Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Senora i senorita

EU: Žene se više ne smiju oslovljavati s gospođo i gospođice

europa
VL FOTO
14.10.2011.
u 09:17

Europska unija odlučila je da žene treba oslovljavati isključivo imenom jer smatra kako je oslovljavanje s gospođice ili gospođo seksističko.

U Bruxellesu su izdali letak s uputama za rodno neutralan rječnik, kojeg se moraju držati europski političari. Žene se tako ne smije oslovljavati s gospođice ili gospođo, nego samo imenom, javlja Dailymail.

Ukidaju se prepoznatljivi "madame" i "mademoiselle", "frau" i "fraulein" kao i "senora" i "senorita".
Zanimljivo je da je u Njemačkoj "fraulein", odnosno gospođica, uklonjen iz službenih obrazaca davne 1972. godine.
Feministice tvrde da se oslovljavanjem s gospođo ili gospođice onaj koji se obraća upliće u privatnost jer žene moraju otkriti kakav je točno njihov ljubavni status, a mjerna jedinica je brak.

Također je prihvaćeno da za sportaša treba upotrebljavati izraz atlet, a za državnika politički vođa.

Ključne riječi

Komentara 21

BU
bubica5
10:32 14.10.2011.

14.10.2011. u 09:48h to sam ja je napisao/la: koje gluposti.... vladavina birokracije!!! odsad prelazim na ono \"ej!\" \"alo\" \"e\" i slično da budem politički korektan. baš me zanima što babe misle o ovom.. ....... Zatupljivanje narodnih masa . Nisu objasnilisnili kako da se obracamo zenama kojim neznamo imena

NO
NoćnaStraža
12:07 14.10.2011.

Još malo pa će biti zabranjeni ili nepreporučljivi izrazi mama, tata, sestra, brat, baka, teta... jer i te riječi može netko smatrati izrazito uvredljivim i nepodobnim. Polako ali sigurno se u Europi uništavaju nacije, a granice su već dobrim dijelom izbrisane. Sada će još \"sitnim\" \"preporukama\" napraviti i podli udar na ljudsku osobnost... a tako će se još lakše brisati mozgovi i olakšati manipulaciju prvo političara a potom i naroda. E U p.m.

TS
to sam ja
09:48 14.10.2011.

koje gluposti.... vladavina birokracije!!! odsad prelazim na ono \"ej!\" \"alo\" \"e\" i slično da budem politički korektan. baš me zanima što babe misle o ovom..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije