Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA STUDIJA

Europska agencija za lijekove: Koristi AstraZenece rastu s dobi

AstraZeneca coronavirus vaccination in Copenhagen
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
23.04.2021.
u 19:20

AstraZeneca i Johnson & Johnson, dva cjepiva protiv covida-19 proizvedena istom tehnologijom, pod sumnjom su da mogu uzrokovati rijetke slučajeve krvnih ugrušaka.

Europska agencija za lijekove (EMA) rekla je u petak nakon nove studije da koristi cjepiva AstraZenece protiv covida-19 rastu s dobi i ponovila da koristi općenito nadmašuju rizik, kao što su rijetki slučajevi krvnih ugrušaka.

Korištenje cjepiva AstraZeneca obustavljeno je u većem broju zemalja Europske unije zbog rijetkih slučajeva tromboze koji su se dogodili. Danska to cjepivo više ne upotrebljava. Europska komisija zatražila je od EMA-e da provede novu studiju nakon što je više zemalja EU-a izrazilo zabrinutost i odlučilo ograničiti korištenje tog cjepiva na starije osobe.

Studija pokazuje "da koristi cjepiva rastu s dobi", objavio je europski regulator u priopćenju.

"Koristi Vaxzevrije (ime cjepiva AstraZenece) nadmašuju rizike kod odraslih svih dobnih skupina", dodala je EMA.

VIDEO: Pogledajte kako izgleda odjel u KB Dubrava gdje se brojni bore za život zbog koronavirusa

Rijetki slučajevi krvnih ugrušaka dogodili su se kod jedne osobe na 100.000 cijepljenih, navodi europski regulator.

"Vaxzevria je učinkovita u prevenciji hospitalizacija, intenzivne njege i smrti od covida-19", dodaje EMA. "Najčešće nuspojave su općenito lakše ili umjerene i stanje se poboljšava kroz nekoliko dana".

Unatoč izvješćima po kojima su slučajevi krvnih ugrušaka češći kod žena, EMA je rekla da nema "dovoljno dostupnih podataka na razini EU-a" kojima bi potkrijepila sumnju da su rizici vezani uz spol.

Kada se radi o AstraZeneci, 287 slučajeva zabilježeno je u svijetu, od kojih 142 u EU-u zajedno s Islandom, Norveškom i Lihtenštajnom, po EMI. Njihov najveći dio prijavljen je kod žena ispod 60 godina.

Što se tiče Pfizer-BioNTecha, prijavljeno je 25 slučajeva krvnih ugrušaka, 8 kod Johnson & Johnsona i 5 kod Moderne, pokazuju podaci EMA-e od utorka. AstraZeneca i Johnson & Johnson, dva cjepiva protiv covida-19 proizvedena istom tehnologijom, pod sumnjom su da mogu uzrokovati rijetke slučajeve krvnih ugrušaka.

 

Komentara 3

SO
Sir Oliver
20:00 23.04.2021.

I rak od tog cjepiva raste s dobi.

AA
aabbcc
11:29 24.04.2021.

Sad dolaze koristi od turizma i treba ukinuti, zabraniti te koristi od cjepiva i korone.

DU
Deleted user
21:27 23.04.2021.

Pandemije nema pogotovo cjepivo koje ne štiti od tkz bolesti još gori su oni koji sve vjeruju u cjelu priću

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije