Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Europska komisija: Čeka se Montijev potez

palača Giustiniani
Silvije Tomašević
15.11.2011.
u 13:09

Dvije najjače stranke, Berlusconijeva Narod slobode i Demokratska stranka, dale su punu potporu Montiju

Lopta je na Montijevoj strani terena. EK čeka da radi s njime i njegovom momčadi, izjavio je danas europski povjerenik za ekonomiju Olli Rehn. No u iščekivanju poteza mandatara za sastav vlade Marija Montija, financijska tržišta špekuliraju s talijanskim državnim obveznicama i sve više raste spread, njihova vrijednost u odnosu na vrijednost njemačkih državnih obveznica. No i vrijednost do sada čvrstih državnih obveznica, kao što su austrijske, počela je padati.

– Situacija s talijanskim državnim dugom postaje ozbiljna. Držim da se približavamo nekoj vrsti sustavne krize koja podsjeća na 2008. godinu – izjavio je Peter Bofinger, savjetnik njemačke kancelarke Angele Merkel, za Bloomberg.

Mario Monti još nije ni sastavio vladu, za koju drži kako bi trebala trajati do isteka mandata sadašnjem parlamentu u proljeće 2013., a kamoli poduzeo mjere za izlazak iz dužničke krize. Tu situaciju koriste špekulanti na burzama. Predstavnici stranke Narod slobode bivšeg premijera Silvija Berlusconija sa zadovoljstvom komentiraju situaciju na tržištima.

– Jeste li vidjeli da Berlusconi nije bio odgovoran, kao što nije ni Monti, za špekulacije na burzama. Monti nema čarobni štapić – izjavio je Altero Matteoli, ministar infrastrukture u Berlusconijevoj vladi.

Profesor ekonomije Mario Monti razgovarao je danas ujutro s izaslanstvom Demokratske stranke na čelu s Pierluigijem Bersanijem, a onda s izaslanstvom parlamentarno najjače stranke Narod slobode koje je predvodio njezin tajnik Angelino Alfano. Bersani je nakon razgovora s Montijem pred novinarima izjavio da  Demokratska stranka, koja je po istraživanjima trenutačno najjača talijanska stranka, daje punu potporu njegovoj nestranačkoj vladi. Bersani je kazao da je Montija ohrabrio i da provede neke reforme, kao što je smanjenje broja parlamentaraca, novi izborni zakon itd.

Alfano je izjavio da Berlusconijeva stranka Narod slobode također podupire Montija, a posebno ostvarenje plana od 39 točaka koji je Berlusconijeva vlada uputila u Bruxelles.

Monti još treba razgovarati sa sindikatima i bogatim poduzetnicima, ali je najavio i da će se sastati s organizacijom mladih i organizacijom žena. Ni jedan mandatar se do sada nije sastajao s mladima i sa ženama prije osnivanja vlade. Monti je već najavio da će u svome programu posvetiti posebnu pažnju zapošljavanju mladih. Na koji način? Vjerojatno će predložiti donošenje zakona kojima bi se poticalo tvrtke da zapošljavaju mlade.

Možda će već večeras Monti otići predsjedniku republike Giorgiju Napolitanu s imenima ministara nove vlade, a sutra i u četvrtak bi parlament trebao izglasovati povjerenje toj nestranačkoj vladi u koju gleda cijela Europa. Burze će početi, vjerojatnije pozitivnije, reagirati tek nakon što Monti počne provoditi mjere za smanjenje talijanskog državnog duga. Jedna od njih bi mogao biti porez na bogate, kojim bi novac odmah ušao u državne blagajne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije