove imovine. Neke odredbe odnosit će se na transport, financijski sektor i trgovinu osobito onim proizvodima koji su izravno vezani uz nuklearni program i industriju oružja, ali se mogu u tim programima koristiti. Sankcije EU u osnovi su dodatne sankcije na one koje je već izglasovalo Vijeće sigurnosti UN-a.

Iako je Švedska protiv ovih novih mjera uložila prigovor uz obrazloženje da sankcije nisu djelotvorno diplomatsko oružje, a Španjolska i Cipar od njih su se u neku ruku ogradile, sankcije će ipak biti usuglašene. Najviše štete pretrpjet će Njemačka koja je intenzivno uključena u poslovanje s energetskim sektorom u Iranu.

Ključne riječi

Komentara 50

Avatar trunchbull
trunchbull
08:35 16.06.2010.

Svi ovi manje-više koji pišu protiv Irana nisu tu zemlju nikada ni posjetili. Sve informacije dobivaju iz cionističkih medija i tako napajaju svoju fanatičnu mržnju. Iran ima prijatelje po cijeloj Europi. Malo proguglajte pa će te se uvjeriti!

Avatar trunchbull
trunchbull
11:40 16.06.2010.

Uostalom, je li itko vidio nekoga protuiranskog komentatora/komentatoricu da koristi argumente, civiliziranu raspravu i istinu? Ja nisam nikada. Samo laži, dezinformacije, provokacije i dvostruka mjerila. Nećemo se ljutiti na njih. Neka se i dalje kuhaju u fanatičnoj mržnji.

Avatar trunchbull
trunchbull
08:29 16.06.2010.

Iran se opet i opet i opet naziva islamističkim. Moram se pošteno nasmijati HA HA HA HA HA. Što ćemo s Walkerom Bushom, koji se grli s vehabijskim vođama, saudijskim kraljom i prinčevima? Ha? Najviše mrzim dvostruka mjerila. To čakk više mrzim i od laži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije