Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUNCKER POZVAO NA BRZO PRIMANJE

Europska komisija upravo donijela odluku: RH ispunila tehničke uvjete za Schengen!

Državna granica
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
22.10.2019.
u 15:34

Europski povjerenik za unutarnja pitanja Dimitris Avramopoulos naglasio je da snaga Schengena ovisi o tome koliko je to područje uključivo.

Europska komisija upravo je donijela odluku koja kaže da je Hrvatska ispunila tehničke kriterije za ulazak u schengensku zonu, a predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker pozvao je države članice da brzo prime Hrvatsku u punopravno članstvo tog bezgraničnog prostora. 

– Odajem priznanje Hrvatskoj za ustrajnost i napore koje je uložila kako bi ispunila sve kriterije za pristupanje schengenskom području. Samo ako smo ujedinjeni i složni možemo osigurati snažnije schengensko područje. Dijeljenje postignuća Schengena mora biti naš zajednički cilj. Zbog toga vjerujem da će države članice poduzeti prave korake kako bi Hrvatska ubrzo postala punopravna članica Schengena – izjavio je Juncker. 

Europski povjerenik za unutarnja pitanja Dimitris Avramopoulos naglasio je da snaga Schengena ovisi o tome koliko je to područje uključivo. 

– Sada kad je Hrvatska poduzela mjere kako bi osigurala ispunjavanje potrebnih uvjeta, to moramo priznati. Kad postane punopravna članica schengenskog područja, pridonosit će njegovu daljnjem jačanju i osiguravanju bolje zaštite granica Europske unije – rekao je Avramopoulos, koji u Strasbourgu upravo drži press konferenciju na ovu temu. 

 

Na konferenciji za novinare povjerenik Avramopoulos je, odgovarajući na pitanja slovenske novinarke, rekao da slovensko-hrvatska granica nije bila predmet evaluacije hrvatske spremnosti za Schengen jer će to biti unutarnja granica kad Hrvatska uđe u schengenski prostor. 

– Što se tiče slovensko-hrvatskog spora oko granice, stav Europske komisije je poznat: nemamo komentar, to je čisto bilateralno pitanje koje ni na koji način ne utječe na primjenu schengenskih pravila u Hrvatskoj – rekao je Avramopoulos. 

Unutar kolegija europskih povjerenika, priznao je, bilo je različitih pogleda tijekom ove rasprave o Hrvatskoj i Schengenu. Neizravno je time potvrdio da je povjerenica za Slovenije Violeta Bulc imala primjedbi. No, dodao je Avramopoulos, najvažnije je vidjeti ishod rasprave, a ishod je takav da je Komisija potvrdila prolazak Hrvatske na tehničkoj evaluaciji.

Neovisni europski stručnjaci provjeravali su na terenu, od lipnja 2016. do svibnja 2019., kako Hrvatska primjenjuje schengenske standarde u nizu područja. Već ranije su pozitivno ocijenili, a Komisija potvrdila da Hrvatska primjenjuje schengenska pravila u područjima zaštite podataka, policijske suradnje, zajedničke vizne politike, politike vraćanja, Schengenskog informacijskog sustava (SIS), vatrenog oružja i pravosudne suradnje u kaznenim stvarima.

A danas je konačno Komisija potvrdila da je Hrvatska poduzela potrebne mjere i u području upravljanja vanjskim granicama.

Oko toga je bilo najviše poteškoća jer je u posljednjem terenskom posjetu stručnjaka koji su radili evaluaciju utvrđeno da je Hrvatska ispunila zadane kriterije, ali da je za nekoliko tih kriterija potrebno još napraviti poboljšanja. “Udovoljeno, ali potrebno poboljšanje”, glasila je ocjena po nekoliko točaka koje se tiču nazora granice s Bosnom i Hercegovinom, nabave tehničke opreme za nadzor, korištenje posebno obučenih pasa i slično.

Tada se možda činilo da Hrvatska ipak neće proći na tehničkoj evaluaciji do kraja mandata ovog saziva Komisije, no hrvatska Vlada i Ministarstvo unutarnjih poslova ubacili su u višu brzinu i poslali Komisiji još četiri “follow-up” izvješća o napretku po najspornijim točkama. 

“Nabavljamo i dresiramo još 18 pasa”, javljeno je, među ostalim brojnim detaljima, iz Zagreba u Bruxelles. I ta dodatna izvješća, od kojih je posljednje poslano 2. listopada, očito su razjasnila stvar do kraja, do te mjere da su stručne službe Komisije mogle zaključiti da je Hrvatska ispunila sve kriterije. 

Iz Komisije sada naglašavaju kako Hrvatska treba nastaviti s radom kako bi osigurala dosljednu primjenu svih mjera u tom području. Ali sada je Komisijin prijedlog ulaska Hrvatske u Schengen dovršen, usvojen, i šalje se u Vijeće EU, gdje države članice odlučuju o tome hoće li i kada zaista primiti Hrvatsku u to bezgranično područje unutar Europske unije. 

VIDEO: Plenković: Ciljevi su nam Schengen, sigurne granice i jačanje za uvođenje eura


 

Komentara 141

JO
JOHNNY
15:42 22.10.2019.

Veliki plus svima onima koji se bave turizmom, poduzetništvom i drugim djelatnostima kojima će ova promjena olakšati poslovanje

PR
pravednik2
16:02 22.10.2019.

Pas, naš najbolji prijatelj!

VA
Vagabundo
15:41 22.10.2019.

Bravo svima onima koji su uložili sve napore da ispunimo tehničke kriterije za ulazak u Schengen! Nadam se da će Vijeće brzo donijeti odluku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije