Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koliko nas znaju

Europljanima Dubrovnik najpoznatiji, Split pretekao Istru

darko lorencin,meri matesic,portal (1)
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
25.10.2013.
u 13:01

Slogan 'Mediteran kakav je nekad bio' provukao se sa srednjom ocjenom, u idućih mjesec dana odluka hoće li se tražiti novi

Sa 40 posto glasova Dubrovnik je uvjerljivo najpoznatije turističko odredište Hrvatske. Druga zvijezda hrvatskog turističkog neba je Split, koji je s 27 posto glasova za sobom ostavio čak i Istru, koja je najpoznatiji turistički brend za 26 posto od oko 11.000 anketiranih Europljana. Među top pet je i Dalmacija s 25 posto glasova, te još jedna turistička zvijezda u usponu - Zagreb, koji prepoznaje nešto više od 22 posto dobrostojećih Europljana, starijih od 18 i mahom s adresom u velikim gradovima.

Istraživanje, provedeno kao priprema za izradu strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma do 2020., pokazalo je i da dvije trećine europskih turista na putovanje pokreće ljepota krajolika neke zemlje, jedna trećina upoznata je s hrvatskom ponudom, a većina zna da ona počiva na suncu i moru. Baš zbog sunca i mora moderni europski nomadi kao glavnu Hrvatsku konkurenciju vide Španjolsku i, pomalo izennađujuće - Karibe.

No, Hrvatsku se osim po suncu i moru sve više prepoznaje i po kulturnim turama, nautici, te ruralnom turizmu, a zanmiljivo je da je po ruralnom turizmu prepoznatija Dalmacija nego Istra, koja je bila perjanica u njegovu razvoju. Kako bilo, Hrvatska je potencijalno zanimljiva i za odmor u posezoni (u tom razdoblju glavnu konkurenciju čine Španjolska, Italija i Grčka), a glavni motiv dolaska za Europljane su povoljne cijene i manje gužvi nego ljeti. Od dolaska prije ili poslije ljetne špice odbija ih, osim eventualno lošeg vremena, manjak sadržaja.

Istraživanje predstavljeno na Danima turizma u Zadru pokazalo je i da 60 posto anketiranih dobro misli o hrvatskom turizmu, a 45 posto ga jasno razlikuje od konkurenata. Koliko je, pak, za sve zaslužan aktualni turisitčki slogan 'Mediteran kakav je nekad bio'? Ocjenjivan od jedan do deset, na testu europskih turista, provukao se s utješnom ocjenom od 5,1. Nijemci i Austrijanci, recimo, ocijenili su ga još lošije, dok se Britancima sviđa više od prosjeka. Logo je, pak, bolje prošao, a Europljanima se čini atrkativnijim od španjolskog i turskog, primjerice.

- U idućih mjesec dana odlučit ćemo hoće li se slogan i logo mijenjati. U svakom slučaju, s tim nećemo brzati, to je posao za koji treba bar šest mjeseci - kazala je u Zadru Meri Matešić, direktorica Glavnog ureda HTZ-a.

>>'Prigoda je predragocjena da bi pričali o Kalmeti'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije