Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon unije

Europska direktiva povoljnija je za vozače koji idu na tehnički pregled vozila, no Hrvatska je krši

tehnički pregled
Foto: Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL
13.12.2014.
u 09:42

Nejasno je zbog čega Hrvatska ne poštuje Direktivu 2009/40/EZ koja bi svakom vozaču uštedjela novac, a ukupno bi uštedjela milijune kuna na godišnjoj razini

Za razliku od Hrvatske, koja nameće obvezan tehnički pregled za osobna vozila svake godine, u Europi je tehnički pregled obvezan svake dvije godine.

Nejasno je zbog čega Hrvatska ne poštuje Direktivu 2009/40/EZ koja bi svakom vozaču uštedjela novac, a ukupno bi uštedjela milijune kuna na godišnjoj razini. Hrvatski propis nepovoljniji je za građane i zbog toga što tjera vozače novih vozila na tehnički pregled dvije godine nakon kupnje, a europski četiri godine nakon kupnje.

Kad se u pregovorima usklađivala s tom direktivom, RH se uskladila u svemu osim u ovom detalju koji nepotrebno uzima građanima novac iz džepa.

>>Videonadzor javnog prostora bez suglasnosti krši Direktivu o zaštiti osobnih podataka

>>Direktiva EU ograničila bankarske bonuse, ali Velika Britanija pokušava je srušiti na Sudu EU

Komentara 13

BR
Bravar
10:17 13.12.2014.

novi auto starosti od 3 godine onda 2 i nakon 5 svake godine. osim u njemackojkod njih je svake druge godine za aute starije od 5 godina

IB
iva.begovic
10:14 13.12.2014.

Primjera poput ovog ima još jako puno. Žao mi je što novinar nije potražio i odgovor na pitanje kako se građani u ovakvim slučajevima mogu zaštiti i primjeniti povoljniji pravni propis EU kojoj pripadamo. O tome je novinar trebao istražitii i pitati predstavništvo EU u RH, na početku Vlaške ulice.

MI
mijat63
12:24 13.12.2014.

Lopovi i mafija se udružila protiv preporke Evropske unije ,na štetu vozača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije