Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAVNA ZVIJEZDA

Eurofighter Typhoon prvi put dolazi u Hrvatsku – iz Austrije

Reuters/PIXSELL
19.05.2017.
u 21:32

Razvoj tog lovca pokrenule su V. Britanija, Njemačka, Španjolska i Italija. Avion će se moći vidjeti na aeromitingu 4. lipnja

Organizatorima Čakovec Airshowa 2017. teško se odlučiti što će biti glavna zvijezda aeromitinga koji će se na letjelištu Pribislavec održati 4. lipnja. Potvrđeno je da u Hrvatsku prvi put dolazi borbeni zrakoplov Eurofighter Typhoon austrijskih zračnih snaga, a bit će tu i JAS 39 Gripen i MiG-21. – Program je toliko nabrijan i nabildan da mi je teško izdvojiti najveću atrakciju. Mislim da će sve letjelice izazvati zanimanje posjetitelja.

Sretni smo što nas je Red Bull uzeo u svoj program pa nam dolaze Flying Bullsi – kaže direktor Airshowa Zoran Braniša. Na svoje će tako doći i ljubitelji akrobacija koji će uživati u nastupima zračnih aseva Zoltana Vereša i Pétera Besenyeia, Krila Oluje i akrobatske ekipe Flying Bullsa. U Hrvatskoj nema aeromitinga te veličine, ni u susjednoj Sloveniji, a najbliži je Airpower u austrijskom Zeltwegu, jedan od najvećih takvih događaja u Europi. – Ovaj naš je možda petina onog u Zeltwegu, no organizacija je velik izazov. Očekujemo oko 20.000 posjetitelja – napominje Braniša. Dolazak Eurofightera Typhoona austrijskog Bundesheera dogovoren je u suradnji s austrijskim veleposlanstvom. Lovac je plod zajedničkog europskog projekta razvoja lovca koji su pokrenule Velika Britanija, Njemačka, Španjolska i Italija. U operativnoj je upotrebi od 2003.

Od ostalih atrakcija moći će se vidjeti zrakoplovi tvrtke kćeri Diamond aircrafta u Varaždinu, kanader koji će sudjelovati u pokaznoj vježbi gašenja požara, helikopteri, razni manji zrakoplova i jedrilice. Aeromitingom u Pribislavcu organizator Aeroklub Međimurje proslavit će 70 godina rada. Upravo tu pokraj Čakovca početkom srpnja 1991. osnovana je Prva eskadrila lakih borbenih zrakoplova višestruke namjene, začetak Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a osnivači su bili piloti Aerokluba, zajedno s profesionalnim pilotima Privrednog zrakoplovstva Daruvara i Zagreba. U Pribislavcu su trenirali i piloti koji su pobjegli iz JNA i priključili se obrani Hrvatske.      

Komentara 25

PR
prajdali100
23:43 19.05.2017.

DRZAVA Hrvatska nije u stanju da nabavi eskadrilu borbenih zrakoplova ! Hrvatska nije u stanju da napravi nacionalni nogometni stadion!!! Pa tko nas uopce vodi?Tuga jedna......

FI
fiberglas
11:17 20.05.2017.

Todorić i Plenkyboy su pojeli dvije eskadrile ovakvih.

NJ
Nadimak je već zauzet
09:21 20.05.2017.

Zašto se ne informirate prije nego što napišete gluposti .Eurofighter je već bio u Hrvatskoj. http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/predstavljen-eurofighter-nabava-ipak-odgodzena.html

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije