Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukrajinski jezik

Europljani i Amerikanci u UN-u blokirali sastanak o Ukrajini koji traži Moskva

vijeće sigurnosti
Foto: Reuters/PIXSELL
20.05.2019.
u 23:07

U pismu krajem prošlog tjedna ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia je tražio održavanje tog hitnog sastanka i spomenuo ukrajinski zakon o korištenu ukrajinskog kao nacionalnog jezika, u čemu Moskva vidi izravno kršenje duha i slova odrebdi sporazuma iz Minska iz 2015. koje su potvrđene rezolucijom UN-a

Europljani i Amerikanci su u ponedjeljak blokirali sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o jeziku u Ukrajini, koji je tražila Rusija na dan stupanja na dužnost novog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zeleneskija.

Protiv sastanka se izjasnilo 6 zemlja, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Poljska, Belgija i Sjedinjene Države. Pet zemalja je glasalo za sastanak i to Rusija, Kina, Južnoafrička Republika, Dominikanska Republika, Ekvatorijalna Gvineja, a četiri su bile suzdržane Indonezija, Bjelokosna Obala, Peru i Kuvajt.

Tijekom prethodnih glasanja Vijeća sigurnosti nitko nije raspolagao pravom veta.

U pismu krajem prošlog tjedna ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia je tražio održavanje tog hitnog sastanka i spomenuo ukrajinski zakon o korištenu ukrajinskog kao nacionalnog jezika, u čemu Moskva vidi izravno kršenje duha i slova odrebdi sporazuma iz Minska iz 2015. koje su potvrđene rezolucijom UN-a.

Taj zakon, koji treba stupiti na snagu sredinom srpnja, je 25. travnaj izglasao parlament i već tada ga je Rusija osudila. Zakon proširuje kvote ukrajinskog jezika u audio-vizualnim medijima.

Rusija je zatražila taj sastanak bez prethodne najave, kritizirao je francuski veleposlanik u UN-u Francois Delattre, u objašnjenju francuskog odbijanja sastanka. "Tim sastankom se pokušava dovesti u nepriliku predsjednika Zelenskija", upozorio je, a to su stajalište podržale Njemačka, Poljska i Sjedinjene Države.

"Nema rusko-ukrajinskog sukoba", odgovorio je Nebenzia i rekao da je kriza na istoku Ukrajine ukrajinski problem. On je upozorio da bi stupanjem zakona o jeziku na snagu došlo do "prisilne ukrajinizacije na istoku zemlje", gdje živi rusofona manjina. On je također ocijenio da je zakon u suprotnosti s ukrajinskim ustavom.

Pitanje jezika je teško u Ukrajini koja je bila u sastavu  Ruskog carstva i SSSR-a i gdje je korištenje ukrajinskog bilo ograničeno ili ponekad i zabranjeno.

Korištenje ukrajinskog je napredovalo nakon pada Sovjetskog Saveza 1991., i još više od 2014. i početka krize s Rusijom. Ta zemlja s blizu 45 milijuna stanovnika ima veliku rusofonu zajednicu na istoku i jugu zemlje.

Komentara 7

Avatar nekakav
nekakav
08:28 21.05.2019.

zanimljivo kako je eu u našim pristupnim pregovorima inzistirala na poštivanju ljudskih prava i ostalih prava manjina, pravu na jezik manjina, kulturne i ostale specifičnosti... a kod baltičkih zemalja, a vidimo i kod ukrajine, prava manjina su sasvim zanemarena, jasno, jer se radi isključivo o jednoj manjini, i to dosta brojnoj, ruskoj. ovo licemjerje zapada će doći na naplatu, već i dolazi, gradovi im puni obojenih i u nikabima. sve te gledaju u oči, dobacuju, podsmjehuju ti se, a ti ako uzvratiš pogled odmah kreću na tebe i fizički te napadaju. bez ikakvih posljedica. ovo sa ukrajinom odlazi predaleko i u totalnom krivom smjeru. u ukrajini buja nacizam, otvoreno, napadaju se svi novinari i političari koji drugačiju priču pričaju i nude drugačija rješenja. bez ikakvih posljedica, kazni, prijekora, sa zapada. i tako već 5 godina. zapad je stvorio monstruma kojeg nitko više ne kontrolira, a što je najjadnije, iz ukrajine bježi tko može, i kud može. nije li totalni poraz politike ukrajine i prema ukrajini činjenica da je od 2014.-e u rusiju otišlo preko 2 mil ukrajinaca (ne rusa, on isu u drugoj kategoriji...), u poljsku skoro 2 milijuna... ukrajina u stvari ima manje od 35 mil stanovnika. ne 40 i nešto, kako se ovdje sugerira. bez jeftinog ruskog plina ukrajinska industrija nema šansu opstati ni u petini volumena ko prije.bez ruskog tržišta ukrajinci su osuđeni na kukuruz i pšenicu, tešku industriju zaboraviti, a vrhunsku... malo titan, malo legure... strašno.

Avatar Tračalo
Tračalo
23:55 20.05.2019.

Gdje je tu Hrvatska ?

JO
Joel
03:35 21.05.2019.

Kad jednom dijelu nacije uskratiš pravo na dotadašnji jezik i/ili pismo to je prije svega uvrda, a odmah potom naznaka za istrebljenje njezinog identiteta. To je kod nas završilo povoljno (Srbi više nisu činitelj u političkom žiotu). U Ukrajini to znači raspad zemlje na pola u najbolju ruku po zapadno orjentirane Ukrajince. Zabranjivanje ruskog jezika najviše odgovara Rusiji. Ignoriranje ovog ruskog zahtjeva UN-u od strane zapadne alijanse nije usluga Ukrajincima već dozvola i opravdanje neminovne ruske intervencije da se spasi samoopredjeljenje i sloboda ukrajinskih Rusa. Vrlo naivno i glupo ponašanje Ukrajinaca i njihivih zapadnih sponzora. "Po tudjoj guz*ci stotinu batina nije ništa!". Ali vatikanska struja u Ukrajini ne vidi vješala, koja joj se spremaju iznad same glave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije