Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Europska komisija obećala 500 milijuna eura Kosovu

11.07.2008.
u 12:04

Europska komisija u petak je na međunarodnoj donatorskoj konferenciji najavila da će s 500 milijuna eura do 2011. pomoći gospodarskom razvoju Kosova, najmlađe i jedne od najsiromašnijih država u Europi.

"Europska unija je spremna obećati 500 milijuna eura. Kosovo je u prvom redu europsko pitanje i EU je spremna iskoristiti sve instrumente da pomogne Kosovu u ispunjavanje njegove europske perspektive", rekao je povjerenik za proširenje Olli Rehn na početku donatorske konferencije.

Od tih 500 milijuna eura, 350 milijuna već je predviđeno u pretpristupnim fondovima za Kosovo u razdoblju od 2008.-2011. Ranije je predviđeno još dodatnih 50 milijuna eura, tako da je riječ o 100 milijuna novih sredstava.

Rehn je rekao da očekuje da će se na donatorskoj konferenciji prikupiti oko milijardu eura, čime bi se pokrio najveći dio troškova za provedbu programa kosovske vlade o socijalnom i gospodarskom razvoju u visini od 1,4 milijarde eura.

"Obećana sredstva treba usmjeriti na obrazovanje djece, razvoj kosovskih institucija, učvršćivanje demokracije i pravne države, dobro upravljanje u multietničkom društvu i za stvaranje povoljnog ozračja za investicije", rekao je Rehn.

Sjedinjene Države su već najavila do 2011. godine oko 400 milijuna dolara (255 milijuna eura), a Njemačka za ovu i sljedeću godinu 100 milijuna eura.

Kosovske vlasti su prije početka donatorske konferencije najavile da će predstaviti oko 3.800 različitih projekata, od izgradnje infrastrukture, energetskog sektora, izgradnje cesta, vladavine prava i zaštite srpske manjine.

Europska komisija je organizirala donatorsku konferenciju slijedom zaključaka sa summita EU-a u prosincu prošle godine, u kojima se EU obvezala da će pomoći Kosovu na putu prema trajnoj stabilnosti. Na konferenciju su pozvane države članice EU-a, najvažnijih međunarodni donatori, međunarodne financijske institucije i agencije UN-a.

Kosovo je jedna od najsiromašnijih europskih država u kojoj je stopa nezaposlenosti oko 40 posto, a najveći broj nezaposlenih je među mladima.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije