Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPUTILI JOJ PISMO

Europarlamentarci ministrici poljoprivrede: Okončajte ilegalno držanje medvjeda!

Organizacija FOUR PAWS uspjela je spasiti dva ilegalno držana medvjeda i premjestiti ih u utočišta u Hrvatskoj i inozemstvu.
Foto: FOUR PAWS
1/4
21.02.2020.
u 16:02

Prijatelji životinja podržali su apel i traže žurno premještanje preostalih medvjeda u utočišta.

Hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković zaprimila je pismo od zastupnika u Europskom parlamentu koji su okupljeni u Međugrupi za dobrobit i očuvanje životinja.

Naime, zastupnici traže da Ministarstvo poljoprivrede sprovede zakon o zaštiti životinja koji se trenutačno krši i da se okonča ilegalno držanje smeđih medvjeda u Hrvatskoj.

U dopisu stoji kako je u listopadu 2017. u Hrvatskoj na snagu stupio Zakon o zaštiti životinja kojim se zabranjuje držanje i prikazivanje medvjeda izvan registriranih zooloških vrtova i utočišta, s prijelaznim razdobljem koje je završilo 31. 12. 2018.

Natalija Svrtan iz udruge Prijatelji životinja navodi kako je Ministarstvo trebalo zaplijeniti sve nezakonito držane medvjede i preseliti ih u licencirana utočišta i centre za rehabilitaciju medvjeda u Hrvatskoj i inozemstvu.

Također, navodi se i kako je Ministarstvo zajamčilo da se privatnim osobama neće dopustiti novo držanje medvjeda, ali veterinarska inspekcija koja je nadležna za provedbu zakonske odredbe i oduzimanje medvjeda, ne reagira.

U dopisu stoji kako se u Hrvatskoj nastavlja ilegalno držanje medvjeda u zatočeništvu. 

Europarlamentarci apeliraju na Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske da sprovede Zakon o zaštiti životinja i da jednom zauvijek okonča ilegalno držanje smeđih medvjeda u Hrvatskoj. 

U zaključku apeliraju na odgovorne osobe da neodgodivo donesu Rješenje o izmještanju medvjeda kako se ova priča ne bi proširila i eskalirala izvan granica naše zemlje.

'Željeli bismo, osobito sada, kada Republika Hrvatska predsjedava Europskom unijom, povratiti ugled našoj zemlji te bismo željeli pomoći Ministarstvu i veterinarskoj inspekciji da izbjegnu sankcije i stvaranje loše reputacije', ističe Natalija Svrtan

Prijatelji životinja podržali su apel Europarlamentaraca i traže žurno premještanje preostalih medvjeda u utočišta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije