Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokrenut postupak

Europska komisija protiv austrijskog zakona kojim se diskriminiraju i Hrvati!

bauštela
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
24.01.2019.
u 12:32

Austrija inzistira na indeksaciji dječjeg doplatka u skladu s troškovima života države u kojoj dijete zaista živi

Europska komisija pokrenula je danas postupak protiv Austrije zbog indeksacije dječjeg doplatka, što izravno pogađa i hrvatsku djecu s roditeljima zaposlenima u toj državi. Austrija je, naime, vezala visinu doplatka s troškovima života države u kojoj dijete živi, ali Europska komisija smatra da je takav zakon u suprotnosti s europskom legislaturom.

Djeca koja žive u Hrvatskoj, a čiji jedan ili oba roditelja rade u Austriji, od ove godine primaju za trećinu niži dječji doplatak nego do sada. I dok je trogodišnje dijete u Hrvatskoj dosad primalo ukupan mjesečni dodatak od 172 eura, on će pasti na samo 106 eura.

Austrija inzistira na indeksaciji dječjeg doplatka u skladu s troškovima života države u kojoj dijete zaista živi. Kažu kako je neodrživo da, primjerice, djeca u Mađarskoj mjesečno primaju 39 eura, u Poljskoj 28, Slovačkoj 24, a u Rumunjskoj 20 eura, dok njihovi kolege iz vrtića ili razreda čiji roditelji rade u Austriji dobivaju višestruko više iznose. S druge strane, doplatak za djecu u državama s višim troškovima života bio bi uvećan. No kako je takve djece manje, Austrija bi ovim zakonom srezala godišnja davanja za djecu za više od 100 milijuna eura.

Na vrhu liste zemalja gubitnika smjestila se Bugarska, gdje će trogodišnjaci primati 76 eura, dok će najmanju razliku osjetiti djeca u Njemačkoj sa 163 eura te ona u Italiji s doplatkom od 164 eura. S druge strane, najveći rast očekuje djecu iz Norveške, koja će primati 198 eura mjesečno.

Pogledajte i video – Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj:

Komentara 21

BA
BakaMraz
13:13 24.01.2019.

To su i Nijemci pokušali prije 5 godina pa ih je EK zaustavila, neće niti Austrijaci proći sa ovim. Zanimljivo, Austrijanci porede visinu doplatkja u istočnim državama EU ali ne porede to da radnik Hrvat u Austriji plaća duplo veći iznos za zdravstveno nego u HR i tri puta veći iznos doprinosa iz plaće za mirovinsko u Austriji nego u HR, to im očito ne smeta kad je njima u korist, ali kad treba dati, e onda ide ndeksacija! Ako Njemačkoj nije prošo prije 5 godina, neće sigurno niti njihovoj maloj replici Austriji proći!!

CR
crodark
13:12 24.01.2019.

Pa sta? Nek povedu djecu sa sobom i dobit ce doplatak ko i Austrijanci. Sta su njihova djeca vise vrijedna od djece roditelja koji su ostali i rade doma. Austrijski doplatak a nase zdravstveno i skolovanje. Ocekujem pljuvanje al nema veze.

Avatar Kljusar
Kljusar
14:43 24.01.2019.

austrija je u pravu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije