Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Johannes Hahn:

'Europa ne može funkcionirati bez efikasne kohezijske politike'

Johannes Hahn
Sanjin Strukić/PIXSELL
13.12.2013.
u 21:27

Postoji puni raskorak između ruralnih i urbanih područja. Ključno je da pomognemo manje razvijenim dijelovima u zemljama istočne Europe uključujući i Hrvatsku - upozorava Hahn.

Bez efikasne kohezijske politike koja će financirati ruralna područja, a ne samo glavne gradove, Europa ne može funkcionirati, rekao je u Bruxellesu europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn svjestan teške situacije u zemljama istočne i južne Europe.

Putem kohezijske politike, naime, koja se naziva još i politikom solidarnosti, EU osigurava sredstva za manje razvijene regije, odnosno zemlje, čime bi se trebao smanjiti jaz između razvijenih i nerazvijenih dijelova EU. Međutim ulaganje u manje razvijene dijelove ne odvija se učinkovito, napose ne u istočnoj Europi. Izvješće Europske komisije pokazuje da novac uglavnom odlazi u glavne gradove i njihovu okolicu.

- Sada je sasvim jasno da postoji puni raskorak između ruralnih i urbanih područja. Ključno je da pomognemo manje razvijenim dijelovima u tim zemljama uključujući i Hrvatsku - upozorava Hahn.

Stopa nezaposlenosti u istočnoj Hrvatskoj nezaustavljivo raste pa je u studenom u Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježeno 22.018 nezaposlenih, što je 6,1 posto više nego godinu ranije. U gradu Vukovaru je 11,3 posto više nezaposlenih nego lani. Mala poduzeća izuzetno teško dolaze do bankarskih kredita i kapitala pa mnoga nestaju u Hrvatskoj ali i diljem kontinenta.

- EU mora podržati male poduzetnike - ističe Hahn.

U razdoblju od 2014. do 2020. godine u kohezijskom fondu bit će 70 milijardi eura za mala i srednja poduzeća pa se u Bruxellesu nadaju da će poduzetnici izaći s idejama koje se mogu financirati iz tog fonda.

- U EU ima 23 milijuna tvrtki i 27 milijuna nezaposlenih. Da bi se smanjila nezaposlenost potrebna nam je strategija u različitim područjima europskih regija, mnogo više moramo uložiti u istraživanje i razvoj - rekao je Hahn u listopadu na Europskom tjednu regija i gradova.

Ramon Luis Valcarcel, predsjednik Odbora regija, svjestan je da mnogim građanima takve opće poruke ne zvuče uvjerljivo te da mnogi za visoku nezaposlenost optužuju EU.

- No kohezijska politika je uvijek bila rješenje za europske problema pa se zato trebamo boriti za nju - napominje.

Tek ukoliko ona postane potpuno efikasna smanjivat će se razlika između razvijenih i nerazvijenih mjesta čime bi svaki pojedinac mogao odlučiti gdje želi živjeti i kako. Taj cilj je još uvijek daleko.

- Ostajemo predani ideji da svatko bilo gdje ima gospodarsku mogućnost za preživljavanje - kaže Hahn.

Komentara 2

XA
xaron
21:19 14.12.2013.

Evo pojavio se još jedan EU mudrac. Sad smo spašeni.

MA
maraosta
20:45 14.12.2013.

Ta kohezijska politika će se pokazati promašena. Mi Hrvati smo živjeli u jugoslaviji i godinama smo odvajali za siromašnije regije. Milijone smo dali za Kosovo, ali to nije pomoglo. Naravno nisu jugoslavenske ,, odnosno srpske vlasti to radile zbog togaa jer su obožavali Kosovare već zbog toga jer su mislili da će na taj način zadržati Kosovo uz Srbiju. U tome nisu uspjeli pa nećete ni vi Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije