Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EK nezadovoljan

Istraga protiv Slovenije zbog Ljubljanske banke

Ljubljanska banka
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
27.01.2018.
u 17:40

Slovenija nije ispunila svoju prije preuzetu obvezu da do kraja 2017. proda prvi paket dionica Nove ljubljanske banke u vlasništvu države

Europska komisija upozorila je jučer Sloveniju da nije ispunila svoje obveze koje se tiču restrukturiranja Nove Ljubljanske banke te da stoga državne potpore toj banci, s kojima se Komisija složila u prosincu 2013., nisu zakonito implementirane. EK je stoga jučer otvorio dubinsku istragu o postupcima slovenskih vlasti.

Slovenija nije ispunila svoju prije preuzetu obvezu da do kraja 2017. proda prvi paket dionica NLB-a u vlasništvu države i da imenuje skrbnika kako bi ispunila i alternativnu obvezu prodaje svojih tvrtki-kćeri na Balkanu. Bez tih uvjeta Europska komisija ne bi u prosincu 2013. pristala dati zeleno svjetlo Sloveniji za državne potpore NLB-u u visini do čak 2,32 milijarde eura, koje su tada bile potrebne za spas banke u krizi. U svibnju 2017., Slovenija je Komisiji obećala da će u dvije tranše prodati 75 posto svojih (državnih) dionica u NLB-u, no već u lipnju je to obećanje stavila na led, i do kraja prošle godine nije učinila ono što je imala obvezu učiniti. Umjesto toga, slovenska vlada predložila je nov način restrukturiranja NLB-a, no Komisija je jučer odlučila otvoriti dubinsku istragu kako bi provjerila je li taj novi prijedlog Slovenije uopće legalan. Jer, čini se da nije.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Ljubljanska banka
1/10

– Države članice dužne su ispunjavati svoje obveze. U ovoj fazi, imamo sumnje oko toga je li novi prijedlog istovjetan prvotnoj obvezi i zbog toga smo otvorili dubinsku istragu – rekla je Margrethe Vestager, europska povjerenica za tržišno natjecanje.

– Moramo se pobrinuti, i zbog slovenskih poreznih obveznika, da je NLB, koja je primila znatnu državnu pomoć, dugoročno sposobna preživjeti. I pritom moramo osigurati jednaki tretman svih država članica EU. Nastavit ćemo konstruktivno surađivati sa slovenskim vlastima tijekom ove istrage – dodala je Vestager.

Iz slovenske vlade poručuju da otvaranje istrage vide kao “uobičajen korak”. No, jedan od mogućih ishoda te istrage mogla bi biti odluka Komisije da se državna pomoć koju je Slovenija isplatila NLB-u mora vratiti u državni proračun Slovenije.

Komentara 66

TR
trabant7
17:55 27.01.2018.

janez2017 gdje si sad lopino?

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
17:45 27.01.2018.

Lopovi!

DU
Deleted user
18:00 27.01.2018.

Neka EK dogovori arbitražu sa Slovenijom. Najpoštenije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije