Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Stabilnost je u dijalogu i pomirenju'
Povratak na članak

Europa danas obilježava 75. obljetnicu pobjede nad fašizmom i nacizmom

Poraz fašizma i nacizma značio je pobjedu za slobodu i za demokraciju. Izazvalo je države da ponovo procijene same sebe, svoje uloge i odgovornosti u svijetu

Komentari 6

Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
Osvetnik Ernesta Fulira
12:45 09.05.2020.

Danas je 9. svibnja. Kažu naši "napredni" antifašisti i ljevičari da je sramota što se u Zagrebu ne slavi 9. svibnja kao dan pobjede nad fašizmom... i dobro je da se ne slavi.. 8/9. svibnja bi trebali biti dani pijeteta i spomena na tisuće nevinih civilnih žrtava grada Zagreba koje su nakon ulaska u grad (a prije nego je 10. zagrebačkom korpusu uopće bilo dopušteno da uđe u grad) poklali preobučeni četnici "đenerala" Đoke Jovanića. Srpske divizije 1. i 2. armije su u prodiranju prema zapadu prošle kroz Srijem i Slavoniju i pokupile sve srpsko što je moglo nositi pušku, izbrijalo ih, nabilo im zvijezde na šajkače i šubare i poslalo ih u "oslobađanje" Hrvatske od ustasha i domobrana. Po ulasku u Zagreb, to oslobađanje se uglavnom svelo na pljačku, ubojstva i silovanja svega što se kreće. Prvi je u Zagreb ušao bivši oficir srpske kraljevske vojske đenerala Draže Mihailovića, ortodoksni četnik Đoko Jovanić, komandant šeste ličke-udarne divizije sa svojim koljačima za 'brza dejstva'. Kasnije je zbog tih 'zasluga' proglašen narodnim herojem(1951.) i postavljen za načelnika zagrebačke vojne oblasti (1967.-74.). Živio je taj donjolapački krvolok u Zagrebu sve do prvih demokratskih izbora, 1990.g. kada je u paničnom strahu od gnjeva hrvatskog naroda, pobjegao odmah po utemeljenju Republike Hrvatske u Beograd, gdje je umro 2000. skrivajući se u vojnom stanu bez imena na vratima te je i pokopan u Aleji 'narodnih heroja' na Novom groblju, u Beogradu ! Pa vi drugovi slavite. Mi necemo.

VL
BI
Bijeligolub
11:45 08.05.2020.

Mi smo slobodu dobili Olujom.

VL
Avatar nalimp
nalimp
07:58 08.05.2020.

Jedino Hrvtska neslavi, ona žaluje

VL
FO
FONZA
07:44 08.05.2020.

Europa slavi SLOBODU....mir.....prestanak terora i ubijanja....Hrvatska "slavi" Gracane,Jazovku,Kocevski Rog,Tezno,Hudu Jamu......vrata pakla

VL
NE
Neufanrn
07:47 08.05.2020.

Neznam koji fasizam je pobijedjen jer kada pogledam u cijeloj Europi ima ih od Spanije do Rusije koliko ih hoces

VL
HE
Hejterkojimrzisve
07:22 08.05.2020.

Eto. A u Hrvatkoj i dalje postoje maloumnici koji cine sve moguce da fašizam i nacizam izjednace sa pobjednickom stranom!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.