Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kršenje sporazuma

Trzavice između EK i Velike Britanije zbog spornog zakona: 'Bude li prihvaćen, bit će to kršenje prava'

Symbolic photo flags
Foto: Robert Schmiegelt/DPA/PIXSELL
10.09.2020.
u 18:13

Zakonom se planira izmijeniti protokol o carinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku, što je bilo jedno o najtežih pitanja kada se pregovaralo o Sporazumu o razdruživanju

Europska komisija pozvala je u četvrtak britansku vladu da povuče čim prije mjere iz prijedloga zakona koji bi, bude li usvojen u predloženom obliku, predstavljao "iznimno ozbiljno kršenje" Sporazuma o razdruživanju i međunarodnog prava.

Na traženje Komisije u četvrtak je održan hitni sastanak potpredsjednika Komisije Maroša Šefčoviča i britanskog ministra Michaela Govea na kojem je od britanske strane zatraženo objašnjenje u vezi sa spornim prijedlogom zakona.

"Europska unija očekuje da će se pismo i duh Sporazuma o razdruživanju u potpunosti poštovati. Kršenje uvjeta iz Sporazuma narušilo bi međunarodno pravo, potkopalo povjerenje i ugrozilo tekuće pregovore o budućim odnosima", kaže se u priopćenju Komisije.

"Bude li zakon prihvaćen, to će predstavljati iznimno ozbiljno kršenje Sporazuma o razdruživanju i međunarodnog prava", istaknuo je Šefčovič, prema priopćenju Komisije. Šefčovič je upozorio da Sporazum o razdruživanju sadrži brojne mehanizme i pravne lijekove za kršenje pravnih obveza i da se Komisija "neće ustezati koristiti ih".

Zakonom se planira izmijeniti protokol o carinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku, što je bilo jedno o najtežih pitanja kada se pregovaralo o Sporazumu o razdruživanju. Zbog tih najava posebno je zabrinuta Irska, koja jedina ima kopnenu granicu u s Velikom Britanijom, ali i Sjeverna Irska, koja je dio Velike Britanije.

Sporazum o razdruživanju stupio je na snagu 1. veljače 2020. i ima pravne učinke prema međunarodnom pravu. "Od tog trenutka ni EU niti Velika Britanija ne mogu jednostrano promijeniti, pojasniti, izmijeniti, tumačiti, zanemariti ili poništiti sporazum. Protokol o Irskoj/Sjevernoj Irskoj ključan je dio Sporazuma o povlačenju. Cilj mu je zaštititi mir i stabilnost na otoku Irskoj i bio je rezultat dugih, detaljnih i teških pregovora između EU-a i Velike Britanije", kaže se u priopćenju Komisije.

"EU ne prihvaća argument da je cilj nacrta zakona zaštita Sporazuma na Veliki petak (Belfast). Zapravo, smatra upravo suprotno", dodaje Komisija.

Komentara 2

BR
Branitelj2020
22:22 10.09.2020.

Puna podrška V.Britaniji koja se oslobađa diktature liberalih komunista iz EU.

Avatar Mihica
Mihica
19:56 10.09.2020.

Europa je propala odavno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije