Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.04.2014. u 12:00

Nećemo prihvatiti vjerske uvjete za školske jelovnike - kliče Marine Le Pen i taj svoj pogled na jelovnik opravdava činjenicom kako nije dopušten ulazak religije u državne škole

Kad političari upotrebljavaju svinje za obranu nacionalnog identiteta... U predizbornoj kampanji za administrativne izbore u ožujku ove godine članovi Nacionalnog fronta (FN) Marine Le Pen proklamirali su potrebu izlaska iz eura, ponovnu uspostavu granica, vraćanje nacionalnim državama i jamčenje zaposlenja prije svega Francuzima. Pobijedili su u jedanaest od 36.700 općina u kojima se birala vlast i počeli su provoditi svoj program sa svinjskim mesom. Vratili su svinjsko meso u školske menze.

„Nećemo prihvatiti vjerske uvjete za školske jelovnike“, kliče Marine Le Pen i taj svoj pogled na jelovnik opravdava činjenicom kako nije dopušten ulazak religije u državne škole. U menzama francuskih državnih škola vodi se računa o jelovniku i s obzirom na vjersku pripadnost učenika. Nacionalfrontovci, u općinama u kojima su na vlasti, pokrenuli su bitku protiv jela halal (za muslimane) i kosher (za Židove) u školskim menzama. Uzdizanjem svinjskog mesa se, zapravo, ne baš prikriveno, pokazuje ksenofobičnost. To me podsjeća i na ''veliku“ protuimigracijsku bitku sjevernoligaša Roberta Calderolija koji je prije desetak godina prošetao sa svinjom po prostoru na kojem se trebala izgraditi džamija.

Tijekom polemike, 2007., oko izgradnje džamije u Bologni, Calderoli je ponudio odboru protiv džamije svoju uslugu: „Ja i moja svinja prošetat ćemo se terenom predviđenim za džamiju, kao što smo to učinili u Lodiju“. Od izgradnje džamije u Bologni odustali su inicijatori te ideje, ali zbog skupoće projekta. Osnivač FN-a Jean Marie Le Pen zauzimao se za priznanje genocida nad 170.000 osoba koje su Jakobinci ubili u gušenju pobune katolika 1703.

Njegova unuka Marion sada se želi prikazati braniteljicom Francuske revolucije i laiciteta. Poslije lokalnih izbora Francuska je dobila premijera stranca, Katalonca, Manuela Vallsa. A, FN se osvećuje svinjskim mesom. Dvije stranke (Sjeverna liga i FN) pojavljuju se zajedno na europskim izborima. I dok papa Franjo govori kako su križarski ratovi bili grijeh, europska krajnja desnica križari uz pomoć svinja.

Komentara 12

ST
stomugromova
14:26 13.04.2014.

I još jedan komentator iz arhive o stanju demokracije u EU,od jednog od najboljih komentatora na forumu : -------------------03.12.2011. u 13:41h cicibela je napisao/la: Po definiciji DIKTATURA je naziv za oblik vladavine u kome se sva vlast nalazi u rukamama jednog čovjeka ILI MANJE GRUPE LJUDI, te koja nije ograničena nikakvim institucionalnim okvirima kao što su USTAV, zakoni ili običaji.Kao što znamo EU nema USTAV, nego UGOVOR (Lisabonski) koji se mijenja prema željama one male grupice neizabranih birokrata. Sada su se nekih dvoje dogovorili što će biti najbolje za 500 milijuna Europljana. Sjeća li se itko demokracije?

Avatar anticenzura
anticenzura
13:51 13.04.2014.

Marine Le Pen je kraljica, jedan od najboljih politicara u Evropi, za svoj narod i uz narod, svaka joj je na mjestu. Poznajem odlicno politiku gospodje Le Pen, nema apsolutno veze s nikakvim ekstremizmom, zena govori samo istinu. Ne voli Evropsku uniju, ne voli dikat, i sve ono sto velika vecina EU gradjana ne voli. Voli slobodu i demokraciju, vlast narodu, a ne EU burokratima, to joj je na prvom mjestu. Zato je svi i obozavaju i u Francuskoj i u ostalim evropskim zemljama. Ovo sa svinjskim mesom u skolama je obicna glupost, samo mali detalj izvucen iz konteksta od svih ozbiljnih tema sta gospodja Le Pen ima u svom programu. Naravno da emigranti moraju postovati zemlju i kulturu u kojoj zive, prilagoditi se sredini i integrirati se u drustvo, jos najbolje da ce se autoktono stanovnistvo klanjati njima, taman posla. Ne vidim zasto bi u skolama trebalo biti zabranjeno svinjsko meso svoj djeci u mensama, samo zato sta ima deset ucenika muslimana u skoli, pa to je van svake pameti. Ne znam kome je uopce palo na pamet da i dozvoli takvo nesto u skolama. Francuska je laicka i demokratska zemlja, svatko ima pravo prakticirati svoju religiju privatno kako ga je volja, i sta hoce vise. Javne ustavnove treba postovati, nema privilegija za nikoga, kome ne odgovara sirok je svijet. Marine for President. Ah, da, gospodja Le Pen podrzaje i Putina, i ostro kritizira Evropsku uniju u vezi Ukrajine. Dakle sve korektno, sve posteno, sve civilno. Politicarka kakvu samo pozeljeti mozes. Pametna, mudra i hrabra, za primjer svim poniznim klimoglavcima EU klike bankstera.

ST
stomugromova
14:16 13.04.2014.

Izrazito površan i neobjektivan članak,koji se hvata za posljedice,ali nije niti malo analizirao uzroke uzleta desnice u Italiji,Francuskoj,Mađarskoj itd.Činjenica je da je lažna ljevica ( kvaziljevica),umjesto obrane socijalnih prava,ravnopravnosti u društvu i zaštite prevelikog raslojavanja u društvu,a posebno propadanja srednjeje klase,kao stupa društva,postala stjegonoša neoliberalnog korporativnog fašizma,koji je okupirao države i građane EU,bacivši ih u dužničko ropstvo iz kojeg nema izlaza.To sa svinjama shvaćam kao provokaciju i apsolutno ne odobravam,ali u pravilu se govori da vjera nema što raditi u državnim školama,isključlivo kad se radi o katolicima.Siguran sam da i ovo sa posebnom prehranom za muslimane i židove,ne bi bio problem da se radi samo o muslimanima.No kako je riječ o Židovima,onda vjerski običaji mogu u državne škole.Muslimani se ovdje samo švercaju uz Židove,iako ih je nemjerljivo više u Francuskoj.Francuzi su umorni od vladavine Sarkozija,koji je Francusku uvukao u krvavi rat u Libiji,a Hollande nastavio slično,uvlačeći Francusku u sramotni rat u Siriji,čije su žrtve i sirijski kršćani.Nadalje,nasilno namečući većini Francuza priznavanje homoseksualnih brakova,dodatno ih je razjarilo.Da ne spominjem katastrofalno stanje francuske privrede.Svi sve više siromaše,a jedna mala izabrana kasta se bogati. Marine Le Pen, poziva sve narode da izađu iz EU.Ona kaže: - Stoljećima smo se borili za našu slobodu, za demokraciju i naš suverenitet, nemam namjeru ni u ludilu pokloniti moju slobodu banksterima, EU teknokratima i Goldman Sachsu. Europa je gotova, gotova, raspast ce se za koji dan, mjesec i zato građani moraju sta prije rekonstruirati svoje drzave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije