Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Juncker u Rusiji

Europska unija sve bliže Vladimiru Putinu

Russian President Vladimir Putin (R) meets with European Commission President Jean-Claude Juncker in St. Petersburg, Russia, June 16, 2016. REUTERS/Grigory Dukor
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
17.06.2016.
u 23:45

Čak 18 država EU redovito slalo izaslanstva najviše razine u Rusiju, Hrvatska u manjini- u posljednjih šest mjeseci bez kontakata

Nemojte mi slučajno prigovoriti što sam u Rusiji, jer ja jako dobro znam koliko vas je u posljednjih šest mjeseci putovalo u tu državu i sastajalo se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njegovim ministrima. Tako glasi protunapad šefa Europske komisije Jean-Claudea Junckera koji je anticipirao da će njegovo sudjelovanje na ruskom Međunarodnom ekonomskom forumu, Putinovu Davosu, kako su ga već nazvali, a koje je počeo jučer u St. Peterburgu, izazvati kritike u EU i šire. Junckerov tim vrlo je pažljivo od kraja prošle godine bilježio svaki posjet čelnih ljudi država EU, ali i država skupine G7, toj državi pod ekonomskim sankcijama zbog agresije na Ukrajinu.

Odbili sankcije

Lista je spremna, ažurirana i puna detalja kao streljiva za svaki prigovor. No ta je lista, s druge strane, i dokaz da za sankcije Rusiji nedostaje političke volje i konsenzusa unutar EU, čega je očito svjestan i sam šef EK.

Lista koja je iscurila u medije pokazuje da je 18 država EU – Luksemburg, Mađarska, Italija, Portugal, Španjolska, Austrija, Finska, Njemačka, Grčka, Francuska, Poljska, Velika Britanija, Irska, Slovenija, Malta, Češka, Bugarska te Slovačka – slalo visoka izaslanstva u Rusiju. Hrvatska, kao i Estonija, Litva, Letonija, Nizozemska, Danska, Belgija, Švedska, Norveška i Cipar – nisu. U Rusiju su odlazili predsjednici Francuske, Finske, Grčke i Austrije, premijeri Luksemburga, Mađarske, Italije i Finske te kancelarka Angela Merkel. Uz njih, EU članice su na sastanke i bilateralne forme s ruskim kolegama slale ministre poljoprivrede i gospodarstva. Najčešće se putovalo na relaciji Beč – Moskva, pa se i taj podatak poklapa s nastojanjima Austrije da se sankcije Rusiji ukinu, s čim se slaže i Francuska, a signali te vrste dolaze i iz Njemačke. Mađarska, Češka i Slovačka još su lani odbile nove sankcije.

Kritike SAD-a

Hrvatska se u vrijeme Junckerove analize držala podalje Rusije, no da je promatrao cijelu prošlu godinu, mogao je vidjeti da je u veljači tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, uz kritike SAD-a, odveo izaslanstvo gospodarstvenika u tu državu. Iz Oreškovićeve Vlade o sankcijama Rusiji govorio je ministar vanjskih poslova Miro Kovač u ožujku, nakon sastanka s estonskom kolegicom Marinom Kaljurand, kad je kazao da nema ukidanja sankcija dok Rusija ne ispuni sporazum iz Minska. Iako su Amerikanci tada kritizirali Hrvatsku, a sada Junckera, ovoga to ne zabrinjava – popis “ruskih putnika”, uz japanskog premijera Shinza Abea, sadrži i ime državnog tajnika SAD-a Johna Kerryja s dva posjeta Rusiji te opaskom kako su se “u godinu dana Kerry i ruski kolega Sergej Lavrov susreli čak 26 puta”.

Komentara 43

GV
golub Vaso
06:38 18.06.2016.

mi smo bud.ale, američke pudlice

HA
hannah
00:06 18.06.2016.

opet cete ispasti grbavi. Svi iz vaseg dvorista isli na zurku a vi ostali neobavesteni. Prvi ste glumili tobozju fanaticnu lojalnost EU i uveli im sankcije a ustvari ste minorni za tako jednu mocnu drzavu.

Avatar mister.N@
mister.N@
07:40 18.06.2016.

hrvatska ce cekati da svi ostali dogovore neke poslove pa ce kasnije ko corava kokos skupljat necije mrvice po pijesku... bravo mi!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije