Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruxelles

Europa i Azija brane međunarodni poredak

Andrej Plenković u Bruxellesu
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
1/3
20.10.2018.
u 15:48

Summit EU - Azija: Plenković smatra da Pelješki most otvara novu dimenziju suradnje Hrvatske i Kine

Lideri pedeset jedne europske i azijske države okupili su se jučer i prekjučer na summitu EU i Azije u Bruxellesu, a glavna poruka koju su poslali bila je njihova spremnost da jačaju i brane multilateralizam, koncept međunarodnih odnosa koji je danas ugroženiji nego prije zbog unilateralističkih poteza američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Na marginama tog summita, EU i Singapur potpisali su sporazum o slobodnoj trgovini.

– Samo nam multilateralan pristup omogućava da se suočimo s globalnim izazovima i stoga naglašavam našu želju da podržimo multilateralne organizacije u svim njihovim nastojanjima, uključujući UN i WTO – istaknuo je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Na summitu su bili premijeri Kine, Rusije i Japana, Li Keqiang, Dimitrij Medvedev i Shinzo Abe, predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in, sultan od Bruneja i mnogi drugi. Hrvatsku je predstavljao premijer Andrej Plenković, koji je na marginama imao bilateralne susrete sa singapurskim premijerom Lee Hsien Loongom i s premijerom Kine.

– Hrvatska će na proljeće biti domaćin sastanka Kine s državama Srednje i istočne Europe “16+1”. Mislim da će to znatno emancipirati Hrvatsku u očima kineskih investitora, za nas je to prilično važna stvar. Gradnja Pelješkog mosta otvara sasvim novu dimenziju suradnje Hrvatske s Kinom – rekao je Plenković.

Dodao je kako je i Singapur spreman više ekonomski surađivati s Hrvatskom. Azijsko-europski summit održava se svake dvije godine, a okuplja zemlje koje čine 60 posto svjetskog stanovništva i BDP-a, no s Rusijom, Kinom i državama članicama EU grupa nije uvijek složna baš u svemu. Ipak, u Trumpovoj eri nastoje braniti neke stvari koje Trump želi srušiti ili ponovo o njima pregovarati.

Komentara 1

DU
Deleted user
18:46 20.10.2018.

Lako će mo mi za Pelješki to je rešena stvar a kako li će da ovo rešimo ? TERAJU NAS U RAT! VUČIĆ: Nemojte da nas saterate u ćošak, moraćemo da se branimo UAAAAHAHAHAAA😂😂😂🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije