Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUP DEMOKRACIJE

Europska komisija predlaže mjere za bolju zaštitu novinara

Rijeka: Konferencija za medije Kriznog stožera Primorsko-goranske županije
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
17.09.2021.
u 19:00

Čak 73% novinarki izloženo je obliku internetskog nasilja

U Europskoj uniji 2020. zabilježeno je više od 900 napada na novinare, što fizičkih, koji su sezali sve do ubojstava, što verbalnih napada i prijetnji na internetu. Stoga je Europska komisija jučer predložila mjere za povećanje sigurnosti novinara u čitavoj Uniji.

Države članice potaknute se da usvoje i provedu te mjere. Među ostalim, poziva se na veću zaštitu novinara tijekom demonstracija, veću sigurnost na internetu i posebnu potporu novinarkama, među kojima je, prema jednom istraživanju, čak 73 posto njih tvrdilo da je tijekom svoga rada bilo izloženo internetskom nasilju.

Predlaže se uspostavljanje svojevrsnih “sigurnih kuća”, skloništa za novinarke i novinare koji su suočeni s fizičkim prijetnjama. Sva kaznena djela protiv novinara moraju biti odlučno istražena i kazneno gonjena, a prijetnje uspješnije otkrivane i suzbijane, navodi se u prijedlogu Komisije.

Jedan drugi konkretan prijedlog, koji se odnosi na sigurnost na internetu, kaže da bi države članice trebale pomoći novinarima koji žele saznati jesu li im uređaji ili internetski računi ugroženi. Konkretno, relevantna nacionalna tijela za kibernetičku sigurnost trebala bi u tim slučajevima olakšati pristup uslugama forenzičkih istražitelja u području kibernetičke sigurnosti.

– Moramo podupirati i štititi novinare jer oni su okosnica demokracije. Danas od država članica tražimo da poduzmu odlučne mjere kako bi Unija postala sigurnije mjesto za novinare – izjavila je europska povjerenica Vera Jourova.

VIDEO Dombrovskis: Hrvatska vlada pokazala ambiciozne ciljeve za ulazak u Eurozonu

Komentara 2

DU
Deleted user
19:36 17.09.2021.

Kod nas se nedavno dogodilo vrijeđanje i prijetnje novinarki dok je obavljala istraživačko novinarstvo. Ona nije bila upućena da će se snimka njezinog istraživanja objaviti na ne kontroliranom mediju, bez cenzure, a naš narod baš i nije bio oduševljen dok se ljestvama penjala u privatni prostor. Nije lijepo što su joj prijetili, trebali su joj lovorovim vijencem okititi glavu i zamoliti ju da više ne ulazi kao tat u privatni prostor, bez obzira čiji, pa bio to i Marko Perković Thompson! Sva sreća pa postoji mainstream medij koji ju je zaštitio od pomahnitalih neznalica.

DU
Deleted user
20:22 17.09.2021.

Bitno je istraživanje i pisanje i istine tako će mo prepoznati dobrog novinara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije